AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mehmetbey Köyü Göksun Kahramanmaraş

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Göksun Mehmetbey Köyü Bilgileri - Mehmetbey Köyü Hakkında - Mehmetbey Köyü Tanıtımı - Mehmetbey Köyü Resimleri



İlçe: GÖKSUN - İl: KAHRAMANMARAŞ


Köy Muhtarı: Ramazan CANLI


Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:738 20 69

Mehmetbey, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Mehmetbey köyü ismini huaj sülalesinden olan Mehmet beyin adını almıştır. Köy 1864'te Kafkasya'nın Rus Çarlığı tarafından işgalinden sonra Osmanlı'ya göç eden Çerkesler tarafından kurulmuştur. Çerkeslerin Adige boylarından Abzeh sülaleleri yaşamaktadır. Köyün Çerkesce adı Huajhable'dir.

Kültür

Köy Çerkes kültürünün yaşadığı bir köydür. Ancak genç nüfus büyük kentlerde ve avrupa'da yaşadığından yaz ayları dışında oldukça tenhadır.Yaz aylarında ise nufus artmaktadır.Asimilasyonun etkileri açıkça ortaya çıkmıştır.Mızıka (Akordiyon) çalabilenler, Çerkesce konuşabilenler azalmaktadır.Köy nüfusunun yüzde 99'unu çerkezler oluşturmaktadır.

Coğrafya

Kahramanmaraş iline 100 km, Göksun ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün hemen karşısında yer alan küçük dağa Kuşhatzig denmektedir. İkitarafı dağlık olan köyden iki dere akmaktadır. Büyük olana Törbüzek denmekte, küçük olana ile Psitzig denmektedir.Törbüzek'in kaynağıda Mehmetbey köyü sınırları içerisindedir. Kuşhatzig'ın bir düzlüğünde doğal olarak sumak yetişmektedir ve buraya Hapaethlan denmektedir. Kushatzig'ın bir yamacında küçük bir pınar vardır ve buraya da Hapaepsi denmektedir. Yakın çevresi ormanlarla kaplıdır.Çevrenin en güzel köylerinden biridir.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz bölgesinde yer almasına karşın Karasal iklim özellikleri daha fazla görülmektedir.Kış aylarında oldukça soğuktur ve karlıdır.Yaz aylarında serindir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 122
2000 226
1997 230

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak ekonomik değeri çok olmayıp ortakçılar tarafından işlenen tarla ve bahçelerden elde edilen ürünler yazın gelen köy sakinleri tarafından günlük olarak tüketilmektedir. Köy halkı tarafından Törbüzek kenarında kurulan büyük bir alabalık çiftliği kooperatifi vardır. Hem kooperatifin tesislerinde hem de civardaki bir kaç özel işletmede alabalıklar pişirilmekte ya da canlı olarak satılmaktadır. Doğal alabalık yetiştirme çalışmaları da başlamıştır. Ancak Törbüzek çayının kirlenmekte olduğu gözlenmektedir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
Seçim Yılı Muhtar
2009 Ramazan Canbolat
2004 Ramazan Canlı
1999 Ramazan Canlı
1994 Bahset Bolat
1989 Tufan Karatok
1984 Saim Sürmen
1979 Ali Canlı

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.






Kaynak : Yerel Net, vikipedi

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst