AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Medreselerin temel amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Medreselerin temel amacı nedir?​

Medreseler sayesinde orta ve yüksek seviyelerde ihtiyaç duyulan eğitim ve öğretimin verilmesi amaçlanmıştır. Medreselerde verilen eğitimler ile beraber öğrenciler mezun olduklarında müftü, kadı, hekim, matematikçi ve astronom olabilirler.

Medreselerin özellikleri nelerdir?​

Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere “müderris”, onların yardımcılarına “muid”, okuyanlara “danışmend”, “softa” veya “talebe” adı verilir.
Medreselerin İslam medeniyetine katkıları nelerdir?
Bunun üzerine medreseler kuruldu, eğitim daha düzenli bir hal aldı. Medreseler ile birlikte Türklerin İslamiyetten önceki gelenek ve görenekleri yerini İslamiyet düşüncelerine bıraktı. Bu kurumlarda İslam dininin temelleri ile birlikte finans, tartışmalı ilimler gibi dersler de öğretilmeye başlandı.
Medrese nedir amaçları ve özellikleri nelerdir?
Akademik seviyede, hem dini hem de ilmi konularda ders verilen eğitim kurumlarına medrese adı verilir. Osmanlı Devletinde özellikle 16. yüzyıldan itibaren medreselerin sayısı hızla artmıştır. Başta Edirne, Bursa ve İstanbul olmak üzere birçok şehirde onlarca medrese açılmıştır.

Medreselerin yanında başka yapıların da yer almasının sebebi ne olabilir?​

Cevap: Medreselerde islami ilimlerin dışında tıp, tıp eğitimi verilen veya tıp pratiği yapılan darüşşifalar, astronomi, astronomik gözlemlerin yapıldığı alanlar, matematik, fen gibi ilimlerin tahsis edildiği alanların bütününü medreseler yerine getiriyordu.

Fatih Medresesi ne amaçla yapılmıştır?​

Mehmed‎’in İstanbul’u fethinden sonra kurduğu eğitim kurumları arasında en üst düzeyde eğitim veren yükseköğrenim kurumudur. Sahn-ı Seman; Kur’an, hadis, kelâm, fıkıh, tefsir gibi İslam bilimlerinin yanı sıra fizik, kimya, matematik, astronomi gibi aklî bilimlerde dersler verirdi.
Medreselerde okutulan bilim dalları nelerdir?
Tefsir, hadis, kelam, İslam, hukuku, siyer, İslam felsefesi ve tasavvuf, felsefe, tıp, astronomi, matematik, mantık, fizik, kimya, tarih ve edebiyat, sosyal bilimler ve fen bilimleri dallarında ilimler okutulmuştur.
Medrese eğitimi ne kadar sürer?
Medresede 8-12 yıl arasında bir eğitim süreci var. Bu süreç talebelerin Kur’an-ı Kerim okumasıyla başlar. Ardından hadis, tefsir, fıkıh, Arap Dili ve Edebiyatı, tasavvuf ve ahlaki eğitimler alır. Medresemizde yatılı kalan talebeler çok sıkı bir eğitimden geçiriliyor.

Islam medeniyetinde ortaya çıkan eğitim kurumları nelerdir?​

Ayrıca bazı kurumlar bilimsel açıdan önemli olsa da bir eğitim kurumu gibi hizmet vermiştir.
- Cami ve Mescitler. Cami ve mescitler çok önemli İslam eğitim kurumları arasında yer almaktadır.
- Mektepler.
- Medreseler.
- Beytülhikmeler ve Kütüphaneler.
- Rasathaneler.

Medreselerin bölümleri nelerdir?​

Bunlar kışlık dershane, müderris odası veya türbe olarak kullanılmaktaydır. Avlunun sağında ve solunda ise önü revaklı küçük odalar yer alır. Odalar, medrese vazifelilerinin ve öğrencilerinin çalışma, barınma ve dinlenme yerleridir. Yan odaların ortasında da çoğu zaman birer eyvan bulunur.
Fatih Sultan Mehmet döneminde medreselere ne ad verilir?
Sahn-ı Seman, II. Mehmed‎’in İstanbul’u fethinden sonra kurduğu eğitim kurumları arasında en üst düzeyde eğitim veren yükseköğrenim kurumudur.
Fatih Sultan Mehmet’in eğitim alanında ulaşmak istediği en büyük amaç nedir?
Cevap: İstanbul’u ilim ve fen durağı hâline getirmek en büyük amacıydı.

Medreselerde okutulan ilimler kaça ayrılır?​

Cevap: Tefsir, hadis, kelam, İslam, hukuku, siyer, İslam felsefesi ve tasavvuf, felsefe, tıp, astronomi, matematik, mantık, fizik, kimya, tarih ve edebiyat, sosyal bilimler ve fen bilimleri dallarında ilimler okutulmuştur.
 
Geri
Üst