AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Melanositik nevus iyi huylu mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Melanositik nevüs iyi huylu mu?​

Melanotik nevus (Nevus pigmentosus; Pigmentli nevus; Ben), insanların büyük bölümünde bir ya da birkaç tane olabilen, melanin üreten hücrelerin (melanosit) iyi huylu tümörüdür.

Epidermal nevüs neden olur?​

Epidermal nevüs neden olur?
Epidermal nevüs derinin epidermal (üst) tabakasının aşırı gelişimi sonucu gelişen doğumdan itibaren görülen bir cilt hastalığıdır. Hastalık, ektoderm dediğimiz sinir dokusu ve epidermisi oluşturan tabakanın doğum öncesindeki dönemde bir bozukluğu sonucu gelişir.

Melanositik ne demek?​

Melanositik ne demek?
Benler; melanositik nevüs olarak da bilinirler ve melanosit adı verilen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu oluşurlar. Benler; pigmente maküller, papüller veya nodüller olup, epidermis, dermis ve nadiren subkutan dokuda yerleşebilirler.

Iyi huylu benler nasıl anlaşılır?​

Benin çapı 5 mm’den büyükse, Mevcut bir benin yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa, Ben üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, Özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan benlerde ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa bunlar malign melonomun işareti olabiliyor.

Melanositik lezyon ne demek?​

Melanositik lezyon ne demek?
Açık kahve diffuz bir pigmentasyon zemini üzerinde, pigmente ağ görünümlü çizgiler ve bunların arasında hipopigmente alanlardan oluşan balpeteği benzeri görünümdür.

Nevüs ne demek tıp?​

Nevüs ne demek tıp?
Halk arasında ben veya et beni diye adlandırılan nevüs, hemen her insanda bulunan ve genellikle iyi huylu olan deri lezyonuna verilen isimdir. Benler; vücudun her yerinde görülebilir.

Ben aldırmak kansere yol açar mı?​

Ben aldırmak kansere kesinlikle neden olmaz. Hatta lezyonun alınması ileride oluşabilecek kanseri kesin olarak engellemiş olur. Kanserli benlerin alınması ise herhangi bir sorun yaratmaz.

Konjenital nevüs neden olur?​

Konjenital nevüs neden olur?
Araştırmalar konjenital melanositik nevüs hastalığının bir gen mutasyonu sonucu olduğunu göstermektedir. Bu sebeple doğumda bebeklerin iyice incelenmesi önemlidir.

Melanositik nevüs, melanin üreten hücrelerin iyi huylu bir tümörüdür. genellikle insanların vücutlarında bir ya da birkaç tane bulunabilir. Melanositik nevüsler genellikle benign (iyi huylu) karaktere sahiptir ve genellikle herhangi bir sağlık sorununa sebep olmazlar.

Epidermal nevüs ise derinin üst tabakasının aşırı gelişimi sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Ektoderm adı verilen sinir dokusu ve epidermisi oluşturan tabakanın doğum öncesindeki dönemde bir bozukluğu nedeniyle gelişebilir.

Melanositik nevüs, pigment hücrelerin çoğalması sonucu oluşan benlerdir. Benler genellikle derinin rengini veren hücreler olan melanositlerden oluşurlar. Benler, genellikle dermis, epidermis ve nadiren subkutan dokuda yerleşebilirler.

İyi huylu benler genellikle belirli özelliklere sahiptir. Örneğin, benin çapı 5 mm'den büyükse, boyut, şekil veya renk değişiklikleri varsa, kanama veya kaşıntı oluyorsa, bu durumlar malign melanom belirtileri olabilir.

Melanositik lezyon, açık kahve renkli bir pigmentasyon zemini üzerinde oluşan çizgiler ve hipopigmente alanlardan oluşan bir görünüme sahip olabilir.

Nevüs terimi, genellikle "ben" veya "et beni" olarak bilinen ve genellikle iyi huylu olan deri lezyonlarına verilen bir isimdir. Benler vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.

Ben aldırma işlemi kansere neden olmaz, aksine ileride oluşabilecek kanseri engelleyebilir. Kanserli benlerin alınması da genellikle herhangi bir soruna yol açmaz.

Konjenital nevüslerin gen mutasyonları sonucunda oluştuğu bilinmektedir. Bu nedenle bebeklerin doğumda dikkatlice incelenmesi önemlidir.

Yani melanositik nevüsler genellikle iyi huylu tümörlerdir ve genellikle endişe verici olmazlar, ancak belirli durumlarda dikkatli olmak ve düzenli kontrol yaptırmak önemlidir.

Geri