AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mekke doneminin en sıkıntılı anında Hz Hatice ile Ebu Talib'in vefat ettikleri yil

zeberus

Yeni Üye
Huzun Yılı
Huzun Yılı Nedir?
Mekke doneminin en sikintili aninda Hz Hatice ile Ebu Talib'in vefat ettikleri yil
Huzun Yılı Mekke doneminin en sıkıntılı anı
imagesmekkedonemininensikintilianindahzhaticeileebutalibinvefatettikleriyil5ad286ed81522
Mekke doneminin en sikintili aninda Hz Hatice ile Ebu Talib'in vefat ettikleri yil

Peygamberligin onuncu yilinda Muslumanlar iktisadi ablukadan yeni cikmislardi EbU Talib agir hasta yatiyordu EbU Talib Peygamberimizi bir amca olarak dusmanlarina karsi korumus ve Abdulmuttalib'in nufuzunu kullanarak musriklere ezdirmemeye calismisti Hatta Ebu Talib mahallesindeki musriklerin kusatma sirasinda bile gece gunduz demeden Peygamberimizin kaldigi yerlerde nobet tutturuyordu Ancak musluman olmamisti Peygamberimiz ise kendisine cok iyiligi gecen amcasinin musluman olmasini arzu ediyor, boylece ona sefaat etmeyi umuyordu Bunu saglamak icin hastaligi agirlasan ve olum Isaretleri, yuzunde belirmis olan EbU Talib'in yanina girdi:

Ey amcacigim: Olumunden once sehadet kelimesi getir ki, yarin mahserde Cenabi Hakk'in yaninda senin muslumanligina taniklik yapayimdedi

Fakat Ebu Talib cahiliye adetlerinin etkisi ve cahiliye kompleksi icinde davranmaktan kendini kurtaramadi Ben Abdu'lMuttalib'in dini uzere oluyorum Kureys'in olumden korktu cekindi de yegeninin dinini kabul eerdi demeyeceklerini bilsem, senin dinine inanirdim yegenimgibi laflar soyledi Hadis alimleri, onun iman etmeden gittigini ve Peygamberimizin buna cok uzuldugunu kaydederler Ancak Ibn Ishak gibi tarihciler onun olurken o zaman henuz musrik olan Abbas b Abdu'lMuttalib tarafindan sehadet kelimesini soyl ediginin isitildigini naklederler Su kadar var ki, Islam alimleri hadiscilerin gorusunu tercih etmekle beraber yine de meseleyi Allah'in Ilmine havale etmislerdir

EbU Talib'in olumunden uc gun sonra da Hz Hatice, ruhunu teslim etmisti Hz Hatice annemiz, sevgili Peygamberimizin vefakar hayat arkadasi idi O, dunyada Peygamberimize Ilk iman eden kisi olmak bahtiyarligina kavusmus, en sIkintili zamanlarinda RasUlullah'i teselli etmis, desteklemisti Peygamberimiz aci, tatli basina gelen butun islerde onu hemen yani basinda bulmustu Peygamberimiz, bu ornek Islam kadinini kendi elleriyle kabrine indirdi

Peygamberimiz, Hz Hatice'yi takdirle ve rahmetle anardi Onun hatirasina, cok hurmet ederdi Hz Ali'nin naklettigine gore Peygamberimiz, Hz Hatice hakkinda soyle buyurmustur:

Bu ummetin kadinlarinin en hayirlisi Hatice'dir(Muslim, Sahih, VII, 336)

Onuncu yilda pespese gelen bu Iki olum olayi Peygamberimizi ve muslumanlari cok uzdugu icin bu yil Islam tarihcilerince huzun yili, gam ve keder yiliolarak ifade olunmustur EbU talib, Kureys'in iskencesine karsi Peygamberimizi koruyor; Hz Hatice ise teselli ediyor, sevgili esine daima yardimci oluyordu Bu Iki seckin Insanin olumunden sonra Kureys musrikleri RasUli Ekrem'i guc durumlarda birakmak icin baski ve zulumlerini daha da arttirdilar

Iki musibetin, boyle bir biri pesi sira gelisi nedeniyle Peygamberimiz (sas): Bu ummet uzerinde, su gunlerde toplanan Iki musibetten, ben, hangisine en cok yanacagimi bilemiyorum!demekten kendilerini alamiyorlardi

Peygamber Efendimiz (sas) amcasi EbU Talib'in vefatindan sonra gunlerce evinden dIsari cikmamis ve hep evinde oturmustu Pek az dIsari ciktigi olmustu

Ebu Talib'in olumunden sonra musrikler icin engel kalmamisti Artik Peygamberimiz (sas)'e cok rahat saldirabiliyorlardi

Kizlarindan birisi, hemen kosup Peygamberimizin basindaki tozu topragi, aglaya aglaya yikarken, Peygamberimiz, Kizim aglama! Aglama! muhakkak ki, Allah babani, koruyacak, savunacaktir Kureys musrikleri; Ebu Talib, olmedikce bana hoslanmadigim bir seyi yapmaga, pek muvaffak olamamislardibuyurarak, EbU Talib'in olumune uzuldugunu belirtmistir

Huseyin ALGUL

Geri