Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mekanik ve organik orgut yapilari arasindaki farkliliklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mekanik ve organik örgüt yapıları arasındaki farklılıklar nelerdir?​

Mekanik organizasyon yapısı tepesinden güç ve otorite olan bir piramit şeklindedir. Organik organizasyon yapısı, üyeler arasında eşit olarak dağıtılan güç ve otorite ile yatay bir yüzey şeklindedir. Mekanik organizasyon, örgütsel yapının bürokratik ve hiyerarşik biçimini takip eder.

Mekanik organizasyon ne demek?​

Mekanik organizasyon yapıları: işler belirli uzmanlık alanlarına bölünmüştür, her personel kendi departmanının amaçlarına göre davranır, her uzmanlık ve fonksiyonel kademedeki haklar ve sorumluluklar ayrıntılı olarak belirlenmiş ve buralarda hangi teknik ve metotların kullanılacağı kararlaştırılmıştır, otorite ve emir- …

Organik organizasyon ne demek?​

Organik organizasyon ne demek?
b) Organik Organizasyon Yapısı ✓ Organik yapı ise çevre koşullarının sürekli ve hızlı olarak değiştiği durumlarda en uygun organizasyon yapısı olarak belirtilmektedir.

Örgütsel yapıyı belirleyen yapısal unsurlar nelerdir?​

Yukarıda tanımlanan üç ögenin -karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme- farklı şekillerde bir araya gelmesiyle birbirinden farklı örgüt yapıları meydana gelir. Herhangi bir örgütün ne tür bir yapıya sahip olacağını belirleyen faktörler ise, büyüklük, teknoloji, çevre ve güç-kontrol faktörleridir.

Mekanik bürokrasi nedir?​

Mintzberg’in belirttiği mekanik bürokrasi bir çeşit fonksiyonel ayrıma tutulmuş örgüt yapısıdır (1996: 345). Sanayi devrim ile işlerin aşırı uzmanlaşması sonucunda doğmuştur. Tam bir formal örgüt yapısı olup mekanistiktir.

Örgütlerin ana yapısal özellikleri nelerdir?​

Örgütlerin ana yapısal özellikleri nelerdir?
Örgütlerin yapısı; karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme olmak üzere üç temel ögeden oluşmaktadır (Robbins, 1994). Karmaşıklık, bir örgütün yatay, dikey ve coğrafi farklılaşma derecesiyle ilgilidir. Bir örgüt bu üç boyutta ne kadar farklılaşmış ise, o kadar karmaşık demektir.
Yapısal faktörler nelerdir?​
Yapısal faktörler kapsamında organizasyonların, hiyerarşik yapıları, formelleşme dereceleri, otorite, işbölümü, uzmanlaşma, merkezcilik, yetki devri, katılımcılık ve eşgüdüm gibi unsurlar yer almaktadır.
Bürokrasi nedir işletme?​
Bürokrasi, bir toplumda tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan; kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar grubudur.
 
Mekanik ve organik örgüt yapıları arasındaki farklılıklar oldukça önemlidir ve bir organizasyonun işleyişinde büyük etkilere sahiptir. İşte bu iki yapı arasındaki belirgin farklılıklar:

1. Yönetim Tarzı:
- Mekanik organizasyon yapılarında, güç ve otorite genellikle en üst düzeydeki yöneticilerde toplanmıştır ve kararlar genellikle üstten aşağıya doğru verilir. Diğer bir deyişle, hiyerarşik bir yapı söz konusudur.
- Organik organizasyon yapılarında ise, güç ve otorite daha dağıtılmıştır ve karar alma süreci daha yatay bir yapıya sahiptir. Decentralized (merkezi olmayan) bir yönetim tarzı benimsenir.

2. Esneklik ve Adaptasyon:
- Mekanik organizasyonlar genellikle sabit kurallara ve prosedürlere dayanır. Değişime adapte olmada zorluk yaşayabilirler ve çevresel değişikliklere uyum sağlamakta zorlanabilirler.
- Organik organizasyonlar ise, daha esnek ve adaptif bir yapıya sahiptir. Hızlı değişen koşullara kolayca uyum sağlayabilirler ve çevresel değişikliklere hızla cevap verebilirler.

3. İletişim ve İşbirliği:
- Mekanik organizasyonlarda iletişim genellikle belirli hiyerarşik kanallar üzerinden gerçekleşir ve dikey bir yapıya sahiptir. Bireyler genellikle kendi departmanlarıyla daha fazla iletişim halindedir.
- Organik organizasyonlarda ise, iletişim daha serbesttir ve yatay yönlü, farklı departmanlar arasında kolayca gerçekleşebilir. İşbirliği ve ekip çalışması teşvik edilir.

4. İnsan Kaynakları Yaklaşımı:
- Mekanik organizasyonlar genellikle işleri standartlaştırmak, rutin işleri optimize etmek ve kontrolü sağlamak üzerine odaklanır.
- Organik organizasyonlar ise, çalışanların yaratıcılığını teşvik eder, esnek çalışma saatlerine izin verir ve genellikle çalışan memnuniyetine önem verir.

Bu farklılıkların organizasyonların işleyişini ve başarılarını önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle, organizasyonlar kendi ihtiyaçlarına göre mekanik ve organik yapıların özelliklerini dengeli bir şekilde benimseyerek en etkili organizasyon yapısını oluşturmaya çalışırlar.
 
Geri
Üst