Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Medeni kisaca ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Medeni kısaca ne demek?​

Medeni kelimesi Türkçe’de “şehirli” anlamına gelir. Medeni kelimesi tarihte bilinen ilk kez “1. şehirli, 2. Medine’li” İrşadü’l-Mülûk ve’s-Selâtîn (1387)”uygar, sivil, sivilize” [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ] eserinde yer almıştır.

Medeniyet kelimesi nereden gelir?​

Arapça madanī مدنى “şehirli” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça mdn kökünden gelen madīnat مدينة “kent, devlet” sözcüğünün nisbet halidir. medine maddesine bakınız.

Medeni Nedir Türk Dil Kurumu?​

Medeni Nedir Türk Dil Kurumu?
Peki, medeni kelimesinin anlamı nedir? Medeni kelimesi ‘kentlileşmiş, belli bir toplumun uygarca yaşaması’ tabiri üzerinde ifade edilmektedir. Diğer bir değişle oluşturmuş olan toplum kurallarına uymak suretiyle kentlerde yaşama şekli denebilir.

Medeni tarihte ne demek?​

Medeni tarihte ne demek?
şehirli anlamına gelen, arapça kökenli kelime. uygar anlamında da kullanılır. hz. muhammed’e medine’de indiğine inanılan ayetlere denir. mekke’de inenler inanç ahlak gibi konularda iken medine’de inen ayetlerin önemli bir kısmı siyaset, devlet yönetimi gibi konulardadır.

Medeni durum ne anlama gelir?​

Bir kimsenin bekar ya da evli olması durumu.

Medeniyet sözcüğünü Türkçe’ye hangi dilden geçmiştir?​

Türkçede “uygarlık” anlamında kullanılmakta olan “medeniyet” kelimesi Arapça “il,kent” demek olan ve “müdun” köküne dayanan (**), aynı zamanda Arap yarımadasının en büyük ve İslam’ın en önemli kentlerinden birinin adı olan “Medine” kelimesinden gelmektedir. Kök anlamı “Medine ilinde oturan” “Medineli” dir.

Medeni ilkel eş anlamlı mıdır?​

Medeni ilkel eş anlamlı mıdır?
Medeni kelimesinin zıt anlamlısı ilkel, barbar, geri kelimeleridir. Medeni kelimesinin zıt anlamlısı ilkel, barbar, geri kelimeleridir.

Medeni Kanun neyi düzenler?​

Medeni Kanun neyi düzenler?
Medeni Hukuk, Özel Hukukun en kapsamlı alanlarından birisini oluşturmakta olup, kişilerin doğumundan ölümüne kadar şahıs ve malvarlığıyla ilgili bütün ilişkilerini, ayrıca kişilerin ölümünden sonraki bazı ilişkilerini de düzenleyen bir hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır.
 
Medeni kelimesi "şehirli" anlamına gelir ve Türk Dil Kurumu'na göre "kentlileşmiş, belli bir toplumun uygarca yaşaması" şeklinde tanımlanır. Arapça kökenli olan bu kelime, Arapça "madanī" kelimesinden türetilmiştir ve kök anlamı "şehirli"dir. Medeni kelimesinin zıt anlamlısı ise "ilkel, barbar, geri" kelimeleridir.

Medeniyet kelimesi ise Arapça "medanī" kökünden türetilmiş olup "uygarlık" anlamında kullanılmaktadır. Bu kelime, Arap yarımadasının en büyük ve İslam'ın en önemli kentlerinden biri olan "Medine" kelimesinden gelir ve kök anlamı "Medine ilinde oturan" ya da "Medineli"dir.

Öte yandan, Medeni durum bir kimsenin bekar ya da evli olma durumunu ifade ederken, Medeni Kanun ise Medeni Hukuk'u düzenleyerek kişilerin doğumundan ölümüne kadar şahıs ve malvarlığıyla ilgili bütün ilişkilerini, ayrıca ölümden sonraki bazı ilişkilerini de kapsayan bir hukuk dalını oluşturur.

Medeni kelimesi tarihte de farklı anlamlarda kullanılmıştır. Örneğin İslam inancına göre, Hz. Muhammed'e Medine şehrinde indiği inanılan ayetlere "medeni" ayetler denir. Bu ayetler genellikle siyaset, devlet yönetimi gibi konuları içerirken, Mekke'de indiği düşünülen ayetler daha çok inanç ve ahlak konularını işlemektedir.
 
Geri
Üst