AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mekansal organizasyon ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.887
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mekansal organizasyon ne demek?​

Belirli bir kullanım amacıyla sağlanması gereken mekanın veya mekanların biçimlendirilmesine, kısaca mekanlarla ilgili düzenlemeye mekansal organizasyon denir (Onat 1982:12).

Geçiş mekanı ne demek?​

Geçiş mekanı ne demek?
Geçiş mekânları (ara mekân) mekân kurgusunu oluşturan, mekân sürekliliği sağlayan ve belli eylemler için alan oluşturan bölge olarak tanımlanmaktadır. Kullanım yoğunluğuna göre başlangıç noktası ve odak noktası bulunan özel ile geneli bütünleyici niteliktedir.

Mimaride organizasyon nedir?​

Kurumsal mimari organizasyonu kurumsal mimari sürecinin gelişimi ve iyileştirilmesinden sorumludur. Belirlenecek bir yönetim planı kapsamında var olan mimari yapılardan hedeflenen yapılara geçiş için öngörülen proje ve yatırımları izler.

Eşik mekan ne demek?​

Eşik mekan ne demek?
Eşik bir mekân olarak; özel ve kamusal alanın ayrımında bir çizgi, güvenlik noktası olan bir hudut, sanat ve edebiyatta bir imge, inançlarda bir simge, bir aşama, psikolojik bir sınır ve aynı zamanda kararsızlık ve umut gibi durumların yaşandığı bir yerdir.
Mimarlıkta mekan organizasyonu nedir?​
Mekanın Organizasyonu : Mekanın Organizasyonu çevre karakteri ve çevre görsel değerlendirmesine yönelik olarak salt fiziksel özellikler olmak üzere tüm biçimsel, boyutsal, oransal, dokusal özelliklerin saptanmasını içerir.

İç mekanlar nelerdir?​

İç mekanlar nelerdir?
İç mekan, içerideki mekan kavramları, mimari bina içinde yer alan ve iç forma karşılık gelen kavramlardır. Bu iç formun altı, üstü ve yanları (taban, tavan ve duvarlar) kapalıdır. Kısaca, bu iç form bir kapalı hacimdir. Bu kapalı hacmi oluşturan yüzeylerin özellikleri arasında farklılıklar görülmektedir.

İç mekan yapı ögeleri nelerdir?​

•İç Mekan Atmosferini Yaratan Fiziksel Unsurlar Yer seçimi, bina programı ve genel tasarım şemasının yanı sıra iç mekan atmosferini yaratan unsurlar; duvar/zemin/tavan yüzeylerinden oluşan mekanın kendisi, malzeme, ışık, renk, mobilya, tekstil/doku, peyzaj ve dekoratif unsurlardır.
 
Mekansal organizasyon, belirli bir kullanım amacıyla sağlanması gereken mekanların biçimlendirilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Bu organizasyon, mekanların kullanım amacına uygun hale getirilmesi için yapılır ve mekanların etkili bir şekilde düzenlenmesini sağlar.

Geçiş mekanları, mekan kurgusunu oluşturan ve mekan sürekliliğini sağlayan alanlardır. Genellikle başlangıç ve odak noktaları bulunur ve belli eylemler için alan oluştururlar. Kullanım yoğunluğuna bağlı olarak belirli bir işlevi yerine getirirler ve genellikle özel ile genel mekanlar arasında bir geçiş sağlarlar.

Organizasyon mimarisinde, kurumsal mimari sürecinin gelişiminden ve iyileştirilmesinden sorumlu olan birimdir. Var olan mimari yapıları hedeflenen yapılara geçiş için belirlenen yönetim planı ve yatırımları izler ve denetler.

Eşik mekanı ise özel ve kamusal alanların ayrıldığı bir çizgi, güvenlik noktası, sanatsal veya edebi bir imge, inançlarda bir simge veya bir psikolojik sınır olarak tanımlanabilir. Eşik mekanı, farklı alanlar arasında bulunan bir geçiş noktası olabilir ve genellikle kararsızlık ve umut gibi duyguların yaşandığı bir yerdir.

İç mekanlar, bir mimari yapının içinde yer alan ve iç formu oluşturan mekanlardır. Duvar, zemin, tavan gibi yüzeylerle sınırlı olan iç mekanlar, kapalı bir hacmi temsil eder. Işık, renk, mobilya gibi unsurlar iç mekanın atmosferini oluşturan fiziksel öğelerdir.

İç mekan yapı ögeleri ise yer seçimi, bina programı, genel tasarım şeması gibi unsurların yanı sıra iç mekanın atmosferini oluşturan fiziksel unsurlardır. Duvar, zemin, tavan yüzeyleri, malzemeler, ışık, renk, mobilya, tekstil, peyzaj ve dekoratif unsurlar, iç mekanın estetik ve işlevsel niteliklerini belirler. Bu unsurlar bir araya gelerek iç mekanın karakterini oluştururlar.
 
Geri
Üst