Meger cihazi nedir nasil kullanilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meger cihazı nedir nasıl kullanılır?​

Meger; temelde motor, kablo, jeneratör bobini gibi herhangi bir cihazın elektrik yalıtım seviyesini doğrulamak için kullanılır. Elektrik panosunun tam alanını göstermesi gerekli değildir, ancak sızıntı akımının miktarını ve elektrikli ekipman / sarım / sistem içindeki nem seviyesini gösterir.

Meger cihazı ile ne ölçülür?​

Meger nedir: Yalıtkanlık direnci ölçümünde kullanılan ölçü aletine meger (megger) denir. Megerler, doğru akım üreten bir genaratördür. Genellikle 100, 250, 500, 625, 1000, 1250, 2500, 500 volt DC gerilim üretirler. Megerler DC gerilim üretebilen kaynaklardır.

Meger ile izolasyon testi nasıl yapılır?​

Meger ile izolasyon testi nasıl yapılır?
İZOLASYON YALITIM TEST CİHAZI (İZOLASYON MEGERİ) İzole (yalıtkan) malzemeye farklı kademelerde DC gerilim uygulanarak izole (yalıtkan) malzemenin geçirdiği akımın ölçülmesi akabinde uygulanan gerilim üzerinden ohm kanununa göre hesap yapan cihazlardır.

Yalıtkanlık testi nedir?​

Yalıtkanlık testi nedir?
İzolasyon direnci ölçümlerine izolasyon testi ya da yalıtım testi de denmektedir. İzolasyon testi, doğru akım geriliminin yalıtkan malzemeye uygulanmasının ardından bu malzemenin geçirdiği akımın ölçülmesidir. Arkasından ölçülen akım ve gerilim uyarınca yalıtkan malzemenin direnç değeri hesaplanır.

Meger değeri kaç olmalı?​

Direnç değeri normal şartlarda 10 ohm değerinin altında olmalıdır. Fakat ileride direnç değerinin artma olasılığı olduğu için 5 ohm değerinin altında tutulması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Meger ile topraklama direnci nasıl ölçülür?​

Toprak Megeri ile Hassas Ölçüm Test sırasında LED’ler aktif hale gelir. Toprak direnci düşükse anahtar 200 ohm veya 20 ohm kademesine getirilir. Gösterilen değer topraklanmış ekipmanın toprak direncidir.

Meger ile ölçüm nasıl yapılır?​

Meger ile ölçüm nasıl yapılır?
Topraklama ölçümü, topraklama değerinin ölçülmesi için yapılan işlemin adıdır. Topraklama megeri ile ölçüm yaparken toprak çubukları P ve C toprağa derinlemesine çakılır. Elektrotların arası 5 ile 10’ar metre olmalıdır. Yeşil kablo cihazın E topraklama elektroduna, sarı kablo P’ye ve kırmızı kabloda C’ ye bağlanır.

Ohmmetre nedir ne işe yarar?​

Ohmmetre nedir ne işe yarar?
Direnç ölçer (veya Ohmmetre), bir direnç, kondansatör gibi elektrik elemanlarının elektrik akımına karşı gösterdiği direnci ölçen ölçü aletine denir. Mikro-ohmmetreler düşük değerlerdeki dirneçleri ölçerken, Megohmmetreler ya da Meggerler ise yüksek değerlerdeki dirneçleri ölçerler.

Izolasyon Megeri ne işe yarar?​

İzolasyon Megeri yüksek voltaj altında izolasyon ölçümü yapar. İzolasyon Megeri aşağıdaki testleri yapabilmektedir. İzolasyon Megeri güç ve dağıtım Trafolarının izolasyon testlerini yapabilmektedir. İzolasyon Megeri motorların ve genaratörlerin izalasyon testlerini yapabilmektedir.

Insulation test nedir?​

izolasyon direnci testi, genellikle yalıtkan bir malzeme ile kaplanmış iletken materyallerin atlama direncini ölçmeye yarar.

