AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

MBR ile GPT arasindaki fark nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

MBR ile GPT arasındaki fark nedir?​

GUID Partition Table ifadesinin kısaltmasıdır. GPT de MBR gibi disk bölümleme sistemidir ve daha gelişmiştir. GPT daha modern bir disk bölümleme sistemidir. GPT daha yeni, güncel bir BIOS sistemi olan UEFI ile birlikte çalışır.

GPT MBR hangisi Yeni?​

GPT(GUID Partition Table) Nedir? Yeni nesil, “Sabit disk üzerindeki bölümleme tablosunun” şemasıdır. GPT (GUID Partition Table) git gide MBR’ın yerine geçme eğiliminde yeni bir standart. UEFI ile birleşik olarak gelen bu yeni standartla karşılaşan çoktur.
MBR mi hızlı GPT mi?
Sonuç GPT, UEFI Bios ile birlikte çalıştığı için işletim sisteminiz biraz daha hızlı açılacaktır.

UEFI normal Legacy ne farki var?​

Bugün UEFI için tavsiye ettiğimiz işletim sistemi Windows 10 64 Bit’tir. Legacy, eski donanım ve işletim sistemlerine destek sunan bir özellik. UEFI kurulum yapılmadığında bunun adı eski tip, Legacy kurulum olmuş olur. UEFI sistemler de geriye dönük uyumluluk için CSM modülü barındırır.

Diskin GPT mi MBR mi olduğunu nasıl anlarız?​

Diskin GPT mi MBR mi olduğu nasıl anlaşılır?
- Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna diskpart.exe yazın ve entera basın.
- Adım: Diskpart açıldığı zaman list disk komutunu yazın.
- Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna devmgmt.msc yazın ve entera basın.
- Adım: Aygıt Yöneticisinde Disk sürücüleri altında hard diskiniz yer alır.
UEFI mi Legacy mi nasıl anlaşılır?
Sistem Bilgisi aracı açıldığında “BIOS Modu” satırını bulun. Satırın karşısında “Eski” yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz. Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir.
Çözüm
- Güç kapalı durumdayken sistemi açın ve BIOS kurulum menüsüne önyükleme yapmak için Dell logosu ekranında F2 tuşuna basın.
- Boot sequence (Önyükleme sırası) öğesini seçin ve Legacy (Eski) olan seçeneği UEFI olarak değiştirin.

Geri