AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Melanom belirtileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Melanom belirtileri nelerdir?​

Melanom özelliği gösteren lezyonlar genellikle siyah ya da koyu kahverengi bir leke veya kabartı şeklinde ortaya çıkar ve zamanla büyüme gösterir. İlerleyen dönemlerde melanomun koyu rengi açılır ya da lezyonda pembe veya mavi renkler görülebilir. Nadir olarak renksiz lezyonlar da gelişebilir.

Melanoma hangi renk olur?​

Melanom genellikle koyu kahverengi ya da siyah renkli bir leke veya kabartı olarak başlar ve zamanla büyüyebilir, pembe, mavi renk tonları eklenebilir ya da koyu rengi açılabilir, nadi- ren de renksiz olabilirler.
Melanom nerede bulunur?
Malign melanom, melanosit olarak bilinen cildin yüzey tabakasında (epidermiste) bulunan pigment üreten hücrelerden gelişen cilt kanseri türüdür. Melanomlar tipik olarak ciltte meydana gelir ancak nadiren ağızda, bağırsaklarda (mukozal melanom) veya gözde (uveal melanom) meydana gelebilir.

Benler ne renk olur?​

Benler düz veya kabarık olabilir. Renkleri pembeden kahverengi ve siyaha kadar değişmektedir. Benler doğumda mevcut olabildikleri gibi genellikle çocukluk yaşında da gelişmektedir. Benler zamanla kendiliğinden kaybolabilir ya da sonradan çıkabilir.

Vücuttaki benlerin rengi neden koyulaşır?​

“Bu durum normaldir. Benler doğumsal olarak çıkabileceği gibi çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkabilir ve çocuk büyüdükçe benler de büyür. Bazıları koyulaşır, bazılarının rengi açılır. Bu değişiklikler normaldir ve genellikle ‘melanom’ dediğimiz deri kanseri bulgusu değildir.
Lenfoma kan tahlili ile belli olur mu?
“Kan Tahlilinde Görülmeyebilir” Lenf kanserinin kan tahlilinde ortaya çıkmayabileceğini anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Özkan, “Hastalık kemik iliğine sıçramadıysa ve yoğun şekilde bu bölgeyi etkilemediyse kan tahlilinde hiçbir şey oluşmayabilir.
Melanositler ve nevus hücrelerinin malign tümörü olan malign melanomun (MM) en önemli yerleşim yeri deridir (1,2). Nadiren mukozalar, meninksler, göz ve iç organlardan da kaynaklanabilir (2). MM tüm deri kanserlerinin yaklaşık %2’sini oluşturmakla beraber deri kanserlerine bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir (3).
Cilt kanseri DNA’sında hatalar (mutasyonlar) meydana geldiğinde cilt kanseri oluşur. Mutasyonlar hücrelerin kontrolden çıkmasına ve bir kitle halinde kanser hücresi oluşturmasına neden olur. En çok güneş ışığından kaynaklanan ultraviyole (UV) ışık maruziyeti, cilt kanserinin en sık rastlanan nedenidir.
Melanom hastası ne kadar yaşar?
Bir sentinel lenf düğüm biyopsisi melanom bulguları verirse, 5 yıllık sağkalım % 50-60’tır. Evre IIC: 5 yıllık göreceli hayatta kalma oranı yaklaşık % 53’tür. Bir sentinel lenf düğüm biyopsisi melanom bulguları verirse, 5 yıllık sağkalım yaklaşık % 44’tür. Evre III: 5 yıllık hayatta kalma oranı yaklaşık % 45’tir.

Melanom nasıl geçer?​

Melanomun erken dönem tedavisinde genelde cerrahi müdahaleden yararlanılır ve tümörlü dokular çıkarılır; başarı oranı çok yüksektir. Geç dönemde ise radyoterapi, kemoterapi gibi kanser tedavi yöntemleri tercih edilir.
 
Geri
Üst