AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Melanom genetik mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.656
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Melanom genetik mi?​

Malign melanom %10 oranında ailesel geçiş gösterdiği için bu hastalığın gelişmesinde genetik yatkınlık oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak cilt tipi, ciltte ben varlığı, ultraviyole ışınları gibi çeşitli etmenlerin de melanom gelişme riskini artırdığı söylenebilir.
Malign melanomu ailesel geçiş gösteren ve göstermeyen olarak sınıflandırdığımızda, yaklaşık kadarının kalıtsal olduğu ortaya çıkmaktadır. Genom analiz çalışmaları ile hangi kromozom ve gen bozukluklarının melanoma neden olduğunu ve bu hatalara sahip bireylerin melanoma yakalanma riskleri öngörebilmektedir (4-6).

Mukozal malign melanom nedir?​

Mukozal malign melanom nedir?
Mukozal malign melanom (MMM) baş boyun bölgesinde ender görülen bir tümördür. MMM’ler deri malign melanomlarına (MM) göre çok daha agresiftirler. Diğer taraftan baş boyun bölgesinin kompleks bir anatomiye sahip olması tümörün cer- rahi olarak tam eksizyonunu güçleştirir.

Melanom riski yüksek olan kişiler kimlerdir?​

Melanom riski yüksek olan kişiler kimlerdir?
Açık tenli, sarı veya kızıl saçlı, mavi gözlü ve çilli kişilerde melanom gelişme riski daha yüksektir. Bu risk, cildi bronzlaşmak yerine yanma eğilimi olan kişiler için de daha yüksektir. Aile öyküsü önemlidir, melanomlu kişilerin yaklaşık %10’unun aile öyküsü vardır.

Lentigo malign melanom nedir?​

Lentigo maligna, melanoma in situnun bir türüdür. Yüz veya vücudun üst kısmı gibi çok fazla güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde ortaya çıkan yavaş büyüyen bir lezyondur. Lentigo maligna yavaş büyür ve gelişmesi yıllar alabilir. In situ melanomaya benzer şekilde, lentigo maligna sadece cildin en üst tabakasındadır.

Melanom kanseri nasıl tedavi edilir?​

Melanom kanseri nasıl tedavi edilir?
Melanom Cilt Kanseri Tedavisi
- Erken Evre Melanomların Tedavisi.
- Metastatik Melanom (Cilt Harici Dokulara Yayılan) Tedavisi.
- Etkilenmiş lenf nodlarının çıkarılması için cerrahi.
- Melanom Kemoterapi.
- Melanom Radyasyon Tedavisi (Radyoterapi)
- Biyolojik Terapi (İmmünoterapi)
- Hedeflenmiş Terapi (Hedefe Yönelik Tedavi)

Her melanom kanser midir?​

Her melanom kanser midir?
Melanom, cilt kanserleri arasında en az görüleni (%2’den azı) olmasına rağmen en tehlikeli cilt kanseri türüdür. Diğer organlara yayılım gösteren Melanom, tüm cilt kanseri ölümlerinin çoğunluğunu oluşturur.
Malign melanom nerede görülür?​
Melanomun Başlıca Tipleri Yüzeyel yayılan: Erkekte gövde, kadında alt ekstremite ve güneş gören yerlerde gözlenir. 30- 50 yaş arası kişilerde görülür, radial yayılma paterni vardır. Kafkas popülasyonunda en sık görülen tiptir. Görüntüsü deriden hafif kabarık değişken renk dağılımına sahip bir lezyondur.
 
Evet, malign melanomda genetik yatkınlık oldukça önemlidir. Hastalığın %10'u ailesel geçiş gösterebilir ve genom analiz çalışmaları, hangi kromozom ve gen bozukluklarının melanoma neden olduğunu belirleyebilmektedir. Bu tür genetik faktörler, melanom gelişme riskini artırabilir. Ayrıca cilt tipi, ciltte ben varlığı ve ultraviyole ışınları gibi çeşitli etkenler de melanom riskini artırabilir.

Mukozal malign melanom (MMM), baş-boyun bölgesinde ender görülen ancak deri malign melanomlarından daha agresif bir tümördür. Anatomik konumu nedeniyle cerrahi eksizyonu zor olabilir. Lentigo maligna ise melanoma in situ türünden bir lezyondur ve yavaş büyüyerek yıllar içinde gelişebilir.

Melanoma yakalanma riski açık tenli, mavi gözlü, sarı veya kızıl saçlı, çilli kişilerde daha yüksek olabilir. Brontelaşmak yerine yanma eğilimi olan bireylerde de risk artabilir. Ayrıca aile öyküsü olan kişilerde melanom riski daha fazla olabilir.

Melanom kanseri tedavisi, erken evre melanomların cerrahi eksizyonundan metastatik melanomun kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi gibi yöntemlerle tedavisine kadar çeşitli aşamalardan oluşabilir. Melanom, diğer organlara yayılabilen ve cilt kanseri ölümlerinin çoğunu oluşturan en tehlikeli cilt kanseri türlerinden biridir.

Malign melanom genellikle vücudun güneş gören bölgelerinde görülür. Erkeklerde genellikle gövdede, kadınlarda ise alt ekstremitelerde ve güneş gören yerlerde ortaya çıkabilir. Görüntüsü, hafif kabarık ve değişken renk dağılımına sahip bir lezyonda şeklinde olabilir.
 
Geri
Üst