- Konu Yazar
- #1
Melanin pigmenti nerede üretilir?
Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir.Melanin pigmenti hangi besinlerde bulunur?
Melanin pigmenti, derinin epidermis olarak bilinen epitel örtüsünün bazal tabakası içinde serpilmiş olarak bulunan melanositlerce üretilir. Melanositler, saydam sitoplazmalı dendritik uzantıları olan sinirsel kökenli hücrelerdir (bir melanositin dendritleri 30 kadar spinal hücreye bağlanır).Melanin pigmenti artarsa ne olur?
Melanin pigmenti artarsa ne olur?Deriye rengini veren melanin pigmentinin artması deri renginde koyulaşmaya neden olur. Buna neden renk hücrelerinin (melanositler) aşırı pigment üretmesidir. Vücudun herhangi bir yerinde pigment artışı görülse de en sık yanaklar, alın, burun üzeri gibi açıkta kalan yüz bölgesinde karşımıza çıkar.
Melanin sentezi hangi hücre yapar?
Melanin sentezi hangi hücre yapar?Melanin, memeli hücrelerinin başlιca pigmenti- dir ve deri, saç, gözdeki koroid, silier cisimcik ve iris ile beyindeki leptomeninks ve substansia nigrada bulunur. Melanin, başlιca melanosit isimli özel hücrelerde sentezlenir.
Melanin seviyesini ne artirir?
Vücudumuzda melanin sentezi, bronzlaşmamızı sağlayan temel etmen. Bu nedenle vücutta melanin sentezini arttıran veya hızlandıran yiyecekler bronzlaştırıcı etkiye de sahip. A vitamini ve karotenlerden zengin besinler vücutta melanin sentezini arttırıcı etkiye sahip.Melanosit hücreleri nerede bulunur?
Deride melanin melanosit hücreleri tarafından yapılmaktadır. Melanositler epidermis-dermis sınırında, basal lamina üzerinde, epidermisin basal tabaka hücreleri arasında yer almaktadır.Melanin hangi besinlerde çokça bulunur?
Melanin hangi besinlerde çokça bulunur?Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Pigment artışı neden olur?
Pigment artışı neden olur?Ciltteki hiperpigmentasyon, vücuttaki renkten (pigment) sorumlu olan melanin artışından kaynaklanır. Hamilelik veya Addison hastalığı (adrenal bezin fonksiyonunun azalması) gibi bazı durumlar daha fazla melanin üretimine ve hiperpigmentasyona neden olabilir.