AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

MDS tanısı nasıl konur?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
MDS hastalığı nasıl anlaşılır?
Hafif anemide hastalar kendilerini genellikle iyi hissederler, yorgunluk çok hafiftir. Orta derecede anemide, hastaların çoğu yorgunluktan şikayet eder, bu bulguya çarpıntı, soluk almada güçlük, deride solukluk eşlik edebilir. Ciddi derecede anemide hastalar soluktur, aşırı yorgunluk ve nefes almada güçlük vardır.
MDS tehlikeli mi?
Kısaca “kemik iliğinin yeterli sayıda sağlıklı kan hücresi üretememesi” olarak tanımlanan miyelodisplastik sendrom (
MDS
), Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanser grubu hastalıkları arasında sayılıyor.
MDS
'nin en önemli özelliklerden biri de, her üç hastadan birinde sendromun, akut miyeloid lösemiye (AML) ilerlemesi.
MDS kanser mi?
Miyelodisplastik Sendrom (
MDS
), kemik iliğindeki olgunlaşmamış kan hücreleri olgunlaşmadığında veya sağlıklı kan hücreleri haline gelmediğinde gelişen nadir bir kan kanseridir.
MDS Tıpta nedir?
Myelodisplastik sendrom ve displazi kelimelerinin birleşmesinden oluşmakta ve kısaca
MDS
olarak yazılmaktadır. Myelodisplastik sendrom anlam olarak kemik iliği veya çevre kanında bulunan içinde granül(küçük noktalar) barındıran beyaz kan hücrelerini ifade etmektedir.
MDS tanısı ne?
MDS
kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesine neden olan bir grup kemik iliği hastalığıdır.
MDS
sıklıkla kemik iliği yetmezliği rahatsızlığı olarak adlandırılır.
MDS
asıl olarak yaşlılık hastalığıdır, hastaların çoğu 65 yaş üzerindedir, ancak
MDS
genç hastaları da etkileyebilir.
MDS hastası ne kadar yaşar?
Riskin artması ile akut lösemiye dönüşme oranı artar ve hastaların yaşam süreleri kısalır. Düşük riskli grupta ortalama yaşam süresi 6
yıl
iken, orta riskli grupta 3
yıl
ve yüksek riskli grupta ise bir yıldan azdır.
MDS hastaları ne kadar yaşar?
Riskin artması ile akut lösemiye dönüşme oranı artar ve
hastaların
yaşam süreleri kısalır. Düşük riskli grupta ortalama yaşam süresi 6 yıl iken, orta riskli grupta 3 yıl ve yüksek riskli grupta ise bir yıldan azdır.
MDS tedavi edilir mi?
MDS
' de farklı
tedavi
seçenekleri bulunmasına rağmen her
tedavi
her hasta için uygun değildir. Çocuk ve gençlerde tercihen yakınlardan bulunan uygun vericiden kemik iliği transplantasyonu yapılması günümüzde ulaşılabilir yegane küratif(şifa sağlayıcı)
tedavi
yöntemidir.
 
MDS tanısı konulurken bir dizi adım ve test gereklidir. Öncelikle, hastanın tıbbi öyküsü alınır ve fizik muayene yapılır. Kan testleri genellikle ilk adımı oluşturur. Kan sayımı yapılır ve kandaki kan hücrelerinin sayıları ve yapıları incelenir. Kemik iliği biyopsisi de tanı sürecinde önemli bir adımdır. Bu işlem sırasında kemik iliği örneği alınarak laboratuvar ortamında incelenir. Kemik iliğindeki hücrelerin yapısı, olgunlaşma düzeyi ve miktarı değerlendirilir. Moleküler testler de MDS tanısında yardımcı olabilir. Genetik mutasyonların varlığına bakılarak hastalığın tipi belirlenebilir.

MDS'nin teşhisi önemlidir çünkü tedavi planı bu doğrultuda belirlenir. Tedavi seçenekleri hastalığın tipine, şiddetine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Kemik iliği nakli, kemoterapi, hücre tedavisi gibi yöntemler tedavi seçenekleri arasında yer alabilir. Doktor, hastalığın seyrini ve hastanın durumunu dikkate alarak en uygun tedavi planını oluşturacaktır.

Unutulmamalıdır ki, MDS hastalığının tedavi edilmesinde erken teşhis önemlidir. Bu nedenle belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir hematolog ya da uzman doktora başvurulması önerilir. Hastaların tedavi sürecinde doktorlarıyla düzenli iletişim halinde olmaları ve önerilen tedavi planına uyum sağlamaları da tedavi başarısını artırabilir.
 
Geri
Üst