Mehir parasi ne kadar olmali?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mehir parası ne kadar olmalı?​

“Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Mehir mi mihir mi?​

Mehir mi mihir mi?
Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir. Ehl-i Sünnet’in ameldeki dört mezhebinde de kabul edilmiştir.

Kadın ne zaman mehir alamaz?​

Kadın ne zaman mehir alamaz?
Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vaki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlaa) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, X, 62-63; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, III, 309; el-Fetâvâ’l-Hindiyye, I, 334).

Mehir parası verilmezse ne olur?​

Bu hak, nikâh esnasında verilebileceği gibi, kocanın bir borcu olarak bilâhare de verilebilir. Erkek bu borcunu mutlaka vermelidir. Vermeyip, kadın da hakkını helâl etmediği takdirde, koca kul hakkı yemiş olur.

2021 mehir bedeli ne kadar?​

2021 mehir bedeli ne kadar?
MEHİR MİKTARI NE KADAR OLMALI? Mehir miktarı Hanefî mezhebine göre en az 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikî mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî mezhebindeki hukukçulara göre ise mehrin üst ya da alt sınırı yoktur.

Dini nikahta mehir olarak ne istenir?​

Dini nikahta mehir olarak ne istenir?
Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.

Evlilikte mehir şart mıdır?​

Mehir, erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala denir. Kur’an-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır.

Mehir hemen verilmeli mi?​

Mehir hemen verilmeli mi?
Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.

Mehir istememek olur mu?​

Mehir istememek olur mu?
Kasten ya da şartlar gereği ödenemeyen yani kadına verilmeyen mehir, nikahın sahih olması üzerinde etkisi yoktur. Ancak, erkeğin kadın üzerindeki hakkı borçtur. Evlendikten sonra seneler geçse bile erkek kadına o mehiri vermek zorundadır. MEHİRLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER!

Mehir para olmak zorunda mı?​

islami hukuğa göre kadının eşi öldükten en az 3 ay sonra evlenebilmesi sebebiyle erkek ölse bile eşine 3 ay daha bakmak zorundadır. mehir, kadının 3 ay tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği para miktarının karşılığıdır. kadın isterse mehirini erkeğine bağışlayabilir.

Mehir miktarı kaç gram altın?​

Mehir miktarı kaç gram altın?
Kolukısaoğlu, mehirin, evlenen kadının adeta sigortası olduğuna işaret ederek, “Yüce dinimiz baba evinden evlenerek eşinin evine giden bir hanımefendiyi mali güç sahibi, mal sahibi yapıyor. Mehirin tabanı 5 gram altın değerindedir.

Mehir miktarı nasıl hesaplanır?​

Mehir miktarı nasıl hesaplanır?
Mehrin miktarını belirlemek için hem para hem de mal varlığı hesaba katılabilir. Hanefi mezhebine göre, mehir için belirlenen en az miktar, 10 dirhem (ortalama iki koyun bedeli) Maliki mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür. Hanbeli ve Şafii mezhebi hukukçularına göre ise, mehir için alt ve üst sınır bulunmuyor.

Mehir miktarı neye göre belirlenir?​

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Mehir altına zekat düşer mi?​

Mehir altına zekat düşer mi?
Evet, genel bir hüküm olarak âlimlerin ittifakıyla mehire zekat düşer. Nikah akdinin gerçekleşmesinden itibaren üzerinde anlaşılan belirlenmiş mehrin tamamı kadının mülkiyetine geçmiş olur. Eğer nikah akdi esnasında mehir miktarı belirlenmeden nikah kıyılmışsa o halde kadın nikah akdi ile “mehr-i misil”e sahip olur.
 
Mehir parası konusunda verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederiz. İslam hukukunda mehirin önemi ve belirlenme şekilleri hakkında detaylı bilgiler içeren yazınız oldukça açıklayıcı oldu.

Mehir, kadının evlilik birliğinde sahip olduğu haklardan biridir ve evlenme akdi sırasında belirlenen bir bedel ya da değeri içerebilir. Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre farklı ölçütler ve belirli alt ve üst sınırlar olabilir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olan bir haktır ve kadın üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir.

Mehirin evlilik akdi sırasında veya sonradan verilebileceği belirtilmiştir. Erkek, mehri vermekle yükümlüdür ve bunu yapmaması durumunda, kadının hakkını ihlal etmiş olur. Mehirin belirlenmesinde maddi ve malî değerlerin hesaba katılabileceği, kadının istediği herhangi bir şeyi mehir olarak belirleme hakkına sahip olduğu vurgulanmıştır.

Ayrıca, mehirin altın miktarına göre de belirlenebileceği ve mehirin zekata tabi olabileceğine dair bilgiler verilmiştir. Detaylı açıklamalarınız, mehir konusuna yönelik anlayışı ve bilgi düzeyi artırıcı nitelikte oldu. Teşekkür ederim.
 
Geri
Üst