AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mehil vesikasi ne zamana kadar istenebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.117
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mehil vesikası ne zamana kadar istenebilir?​

Mehil vesikası, istinaf mahkemesinden tehir-i icra kararı getirilebilmesi adına belirlenen süreyi gösteren belgedir. Bu süre icra dairesinin takdirinde olmakla birlikte genelde icra daireleri bu süreyi 90 gün olarak belirlemektedir.

Derkenar ne zaman alınır?​

İcranın geri bırakılması, ilamlı takibin borçluya tebliğ edilmesi ile başlayan bir prosedürdür. Tebliğden sonra, ilk olarak borçlu tarafından icraya konu dava dosyasının tehir-i icra talepli olarak istinaf veya temyiz edildiğine dair ilk derece mahkemesinden bir “derkenar” alınır.
Tehiri icra kararı hangi mahkemeden alınır?​
İCRANIN GERİ BIRAKILMASI (TEHİR-İ İCRA) PROSEDÜRÜ NASIL YAPILIR? İlk derece mahkemesi tarafından verilen karar istinaf edilmesi belli istisnalar haricinde kararın icrasını durdurmaz. Alacaklı taraf ilk derece mahkemesi tarafından verilen gerekçeli kararı icra takibine konu edebilir.

Tehiri icra talebi ne zaman yapılır?​

Tehiri icra talebi ne zaman yapılır?
Mehil vesikasında, borçlu vekiline, Yargıtay’dan icrayı geri bırakma kararı getirmesi için, karar tarihinden itibaren veya dosya Yargıtay’a gönderilmemiş ise, gönderilme tarihinden itibaren başlamak üzere 30-60 veya 90 günlük süre verilir.

Icranın geri bırakılması ne zaman istenir?​

Icranın geri bırakılması ne zaman istenir?
Örneğin borçlu, mahkemece karar verildikten sonra borcunu itfa etmiş veya borç zamanaşınıma uğramış ya da alacaklı borçluya süre vermiş olabilir. Kararın kesinleşmesinden sonra ortaya çıkabilecek bu üç halde borçlu, icra mahkemesine başvurarak icranın geri bırakılmasını isteyebilir.

Tehiri icra kararı sonradan istenebilir mi?​

Yargıtay’a göre tehir-i icra ( icranın geri bırakılması) kararının bu 7 günlük süre içerisinde istenmesi şart değildir. Bu süre dolduktan sonra da icranın geri bırakılması talep edilebilir.

Istinaf dilekçesinden sonra tehiri icra talep edilebilir mi?​

Yeni düzenlemeye göre; artık tehir-i icra kararları takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden istenecektir. Böylece istinaf ve temyiz dilekçelerinde kullanılan “tehir-i icra taleplidir” kalıbının artık rafa kalktığını söyleyebiliriz.
İcra mahkemesinden tehiri icra kararı nasıl alınır?​
İcra Müdürlüğünce ”İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra)” kararı getirmek üzere 30 günlük mehil verilir. Borçlu veya vekili tarafından İcra Mahkemesine ”İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra)” kararı almak üzere başvuru yapılır. Başvuruya mehil vesikası kararı eklenir.
 
Mehil vesikası, genellikle istinaf mahkemesinden tehir-i icra kararı alabilmek için borçluya tanınan süreyi belirten bir belgedir. İcra daireleri genellikle bu süreyi 90 gün olarak belirlemektedir. İcra sürecinde, icranın geri bırakılması, borçluya tebliğ edilen ilamlı takip kararı ile başlar ve borçlu tarafından ilk olarak, tehir-i icra talebi için ilk derece mahkemesinden "derkenar" adı verilen belgenin alınması gerekmektedir.

Tehiri icra kararı, genellikle İcra Mahkemesi'nden alınmaktadır. İlk derece mahkemesi tarafından verilen kararın istinaf edilmesi durumunda kararın icrası durmayacağından, alacaklı ilk derece mahkemesinden verilen gerekçeli kararı icra takibine koyabilir. Tehiri icra talebi ise, mehil vesikasında belirtilen süre içerisinde, Yargıtay'dan icranın geri bırakılması kararı getirilmesi için başvuru yapılması gerekmektedir.

İcranın geri bırakılması durumu ise, örneğin borçun itfa edilmesi, borcun zamanaşımına uğraması veya alacaklının borçluya süre vermesi gibi durumlarda gerçekleşebilir. Bu durumlarda kararın kesinleşmesini takiben borçlu, icra mahkemesine başvurarak icranın geri bırakılmasını talep edebilir. Tehir-i icra kararı ise Yargıtay'a göre, kararın verilmesini takiben belirtilen süre içerisinde istenmek zorunda olmasa da, süre dolmadan da talep edilebilir.

Son olarak, yeni düzenlemeye göre tehir-i icra kararları artık takibin yapıldığı yer olan icra mahkemesinden istenmektedir. Bu sebeple, istinaf veya temyiz dilekçelerinde kullanılan "tehir-i icra taleplidir" ifadesinin artık kullanılmadığını belirtmek mümkündür. İcra mahkemesinden tehir-i icra kararı alabilmek için ise icra müdürlüğünce 30 günlük mehil verilir ve borçlu veya vekili tarafından icra mahkemesine başvuru yapılırken mehil vesikası kararı da eklenmelidir.
 
Geri
Üst