AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Medeni Kanun hala gecerli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Medeni Kanun hala geçerli mi?​

Türk Medeni Kanunu 75 yıl sonra değişti. TBMM Başkanlığı’na 2 yıl önce gönderilen 1030 maddelik tasarı, dün Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. Yasa, iç tüzük hükümlerinden yararlanılarak, 10 bölüm halinde ”Temel Yasa” olarak görüşüldü.

Medeni Kanun içerisinde hangisi yoktur?​

Türk Kanunu Medenisi, Türkiye’de 17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı kanundur….
Türk Kanunu Medenisi
Tam ad
Bölgesel kapsam | Türkiye
Kanun numarası | 743
Kabul tarihi | 17 Şubat 1926
HMK değişiklikleri ne zaman uygulanır?​
HMK’nın “Zaman bakımdan uygulama” başlıklı 448. maddesinde “… Bu kanun hükümleri, tamamlanmış işlemleri etkilememek kaydıyla derhal uygulanır.” hükmüne yer verildiğinden HMK’nın yürürlüğe girmesinden sonra açılan davalarda HMK’nın yetkiye dair hükümlerinin uygulanması gerekir.

Medeni Kanun ile hangi değişiklikler yapıldı?​

Medeni Kanun ile hangi değişiklikler yapıldı?
Yeni Medeni Kanun’un getirdiği değişiklikler şöyle sıralanabilir: Evlenme yaşı kadın-erkek farkı kalmadan, bütün gençler ancak on yedi yaşını doldurdukları zaman evlenebilirler (madde 124/1). Boşanma nedenlerinden “cana kast ve pek fena muamele” ye bir de “onur kırıcı davranış” eklenmiştir.

Medeni kanun değişecek mi?​

Medeni kanun değişecek mi?
Eski ve 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunun uygulanması ile ilgili sorunların çözümü bakımından da 4722 sayılı Türk Medeni Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun kabul edilerek yürürlüğe sokulmuştur. Yeni Türk Medeni Kanunu eski Medeni Kanundan çok önemli sapma ve farklılıklar taşımamaktadır.

Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girince ne oldu?​

Lâik hukuk sisteminin temeli olan bu kanun 17 Şubat 1926’da meclis tarafından kabul edilip, 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girdi. Bu kanunla; kadın ve erkek eşitliği sağlandı. Kadın hem günlük hayatta hem de ekonomik hayatta erkekle eşit haklara sahip oldu.

Medeni Kanun hangi ilke ile ilgilidir?​

Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.
Kanun değişikliği derhal uygulanır mı?​
[6] “Yargılama Yasalarının zaman bakımından uygulanmasında genel ilke, yasa değişikliklerindeki geçici düzenlemelerde aksi belirtilmiş olmadıkça, derhal uygulama “hemen uygulama” ilkesi geçerlidir.

Tahkikat ne zaman sona erer?​

Tahkikat ne zaman sona erer?
Tahkikat aşaması, mahkemece tarafların iddia ve savunmaları ile toplanan deliller de değerlendirildikten sonra araştırılması gereken bir husus kalmadığında sona erer. Hakim, bu durumda duruşmada hazır bulunan kişilere tahkikatın tümü adına açıklama yapabilmeleri için söz verir.

Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi ile hangi alanda düzenleme yapılmıştır?​

Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi ile hangi alanda düzenleme yapılmıştır?
Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur.

Medeni Kanun ne ile ilgili?​

Türkiye’de medeni hukuk alanına ilişkin kuralları içeren başlıca yasadır. Başlangıç hükümleri dışında; kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku olmak üzere beş kitaptan ve toplam 1030 maddeden oluşur.

Medeni Kanunun 740 maddesi nedir?​

Madde 740 – Komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir.
1926 da Medeni Kanunun kabulünden önce Osmanlı Devletinde bu kanunun yerine hangisi kullanılıyordu?​
Medenî Kanun (MK)’un kabulünden önce ülkemizde hakim ve mer’i olan hukuk sistemi «Fıkıh» adı verilen İslâm Hukuku idi.

Türk Medeni Kanunun kabul edilmesinde neler etkili olmuştur?​

Türk Medeni Kanunun kabul edilmesinde neler etkili olmuştur?
Medeni Kanununun Kabul Edilmesi Sunumları Medeni Kanun’un Getirdiği Yenilikler1.Aile hukukunda kadın-erkek eşitliği sağlandı.2.Resmi nikah ve tek kadınla evlilik esası kabul edildi.3.Kadına da boşanma hakkı verildi.4.Mirasta kadın erkek eşitliği sağlandı.5.Mahkemelerdeki şahitlikte kadın erkek eşitliği getirildi.
 
Medeni Kanun, Türkiye'de medeni hukuk alanına ilişkin kuralları içeren temel yasalardan biridir. Türkiye'de 17 Şubat 1926'da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak kabul edilen ve 4 Ekim 1926'da yürürlüğe giren 743 sayılı bir kanundur. Medeni Kanun, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku olmak üzere beş kitaptan ve toplam 1030 maddeden oluşur.

Türk Medeni Kanunu'nun kabulü, topyekûn bir reform niteliğinde olup o dönemdeki toplumsal, kültürel ve hukuki yapının modernleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Özellikle Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesiyle aile hukukunda kadın-erkek eşitliği sağlanmış, resmi nikah ve tek kadınla evlilik esası benimsenmiş, kadınlara boşanma hakkı tanınmış, miras hukukunda kadın-erkek eşitliği getirilmiş ve mahkemelerdeki şahitlikte de kadın-erkek eşitliği sağlanmıştır.

Medeni Kanunun kabul edilmesinde etkili olan unsurlar arasında toplumsal değişimler, kadın hakları mücadelesi, laiklik ilkesinin benimsenmesi ve çağdaş hukuk normlarının getirilmesi gibi faktörler gösterilebilir.

Bu doğrultuda Türk Medeni Kanunu, Türkiye'de hala güncel ve geçerli bir yasadır. Tabii ki zaman zaman ihtiyaçlar doğrultusunda ve toplumsal değişimlere paralel olarak güncellenmesi, yeni düzenlemelerin eklenmesi gerekebilir. Ancak genel anlamda Türk Medeni Kanunu, Türk hukuk sisteminin temel direklerinden biri olarak yoluna devam etmektedir.
 
Geri
Üst