AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Medreseler kime bagliydi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Medreseler kime bağlıydı?​

İlk Osmanlı medresesi, İznik’in fethinden sonra İznik’te 1330-31 yılında Orhan Gazi tarafından kurulmuş olan Orhan Gazi Medresesidir (22). Medreseye Sultan Orhan Gazi tarafından Kozluca Köyü ve çevresiyle birlikte İznik şehrindeki evler vakıf olarak bağlanmıştır.

Medreselerin kuruluş amacı nedir?​

İslamiyet’in zamanla genişlemeye başlaması ve bir çok kavimin bu din altında birleşmesi ile, Kur’anı doğru okumak, anlamak ve öğretmek ihtiyacı artmıştır. Halkın İslam dinini doğru öğrenebilmesi için öğretimin önemi artmış, daha fazla okul ihtiyacı hissedilmiş, medreseler açılmaya başlamıştır.
Medreselerin bozulma nedenleri nelerdir?
Medreselerin bozulma nedenlerinden başlıcalar şöyle sıralanabilir: Siyasetin bilim anlayışını baskı altında ve dar kalıplar içinde tutması. Her şeyin ve bilimin temelinde iman esaslarının görülmesi ve “bilimin imanın temelinde olduğunun” kabul edilmemesi. Böylece özgür düşüncenin ve arayışların hoş görülmemesi.
Medreselerin yanında başka yapıların da yer almasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Medreselerde islami ilimlerin dışında tıp, tıp eğitimi verilen veya tıp pratiği yapılan darüşşifalar, astronomi, astronomik gözlemlerin yapıldığı alanlar, matematik, fen gibi ilimlerin tahsis edildiği alanların bütününü medreseler yerine getiriyordu.

Ilk medrese nerede kuruldu?​

İlk medrese Tokat’ın Niksar ilçesinde kurulmuştur. Danışmentliler tarafından yaptırılmış olan Yağbasan Medresesi Anadolu’nun en eski medresesidir. Yağbasan medresesi Selçuklu döneminde Nizameddin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir.

Medreselerin kapatılması nedenleri nedir?​

Çağın gerisinde kalan ve ihtiyacı karşılamaktan uzak olan medreseler laik eğitim sistemi ile bağdaşmamaktaydı. Ayrıca medreseler verdiği eğitimle Türk insanı arasında kültür ikiliğine sebep oluyordu. Bundan dolayı medreselerin kaldırılması gerekliydi. yeni sisteme uyum sağlamaları mümkünolmayan medreseler kapatıldı.
Medreselerin kaldırılması en önemli sonucu nedir?
Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Böylece eğitim kurumlarının bir çatı altında toplanması ve eğitimin millî bir nitelik kazanması sağlandı.
Anadolu’da ilk medreseyi hangi beylik kurdu?
Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan ve Anadolu’da ilk olma özelliği taşıyan Yağıbasan Medresesi yıllara meydan okuyor. Niksar Kalesi içerisinde yer alan ve kitabesindeki bilgilere göre Danişmendli Emiri Nizamettin Yağıbasan tarafından 1157-1158 yıllarında yaptırılan Yağıbasan Medresesi yüzyıllardır ayakta duruyor.

Ilk medrese nerede kim tarafından kuruldu?​

İznik Medresesi ya da İznik Orhaniyesi, Osmanlı Beyliği’nin 1331’de kurulan ilk medresesidir. Orhan Gazi tarafından İznik’te kurulmuştur. Bu medresede, zamanının tanınmış müderrislerinden Davud el-Kayserî, Taceddin-i Kürdi, Alaeddin Ali Esved eğitim vermiştir.

Uluğ Bey Medresesi ne zaman kuruldu?​

Uluğ Bey Medresesi, Timur İmparatorluğu’nun 4. sultanı Uluğ Bey (Farsça: میرزا محمد طارق بن شاه رخ الغ‌بیگ‎ , Mīrzā Muhammad Tāriq bin Schāhruch Ulugh Beg) tarafından Semerkant’ta Registan Meydanı’nın karşısında duran 1417 – 1420 yılları arasında yaptırılmış olan medresedir.
Ilk büyük medrese nerede?
Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk’ün adıyla anılan medreselerdir. Merkezi ve en büyüğü, Bağdat’taki Nizamiye Medresesi olup Amul, Basra, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Nişabur’da benzerleri vardı.
Osmanlıda ilk medrese hangi şehirde açılmıştır?

Medreselerin kapatılması ne ile ilgilidir?​

Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Böylece eğitim kurumlarının bir çatı altında toplanması ve eğitimin millî bir nitelik kazanması sağlandı. 2 Mart 1926’da maarif teşkilâtı hakkındaki kanun kabul edildi.

Geri