Mehir sonradan verilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mehir sonradan verilir mi?​

Mehr-i müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.

Mehr-i müeccel ve mehr i muaccel nedir?​

Mehr-i müeccel ve mehr i muaccel nedir?
Mehr-i muaccel: Evlilik akdi anında veya akitten önce peşin ödenen mehirdir. Mehr-i müeccel: Ödenmesi sonraya bırakılan ve belli bir vadeye bağlanmış mehirdir. Genellikle evliliğin ölüm veya boşanma gibi sebeplerle sona ermesi durumunda kadına ödenir.

Mehir en geç ne zaman verilir?​

Mehir en geç ne zaman verilir?
Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir tarih belirlenmişse, bu tarih geldiğin zaman belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekmektedir. Ancak bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle yani boşanma sırasında kadının mehrinin ödenmesi gerekir.

Bağışlanan mehir geri alınır mı?​

Mehir Borcundan Geri Dönülebilir mi? Mehir alacağının hukuki karşılığı yukarıda bahsettiğimiz üzere bağışlama vaadi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bağıştan dönülmesi de yine borçlar kanunumuza göre mümkündür.

Imam nikahında mehir zorunlu mu?​

Imam nikahında mehir zorunlu mu?
Erkeğin kadına vermesi zorunlu olan mehir, kadının serbest isteme hakkı olan bir durumdur. Yüce Allah (c.c), Nisa Sûresi 4. âyette şöyle buyurmaktadır: “Kadınlara mehirlerini gönül rızası ile cömertçe verin; eğer gönül hoşluğu ile o mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa onu da afiyetle yeyin.”

Mehirde ne kadar altın istenir?​

Mehirde ne kadar altın istenir?
(Nesai) Mehir biçilmeden yapılan nikah da sahihtir. Ama daha sonra mehr-i misil vermek gerekir. Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır.
Mehrin amacı nedir?​
Erkeğin evlenirken eşine verdiği ya da verme taahhüdünde bulunduğu para, altın veya başka bir mala mehir denir. Mehir, kadını hem evliliğe ısındırmak hem de ona belli bir ekonomik güç kazandırmak düşüncesiyle verilmektedir.
 
Mehir konusunda detaylı bilgiler vermek için buradayım.

Mehir, evlilik sırasında veya akitten önce belirlenen bir miktar para, altın veya mal varlığı olarak ifade edilir. Mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.

Mehr-i muaccel, evlilik akdi sırasında veya akitten önce peşin ödenen mehirdir. Daha sonra belirlenen bir tarih değil, direk evlilik esnasında ödenir. İlk evlilik gününde kadına verilen mehir bu kategoriye girer.

Mehr-i müeccel ise ödemesi ileri bir tarihe bırakılan ve belirli bir vadeye bağlanan mehirdir. Eğer ödenmesi için belirlenen bir tarih varsa, bu tarihte kadına ödenmelidir. Ödenmemişse, boşanma veya ölüm durumunda kadına verilir.

Mehirler genellikle kadının ekonomik güvenliğini sağlamak, onu evliliğe hazırlamak ve saygınlığını korumak amacıyla verilmektedir. Ayrıca İslam'da mehir, kadının haklarından biridir ve erkeğin boşanma durumunda veya eşinin ölümü halinde bu mehri kadına ödemesi gerekmektedir.

Mehir, evlilik akdi içerisinde kadının serbest isteme hakkı olup, bağışlanabilir ya da geri alınabilir durumda olabilir. Hukuki olarak mehir bağışı yapılmış ise, dönüşü mümkün olabilir.

İmam nikahında ise mehir konusu genellikle zorunlu değildir. Ancak İslam'a göre kadının mehir hakkı vardır ve eğer verilecekse gönül rızasıyla ve cömertçe verilmelidir.

Mehir miktarı ise belirlenmiş bir sınırı olmayıp, çoğunlukla tarafların anlaşmasına bağlıdır. En düşük mehir miktarı olarak genellikle 5 gram altın belirtilmektedir.

Sonuç olarak, mehir kadının haklarından biri olup, genelde onun ekonomik gücünü korumak ve saygınlığını sağlamak amacıyla verilen bir miktardır. Boşanma veya ölüm durumunda bu mehir kadına verilmesi gerekmektedir.

Eğer daha fazla detay veya yeni sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst