AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mekansal ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.229
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mekansal ne demek?​

Mekansal plan; 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca hazırlanan, kapsadıkları alan ve amaçları açısından üst kademeden alt kademeye doğru sırasıyla; mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı ve imar planına deniyor.

Mekansal Politika nedir?​

Mekansal Politika nedir?
“Mekânsal Strateji Planı ekonomik, sosyal politikalar ve çevre politikaları ile stratejilerini mekânla ilişkilendirerek fiziki gelişmeyi ve sektörel kararları yönlendiren, ülke bütününde ve gerekli görülen bölgelerde hazırlanan, raporu ile bütün olan plandır.”

Planlama süreç midir?​

Planlama bir süreç olup, şehir plancısı bu sürecin önemli bir aktörüdür. Plancının rolü toplumun, toplumun planlama sisteminin ve siyasaların gelişmesine dayalı olarak evrilmektedir.

Mekansal adalet nedir?​

Mekansal adalet nedir?
Mekânda adalet iç içe geçmiş iki olguyu barındırır: Yoksulluk, barınma, eğitim, sağlık, ayrımcılık gibi toplumsal adalete ilişkin tüm konuların mekânsal bir boyutu vardır. Buna ek olarak toplumsal adaletsizlikler kentsel ve kırsal alanlarda mekânsal ilişkiler üzerinden açığa çıkarlar.

Planlama ve Tasarım Nedir?​

Planlama/tasarım süreci, farklı ölçekler kullanılmakla birlikte, genel olarak; sorun ve amacın belirlenmesi, mevcut durum tespiti (sürvey), analiz, alan kullanım diyagramı, değerlendirme /sonuç ürün aşamalarından oluşmaktadır. Farklı disiplinlerin tasarım sürecinde hazırladıkları sonuç ürünler farklılık göstermektedir.

Planlama sürecinin son aşaması nedir?​

Planlama sürecinin son aşaması nedir?
Planın Denetimi Planlama sürecinde son aşama, plan uygulamasından alınan sonuçların planda saptanan hedeflerle karşılaştırılması ve arada olumsuz bir fark varsa bunların hangi önlemlerle nasıl giderilebileceğinin belirlenmesidir.

Plan ve planlama arasındaki fark nedir?​

Yazımıza başlarken şu iki kavram arasındaki farkları açıklamanın yerinde olacağını düşünüyoruz. Öncelikle plan ve planlama kavramlarının ayrımını yapalım. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimi. Planlama ise, mevcut…

Yaşar Adanalı kimdir?​

Yaşar Adanalı kimdir?
İstanbul merkezli çalışan ürbanist, araştırmacı, öğretim görevlisi. Mekanda Adalet Derneği (MAD) kurucularından ve direktörü. Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santo Domingo’da kent yoksulları ile konut hakkı üzerine çalıştı.

Kentsel adalet ne demek?​

Kentsel adalet sadece kültürel farklılıkların kutsanmasını içermez, aynı zamanda ka- pitalist süreçte üretilen soyut mekâna karşı somut mekânın özgürleşti- rilmesi için değişim değerinin ve mülkiyet ilişkilerinin sorgulanmasını içerir12.

Peyzaj planlama ilkeleri nelerdir?​

Peyzaj planlama ilkeleri nelerdir?
Peyzaj planlama çalışmaları temel olarak altı aşama üzerinde yapılmaktadır. Bu aşamalar; alan seçimi, sürvey çalışmaları, alan analizi, leke plan (alan strüktür diyagramı), ön proje (avan proje) ve kesin proje (uygulama projesi)’dir.

Tasarım sürecinde planlama nedir?​

Mekansal planlar Yapım Yönetmeliği nedir?​

Mekansal planlar Yapım Yönetmeliği nedir?
Yönetmelik genelde belediyelerin, il özel idarelerin, bakanlıkların ve diğer idarelerin plan yaparken uyması gereken esasları belirlemektedir. Planlar yapılırken hangi esasların dikkate alınacağını, ne tür araştırma ve analizler yapılacağını, hangi verilerin elde edileceğini hükme bağlamaktadır.

Imar planı çeşitleri nelerdir?​

İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?
- Mekânsal Strateji Planları
- Çevre İmar Planları
- Nazım İmar PlanlarI.
- Uygulama İmar Planı
- Mevzi İmar Planı
- Revizyon İmar Planı

Imar planında teknik altyapı ne demek?​

Imar planında teknik altyapı ne demek?
Yerleşim alanlarındaki içme ve kullanma suyu, elektrik, doğal gaz, kanalizasyon, haberleşme, ulaştırma ve arıtım hizmetlerini sağlayan sistemlere teknik altyapı denir. Bu sisteme açık ve kapalı otopark imkanları da dahildir.

Mekansal gelişim ne demek?​

Mekansal dizaynlar bölgelerin gelişmesinde önemli bir yeri olan konudur. Bölge haritası üzerinde yer alan yerleşimlere hangi fonksiyonların atanacağı; bölgenin cazibe merkezlerinin dağılımının nasıl yapılacağı; sanayi, tarım ve yerleşim alanlarının iyi planlanması gerekmektedir.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre bir plan hangi temel bileşenlerden oluşmaktadır?​

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre bir plan hangi temel bileşenlerden oluşmaktadır?
Buna göre planlama kademeleri, üst kademeden alt kademeye doğru sırasıyla; Mekânsal Strateji Planı, Çevre Düzeni Planı, Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından oluşur.

