Mehir miktari ne kadardir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mehir miktarı ne kadardır?​

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Muhalea bedeli nedir?​

Muhâlea kelimesi “ha-le-a” ) ďĥì ( sözlükte elbiseyi veya ayakkabıyı çıkarmak anlamına gelmektedir.5 Terim olarak ise kocanın eşinden veya bir başkasından aldığı bir bedel (ıvaz) karşılığında belli sözlerle eşinden ayrılmasıdır.

Mehir miktarı kaç gram altın?​

Mehir miktarı kaç gram altın?
Mehirin tabanı 5 gram altın değerindedir. Yukarısınınsa bir sınırı yoktur.” dedi. Nikah sırasında verilen sözlerin yazıya dökülmesinin daha iyi olacağına dikkati çeken Kolukısaoğlu, “Her şeyden evvel bu iki Müslüman’ın evliliğidir.

Boşanmak isteyen kadın mehrini alabilir mi?​

Boşanmak isteyen kadın mehrini alabilir mi?
BOŞANMAYA SEBEP OLMUŞ KADIN MEHİR İSTEYEBİLİR Mİ? Boşama erkeğin kendi isteği ile meydana gelmişse, boşanma sebebi hangi taraftan olursa olsun kadın mehri hak eder. Boşanma kadının mahkemeye müracaatı sonucunda meydana gelmişse ve zifaf ya da halvet gerçekleşmişse kadın mehrin tamamını hak eder.

Dini nikahta mehir olarak ne istenir?​

Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.

Mehir de ölçü nedir?​

Maliki mezhebine dahil kişiler için mehir ölçüsü gümüş olarak belirlenmiştir ve alt sınır da 3 dirhem olarak dile getirilmiştir.

Hul yoluyla boşanma nedir?​

Hul yoluyla boşanma nedir?
Talâk, karının rızasına ve mahkemeye başvurmaksızın kocanın tek taraflı irade beyanı ile evliliği sona erdirmesini; hul/muhâlea, eşlerin anlaşarak evliliği sona erdirmesini, tefrîk ise yargı/mahkeme yoluyla evliliği sona erdirmeyi ifade etmektedir.

Dini nikahta kaç gram altın istenir?​

Dini nikahta kaç gram altın istenir?
(Nesai) Mehir biçilmeden yapılan nikah da sahihtir. Ama daha sonra mehr-i misil vermek gerekir. Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır.
Mehir kocaya verilir mi?​
Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur’an-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5).
Mehirsiz nikâh olur mu?​
Maliki mezhebi; mehri, nikâh akdinin sıhhat şartı kabul etmiş ve mehir tespit edilmeden yapılmış evlenmeleri geçersiz kabul etmiştir. Hanefi, Maliki ve Şafii mezhepleri ise mehri nikâh şartlarından biri değil, kaçınılmaz bir sonucu olarak kabul etmişlerdir.
Mehir miktarı Hanefî mezhebine göre en az 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikî mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî mezhebindeki hukukçulara göre ise mehrin üst ya da alt sınırı yoktur.

Mehri muaccel ve müeccel nedir?​

Mehri muaccel ve müeccel nedir?
Mehr-i mu’accel: “Acelesi olan mehir” demektir. Dinî nikâh sırasında veya evvelinde peşin ödenen mehirdir. Kadın, mehr-i muacceli almadan kocanın evine gitmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel: “Tecil edilmiş, ertelenmiş mehir” demektir.

Mehir mi mihir mi?​

Mehir mi mihir mi?
Mehir, İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir kadının mal varlığına dahil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir. Dört hukuki mezhep tarafından kabul edilmiştir.

Mehir en az kaç gram olmalı?​

Ödenmesi gereken en az mehir mıktarı ise 10 dirhem gümüş veya buna karşılık gelen mal ve paradır. Günümüzde 10 dirhem yaklaşık olarak 300 gram gümüş etmektedir. Bu miktardan daha az bir miktarda mehir belirlenemez. Eğer belirlenmiş ise de bunun 10 dirheme tamamlanması gerekir.
Kolukısaoğlu, mehirin, evlenen kadının adeta sigortası olduğuna işaret ederek, “Yüce dinimiz baba evinden evlenerek eşinin evine giden bir hanımefendiyi mali güç sahibi, mal sahibi yapıyor. Mehirin tabanı 5 gram altın değerindedir.

Dini nikahta mehir en az ne kadar?​

“Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Mihirim ne demek?​

Mihirim ne demek?
1. beyim, aziz dostum, arkadaşım anlamlarında bir seslenme sözü.

Evlilikte mehir şart mıdır?​

Evlilikte mehir şart mıdır?
“Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü’l-Fikhiyyetü’l-Kuveytiyye XXIV, 64).

Mehir kaç gram altın 2022?​

Kolukısaoğlu, mehirin, evlenen kadının adeta sigortası olduğuna işaret ederek, “Yüce dinimiz baba evinden evlenerek eşinin evine giden bir hanımefendiyi mali güç sahibi, mal sahibi yapıyor. Mehirin tabanı 5 gram altın değerindedir. Yukarısınınsa bir sınırı yoktur.” dedi.

2021 mehir bedeli ne kadar?​

MEHİR MİKTARI NE KADAR OLMALI? Mehir miktarı Hanefî mezhebine göre en az 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikî mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî mezhebindeki hukukçulara göre ise mehrin üst ya da alt sınırı yoktur.
 
Mehir, İslam hukukunda evlenme sırasında erkeğin kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir kadının mal varlığına dahil olur ve üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabilir. Mehrin miktarı ve türü, farklı mezheplere göre değişebilir:

- Hanefi mezhebine göre mehirin en az miktarı 10 dirhem gümüş veya buna karşılık gelen maldır. Bu dönemde yaklaşık iki koyun bedeli olarak kabul edilmektedir.
- Malikî mezhebine göre mehirin en az miktarı ise 3 dirhem gümüş olarak belirlenmiştir.
- Şafii ve Hanbelî mezheplerine göre ise mehirin alt veya üst sınırı yoktur.

Evlilikte mehirin şart olup olmadığı konusu da farklı yorumlara sahiptir:

- Bazı görüşlere göre nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse, mehr-i misil (ortalama mehir miktarı) evliliğin sonucudur, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh da geçerli sayılabilir.

Kısacası, mehirin miktarı ve türü konusunda farklı mezheplere göre bazı farklılıklar olabilir. Evlenme sürecinde ve boşanma durumlarında mehirin önemi ve hukuki durumu dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst