- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 216.988
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
MDS kanser mi?
Kısaca “kemik iliğinin yeterli sayıda sağlıklı kan hücresi üretememesi” olarak tanımlanan miyelodisplastik sendrom (MDS), Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanser grubu hastalıkları arasında sayılıyor. MDS’nin en önemli özelliklerden biri de, her üç hastadan birinde sendromun, akut miyeloid lösemiye (AML) ilerlemesi.Kısaca “kemik iliğinin yeterli sayıda sağlıklı kan hücresi üretememesi” olarak tanımlanan miyelodisplastik sendrom (MDS), Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanser grubu hastalıkları arasında sayılıyor.
MDS hastalığı genetik midir?
Kemoterapi veya radyasyon tedavisi görmek. Myelodisplastik Sendrom (MDS) anne babalardan genler yoluyla çocuklara geçmemektedir.MDS tedavi edilir mi?
MDS’ de farklı tedavi seçenekleri bulunmasına rağmen her tedavi her hasta için uygun değildir. Çocuk ve gençlerde tercihen yakınlardan bulunan uygun vericiden kemik iliği transplantasyonu yapılması günümüzde ulaşılabilir yegane küratif(şifa sağlayıcı) tedavi yöntemidir.
MDS nasıl bir hastalıktır?
MDS kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesine neden olan bir grup kemik iliği hastalığıdır. MDS sıklıkla kemik iliği yetmezliği rahatsızlığı olarak adlandırılır. MDS asıl olarak yaşlılık hastalığıdır, hastaların çoğu 65 yaş üzerindedir, ancak MDS genç hastaları da etkileyebilir.
MDS hastalığı neden oluşur?
MDS’nin nedeni bilinmemektedir. Başta benzen ve tarım ilaçları olmak üzere kimyasal maddelere maruz kalma MDS’li hastalarda sıktır. Ayrıca radyoterapi veya kemoterapi sonrası MDS ortaya çıkabilir.Hastaların büyük bir kısmında kemik iliği hücreleri incelendiğinde değişik kromozomal anomalilere rastlanmaktadır.MDS tanısı ne?
MDS nasıl anlaşılır?Kırmızı Kan Hücre Sayısında Azalma İlk MDS tanısı almış bireylerin çoğu başlangıçta anemiktir. Anemi süregelen hematokrit düşüklüğü ve kırmızı kan hücre sayılarında kalıcı düşüş ile karakterizedir. Anemik hastalar güçsüzlük ve yorgunluktan şikayetçidir. Aneminin şiddeti değişkenlik gösterir.
MDS nasıl teşhis edilir?
MDS tanısında ilk adım koldan alınan kan örneğinde kan testleri yapılmasıdır. Kan örneğinde kan hücrelerinin sayısı, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin biçim ve boyutu, kandaki demir miktarı(serum ferritin düzeyi) ve eritropoetin (EPO) olarak adlandırılan maddenin serumdaki düzeyi incelenmektedir.