Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mekansal veri tabani ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mekansal veri tabanı ne demek?​

Başka bir deyişle mekânsal veri analizi, mekânda var olan verilerin etkileşimini, yapısını, süreçlerini açıklayacak yöntemler ile bunların diğer mekânsal olaylarla olası ilişkilerinin açıklandığı veri analizidir (Bailey ve Gatrell, 1995).

Mekansal analiz tanımı nedir?​

CBS’de mevcut verilerin konumsal ilişkileri kullanılarak çeşitli metodlar aracılığıyla yapılan analizlerdir. En sık kullanılan mekânsal analizler, yakınlık analizi, mekânsal birleştirme ve sınır işlemleridir.

Buffer analiz nedir?​

Buffer analiz nedir?
Tampon (buffer) analizi GIS´in belirli bir coğrafik mesafe içinde istenen bilgilere yönelik sorgulama yapmasıdır. Vektör veri de nokta, çizgi veya poligon özellikleri için bu analiz yapılır. Örneğin; baz istasyonu, okul, fabrika gibi kullanımların belli bir mesafe çevresinde bulunmaması gerekli bazı kullanımlar vardır.

Mekansal Ekonometri Nedir?​

Mekânsal ekonometriyi, gözlemler arasındaki komşuluk ilişkilerini ve bu ilişkilerin neden olduğu sorunları dikkate alan yöntemler bütünü olarak tanımlamak mümkündür. Burada, dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, mekânın, bir başka deyişle gözlemler arasındaki uzaklığın nasıl belirlendiğidir.

Coğrafik analiz nedir?​

Coğrafi analizler, coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama teknolojileri verilerinin birbirleri ile ilişkilendirilmesi sonucunda yeni mekânsal verilerin üretilmesi hizmetlerini kapsar. Coğrafi analizler karar verme sürecinde bilginin tanımlanmasını, yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan önemli süreçlerdir.

Sık kullanılan mekansal analizler nelerdir?​

Sık kullanılan mekansal analizler nelerdir?
En sık kullanılan mekânsal analizler, yakınlık analizi, mekânsal birleştirme ve sınır işlemleridir.

Tampon analiz nedir?​

Tampon (buffer) analizi GIS´in belirli bir coğrafik mesafe içinde istenen bilgilere yönelik sorgulama yapmasıdır. Tampon analizi, bir noktanın belirli bir çapa göre etrafında, bir çizginin belirli bir mesafeye göre sağı veya solunda veya her ikisinde ve bir poligonun yine belirli mesafeye göre içi veya dışında yapılır.

Mekansal otokorelasyon nedir?​

Otokorelasyon kavramı; bir regresyon analizinde hata terimlerinin arasında ilişki olması olarak tanımlanır (Yavuz, 2009). mekansal otokorelasyon ise mekansal verilerin mesafelere bağlı olarak artıp azalması olarak açıklanabilir. mekansal otokorelasyon pozitif ve negatif otokorelasyon olarak ikiye ayrılır.
 
Mekansal veri tabanı, mekânda var olan verilerin etkileşimini, yapısını ve süreçlerini açıklayan, bu verilerin diğer mekânsal olaylarla olası ilişkilerini analiz eden bir veri tabanıdır. Mekansal veri analizi veya başka bir deyişle mekansal analiz, konumsal ilişkileri kullanarak çeşitli metodlar aracılığıyla verilerin incelenmesini ve yorumlanmasını sağlayan bir disiplindir.

Buffer analizi, coğrafi bilgi sistemlerinde belirli bir coğrafik mesafe içinde istenen bilgilere yönelik sorgulama yapılmasını sağlayan bir analiz yöntemidir. Vektör veri türleri olan nokta, çizgi veya poligon özelliklerini kullanarak bu analiz yapılabilir. Örneğin, bir baz istasyonunun etrafındaki belirli bir mesafe içindeki alanı incelemek veya belirli bir alanın çevresindeki etkileşimleri analiz etmek için buffer analizi kullanılabilir.

Mekansal ekonometri, gözlemler arasındaki komşuluk ilişkilerini ve bu ilişkilerin etkilerini dikkate alan yöntemler bütünüdür. Bu disiplin, mekânsal verilerin analiz edilmesinde ekonometri ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarını birleştirerek, mesafelere bağlı ilişkileri araştırmayı amaçlar.

Coğrafik analiz, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknolojileri verilerinin analiz edilmesini içeren bir süreçtir. Bu analizler karar verme sürecinde önemli bir rol oynar ve verilerin tanımlanması, yönetilmesi ve analiz edilmesini sağlar.

Mekansal otokorelasyon kavramı, bir regresyon analizinde hata terimlerinin arasında ilişki olması durumunu ifade eder. Mekansal otokorelasyon ise mekansal verilerin mesafelere bağlı olarak artıp azalması durumunu anlatır. Mekansal otokorelasyon pozitif ve negatif otokorelasyon olmak üzere ikiye ayrılır ve veri setindeki gözlemler arasındaki mesafelere bağlı ilişkilerin incelenmesinde önemli bir konudur.
 
Geri
Üst