AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

mektup nedir çeşitleri nelerdir

haberci

Yeni Üye
mektup nedir çeşitleri nelerdir,
Mektuplar, konularına ve yazanla yazılan arasındaki ilgiye kadar beşe ayrılabilir
1 Özel mektuplar
2 Birbirine yakın, tanışık halk müziği ve benzer arkadaş aralarında yazılan mektuplardıristeğe alt yazılabilirBu nesil mektuplarda doğal ve dostça anlatım ön plandadırSanatçı ve edebiyatçıların,daha fazla genel konular üstünde yazdıkları özel mektuplara 'edebi mektup' da denmektedirMektubun varmak süresinden daha erken ulaşması gereken kısa ve öz olarak oluşturulan bir mektup türüdür Telgrafta az ve öz açıklama önemlidir
Devlete Ait Mektuplar
Devlet kurumlarının aralarında veya kişilerle devlet kurumları arasında yazılan mektuplardır Bu tür mektuplarda anlatım ciddi ve saygılıdır Konu dışındaki bilgi ve istekler yer almaz
Iş Mektupları
Özel kurumların arasında ya da kişilerle kurumlar aralarında, yapılan mektup yazışmasına meslek mektubu denirBu mektup türünde açıklayıcı anlatım kullanılır
* Kullanım
Bir dilekte veya bildiride bulunmak ya da aydınlatmak nedeniyle devlete ait düzeylere sunulan tarihli, imzalı mektuptur Açık Mektup: Her hangi bir düşünceyi, görüşü açıklama yapmak, bir tezi savunmak için bir devlet yetkilisine veya halka hitaben, bir birey veya kurum göre yazılan, gazete, dergi aracılığıyla yayımlanan mektuplardır
Açık Mektuplar
Açık mektuplarda yalnızca yazanı değil, geniş kitleleri ilgilendiren kayda değer konular ele alınır Açık mektubun türü; makale, fıkra, analiz yazılarından birine uygun olabilir Açık mektup örneklerine zaman zaman gazete ve sanat dergilerinde rastlanmaktadır
Edebi Mektuplar
Edebî mektuplar; yazarları, içerikleri ve ifade şekilleri ile özel mektuplar içinde bambaşka yer miktar ve bambaşka şekilde ele alınırlar Edebî mektuplarda, mektubun yazıldığı dönemin edebiyat ve fikir olayları yer alır Yazar, karşısındakine öğüt verir, yol gösterir Eski dönemlerde, bu tür kişisel edebî mektuplar, Mektûbât Mektuplaradı aşağıda toplanır ve geniş kitlelerin de okuyabilmesi için yayımlanırdı *

Mektuplar genellikle konularına ve yazanla yazılan arasındaki ilişkiye göre beşe ayrılabilir. Özel mektuplar, devlete ait mektuplar, iş mektupları, açık mektuplar ve edebi mektuplar mektup türleri arasında yer almaktadır.

1. Özel Mektuplar: Bu tür mektuplar genellikle kişisel ilişkilerde, tanıdıklar arasında yazılan mektuplardır. Doğal ve dostça bir anlatımı vardır. Özel mektuplar arasında daha genel konuları ele alan 'edebi mektuplar' da bulunmaktadır. Ayrıca, hızlı bir iletişim sağlamak amacıyla yazılan kısa ve öz telgraflar da özel mektuplar arasında sayılabilir.

2. Devlete Ait Mektuplar: Devlet kurumları arasında veya kişilerle devlet kurumları arasında yapılan mektuplaşmalardır. Bu tür mektuplarda anlatım ciddi ve saygılıdır ve genellikle konu dışındaki bilgiler veya istekler yer almaz.

3. İş Mektupları: Özel kurumlar arasında veya kurumlar ile kişiler arasında yapılan mektuplaşmalardır. Açıklayıcı bir anlatım kullanılır ve çoğunlukla iş dünyasında kullanılan formal bir dil benimsenir.

4. Açık Mektuplar: Geniş kitleleri ilgilendiren konuların ele alındığı ve genellikle yazanın açık bir şekilde görüş ve düşüncelerini aktardığı mektuplardır. Gazete ve dergilerde yayımlanabilirler. Açık mektuplar, makaleler, fıkralar veya analiz yazıları şeklinde olabilir.

5. Edebi Mektuplar: Yazarların, içerikleri ve ifade şekilleriyle özel mektuplar arasında farklı bir yere sahip olan edebi mektuplar, genellikle mektubun yazıldığı döneme ait edebi ve fikirsel olayları içerir. Yazarlar karşılarındaki kişiye öğütler verir ve yol gösterirler. Bu tür mektuplar geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla yayımlanabilirler.

Geri