AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mead ne demek din kulturu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mead ne demek din kültürü?​

Meâd (dönüş, kıyamet günü insanların yeniden dirilişi) ve ahiret gününe iman hem Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında hem de kelamcılar, felsefeciler ve din âlimleri arasında ortak bir meseledir.
Mead ne demek kısaca?
Dilimize Arapçadan geçen mead kelimesi, avdet fiilinden türetilmiştir. Avdet, geri dönmek anlamına gelirken mead kelimesinin sözlük anlamı dönüş yeridir. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ”maad” şeklinde geçen bu kelime bir şeyin çıkış noktası ve başlangıç anlamında da kullanılır.

Genelleştirilmiş öteki kimin?​

g. herbert mead ‘in insanın toplumsal bir varlık olabilme sürecinde geçmesinin gerektiğini düşündüğü içe bakış aşaması.
MEBD ne demek?
Temel bilgi. Her türlü tartışmanın dışında sayılan öncül, mebde.
Bu yaklaşımlar içinde Selef’e göre, Kur’ân’da ve hadislerde geçen haberî sıfatlara iman edip, te’vîl etmemektir. Buna “tefvîz”, “bilâkeyf” veya “tevakkuf” metodu da denilmektedir.
Vesâil ne demek?
Sözlükte “bir işi sağlama bağlama, sağlam delil; ahd, hüccet, senet, belge” anlamlarındaki vesîka (çoğulu vesâik) kelimesi fıkıhta biri geniş, diğeri dar olmak üzere iki mânada kullanılır.

Genelleşmiş öteki nedir?​

Mead benliğin oluşumunda genelleşmiş öteki (generalized other) (bireye, benliğinin birliğini veren örgütlenmiş topluluk ya da sosyal grup) kavramına değinir. Toplumsal yaşamda genelleşmiş öteki tüm topluluğun tutumudur ve bireylerin davranışının şekillenmesinde önemlidir.
Yansıtılan benlik nedir?
Ayna benlik hem “kişinin kendi hakkındaki görüşlerini” hem de “başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını” kapsamaktadır. Yansıtılmış değerlendirme, yansıyan benlik gibi kavramlarla da eş anlamlıdır.

Tasavvufta Tefvîz ne demek?​

Tefviz, işleri Allah’a ısmarlamak, itirazı terk etmek, sebepleri bir kenara bırakmak, isteklerden vazgeçmek, insanlardan yüz çevirmek ve Allah’a dönmektir.
 
Geri
Üst