Imar planı yapılırken hangi kurumlardan görüş alınır?​

2- İmar planındaki bir sosyal ve teknik alt yapı alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. (Ek: RG 30/9/1998-23479) Dini yapı alanlarına ilişkin planlarda ve değişikliklerinde il müftülerinin görüşü alınır.

Imar planı kaça ayrılır?​

Imar planı kaça ayrılır?
İmar planı; nazım imar planı, uygulama imar planı, çevre düzeni planı, mevzi imar planı, parselasyon planı, ilave imar planı ve koruma amaçlı imar planı olarak 7’ye ayrılıyor..

Teknik altyapı alanına ne yapılabilir?​

k) Teknik altyapı alanları: Kamu veya özel sektör tarafından yapılacak elektrik, petrol ve doğalgaz iletim hatları, içme ve kullanma suyu ile yer altı ve yer üstü her türlü arıtma, kanalizasyon, atık işleme tesisleri, trafo, her türlü enerji, ulaştırma, haberleşme gibi servislerin temini için yapılan tesisler ile açık …

Altyapı Sistemleri Nedir?​

Altyapı Sistemleri Nedir?
Yapı ve yerleşim yerlerinde temel ve özel ihtiyaçları karşılayan yol, su, elektrik, doğal gaz, atık su ve kanalizasyon, internet ve telefon gibi sistemlerin bütününe altyapı denir. Altyapı sistemleri ayrıca bireyler ve topluluklar arasında haberleşme ve ulaştırma ağlarının faal kalmasını da sağlar.

Imar planı hazırlanmasına etki eden etmenler nelerdir?​

(12) Koruma amaçlı imar planlarının hazırlanması aşamasında; tarihi çevre ve geleneksel doku, kültürel ve doğal miras, sosyal ve ekonomik yapı, mülkiyet durumu, kentsel, sosyal ve teknik altyapı, yapı ve sokak dokusu, ulaşım-dolaşım sistemi, örgütlenme biçimi ve benzeri etütler kent bütünü ile ilişkilendirilerek …

Mekansal planlama ve Tasarım Nedir?​

Mekansal planlama ve Tasarım Nedir?
Mekansal planlama, kentsel tasarım ölçeğinden, kent ve bölge planlamasına, ülke mekansal politikasına uzanan geniş perspektifli bir alanı kapsamaktadır. Mekana ilişkin sektörel ve tematik planlama şehir planlama alanındadır. çalışmasıdır. Planlama bir süreç olup, şehir plancısı bu sürecin önemli bir aktörüdür.

Mekansal analiz nedir mimarlık?​

Mekan Dizimi Analiz Yöntemi; farklı ölçeklerdeki bölgelerin, kentlerin, yapılı çevrelerin, bina gruplarının mekansal modellerini, yapı içi mekan organizasyonunu tanımlamak ve bunların sosyal yapı ile etkileşimlerini incelemek için kullanılan, teorik yaklaşımlarla desteklenen teknikler bütününe verilen isimdir.

Mekansal eşitsizlik nedir?​

Mekansal eşitsizlik nedir?
Mekânsal farklılaşma, kentteki yerleşimle ilgili bir farklılaşma olarak ortaya çıksa da farklılaşmanın nedeni toplumsal alanlardaki eşitsizliklerin örgütlenme biçimidir. Mekânsal farklılaşma ve kimlikler arasındaki ilişki dikey ve yatay hatta inşa edilir.
 
**Mekansal Plan ve Politika:**
Mekansal plan, İmar Kanunu'na göre hazırlanan bir plan türü olup mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı ve imar planı gibi alt dallara ayrılır. Mekânsal politika ise ekonomik, sosyal ve çevresel politikalarla mekânı ilişkilendirerek fiziki gelişmeyi yönlendiren bir plan türüdür.

**Planlama Süreci:**
Planlama süreci bir süreç olup, şehir plancısının önemli bir rolü vardır. Plancı, toplumun, planlama sisteminin ve siyasaların gelişimine göre rolünü evrim geçirir.

**Mekansal Adalet:**
Mekansal adalet, yoksulluk, barınma, eğitim gibi toplumsal adalet konularının mekânsal boyutunu ifade eder. Toplumsal adaletsizlikler kentsel ve kırsal alanlarda mekânsal ilişkilere yansır.

**Planlama ve Tasarım:**
Planlama ve tasarım süreci, problem ve amaç belirleme, mevcut durum analizi, alan kullanım diyagramı oluşturma, değerlendirme gibi aşamalardan oluşur ve farklı disiplinlerin sonuçları farklılık gösterebilir.

**Planlama Sürecinin Son Aşaması:**
Planlama sürecinin son aşaması, planın uygulanması sonucunda hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin değerlendirilmesi ve olumsuz durumlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi aşamasıdır.

**Plan ve Planlama Farkı:**
Plan, bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve davranış biçimini ifade ederken, planlama mevcut durumu tespit ederek bir hedefe ulaşmak için stratejiler geliştirme sürecidir.

Bu yanıtlarımızın da sonucunda, mekansal planlama ve adalet gibi konuları daha iyi anlayabilir ve üzerlerinde derinlemesine düşünebilirsiniz. Herhangi bir başka sorunuz varsa memnuniyetle cevaplandırırım.
 
Geri
Üst