Dielektrik test nedir?​

Dielektrik test nedir?
Dielektrik dayanım testi veya yüksek potansiyel veya hipot testi, bir elektrikli cihaz veya ekipmanda izolasyonun etkinliğini belirlemek için yapılmaktadır. Bir bileşen veya ürün üzerinde yapılan bu elektriksel test, cihazın elektrik koşullarında güvenli bir şekilde çalışma kabiliyetini ölçmeye yaramaktadır.

Ölçü aleti ile topraklama ölçümü nasıl yapılır?​

Ölçü aleti ile topraklama ölçümü nasıl yapılır?
Normal ölçüm yapılacağı zaman kullanılan toprak çubukları toprağa saplanılarak kullanılır. Derine saplanan P ve C çubuklarının arasında 10 metreye yakın bir aralığın olması gerekir. Bu aralık minimum 5 metre olmalıdır. Bu ölçüm esnasında farklı renkteki kablolar farklı elektrotlara bağlanır ve ölçüm gerçekleştirilir.

Topraklama ölçüm değeri ne olmalı?​

Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.

Ohmmetre devresindeki Skala lineer midir?​

Ohmmetre genellikle VOM, VTVM, TVM, analog yada dijital multimetre (DMM) gibi başka test cihazlarında var olan bir fonksiyondur. Şekil 1-1-1’de gösterildiği gibi, analog bir ölçü aletindeki ohmmetre skalası, son kısımdaki ölçek aralıkları daha küçük olacak şekilde ölçeklenmiştir. Buna, doğrusal olmayan skala denir.
 
Meger cihazı, elektrik yalıtım seviyesini doğrulamak için kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Elektrik panosunun tamamını değil, sızıntı akımının miktarını ve ekipman içindeki nem seviyesini gösterir. Genellikle motor, kablo, jeneratör bobini gibi cihazlarda kullanılır.

Meger cihazı ile izolasyon testi yapmak için öncelikle izolasyon megeri adı verilen cihaz kullanılır. Bu cihaz, yalıtkan malzemeye farklı kademelerde DC gerilim uygulayarak malzemenin geçirdiği akımı ölçer. Daha sonra bu akım ve gerilim değerleri kullanılarak yalıtkan malzemenin direnci hesaplanır.

Yalıtkanlık testi, izolasyon direncinin ölçülmesi işlemidir. Doğru akım gerilimi yalıtkan malzemeye uygulanır ve malzeme üzerinden geçen akım ölçülerek direnç değeri hesaplanır. Direnç değerinin normal şartlarda 10 ohm değerinin altında olması gerekmektedir.

Topraklama direnci ise toprak Megeri ile ölçülen bir değerdir. Hassas ölçüm testi sırasında LED'lerin aktif hale gelmesiyle toprak direnci ölçülür. Topraklama ölçümü yapılırken toprak çubukları P ve C'ye derinlemesine saplanır ve ölçüm yapılır.

Ölçüm aletleri, topraklama ölçümü için kullanılan cihazlardır. Toprak çubukları toprağa saplanarak kullanılır ve elektrotlar arasındaki mesafe 5 ila 10 metre olmalıdır. Meger cihazı veya ohmmetre gibi aletler farklı renkteki kabloları farklı elektrotlara bağlayarak ölçüm yapar.

Dielektrik testi, bir elektrikli cihazın izolasyonunun etkinliğini belirlemek için yapılan testtir. Genellikle yüksek voltaj altında gerçekleştirilir ve cihazın güvenli bir şekilde çalışıp çalışamayacağını ölçer.

Son olarak, ohmmetre bir direnç ölçme cihazıdır. Mikro-ohmmetreler düşük dirençleri, Megohmmetreler ise yüksek dirençleri ölçmek için kullanılır. Ohmmetre devresindeki skalalar genellikle doğrusal olmayan tip olabilir. Bu nedenle ölçek aralıkları farklı büyüklüklerde olabilir.

Topraklama ölçüm değeri koruma topraklamasında 5 Ohm, işletme topraklamasında ise 2 Ohm değerleri arasında olmalıdır. Bu değerler saha uygulamalarına göre belirlenir ve projelendirilir.
 
Geri
Üst