AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mayse isitmanin amaclari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mayşe ısıtmanın amaçları nelerdir?​

Mayşenin ısıtılmasının amacı, meyvede doğal olarak bulunan enzimlerden kontrollü bir şekilde ve kısa süre içerisinde yararlanmak olduğu gibi, aynı zamanda doğal olarak bulunan enzimlerin istenmeyen reaksiyonları da önlenebilmektedir. Genel olarak mayşe ısıtılması ile randıman yaklaşık oranında artmaktadır.

Parçalanmış meyveye ne denir?​

Parçalanmış meyveye mayşe denir. Mayşenin ısıtılması ile enzimler inaktif hale getirilir, böylece meyve suyu randımanı artar. Isıtılan renkli üzüm, vişne gibi meyvelerin kabuklarında yoğun olarak bulunan renk maddeleri meyve suyuna geçer.

Meyve sularında bulanıklık unsurları nelerdir?​

Meyve sularında bulanıklık unsurları nelerdir?
Kimyasal bulanıklık; nişasta, protein, polifenol, protein-polifenol, proantosiyanidin, pektin, bakır, demir, kalsiyum tartarat, potasyum bitartarat ve benzeri organik ve inorganik unsurların girdiği kompleks oluşturma ve benzeri reaksiyonlarla meydana gelmektedir.

Portakallarda bulunan acılık bileşenleri nelerdir?​

Portakallarda bulunan acılık bileşenleri nelerdir?
Osbeck) elde edilen portakal sularındaki aşırı acılık, daha çok meyve dokularında bulunan, bir öncül madde olan limonoat A- halkası lakton’dan meydana gelmektedir.

Deaerasyon ne demek?​

Deaerasyon: Meyve suyu içinde hava kalmaması ve böylece pastörizasyonda istenilen amaca ulaşılması amacı ile meyve suyu deaeratörden geçirilmektedir. c- Pastörizasyon: Bu işlem genel olarak doldurma işleminden önce yapılmaktadır. Ancak küçük işletmelerde, dolum ve kapama işleminden sonra da yapıldığı olmaktadır.

Şeftali pulpu ne demek?​

Pulp, meyve- nin kabuk,sap, lifli dokular gibi kaba unsurların ayrılmasıyla ,sadece meyve etinden oluşan ezmeye verilen isimdir. İlke olarak her türlü meyveden pulp üretilse de ülkemizde en çok şeftali ve kayısı pulpu üretilmektedir. Üretilmiş pulp daha çok meyve eti içeren tipte nektara işlenmektedir.

Meyve nektarı ne demek?​

Meyve nektarı ne demek?
Meyve nektarı: Meyve suyuna, konsantreden elde edilen meyve suyuna, meyve suyunun konsantresine, meyve püresine ve/veya meyve püresi konsantresine su ilave edilmesiyle elde edilen üründür.

Pektolitik enzim ne demek?​

Pektolitik enzim ne demek?
Üzüm ve pektince yüksek meyvelerde kullanılır. Pektin meyve şekerini bağlayarak maya tarafından kullanımını engeller. pektinaz enzimi pektini parçalayarak sıvı ve şeker verimini arttırırken, ayrıca pektinin sebep olduğu bulanıklığı yok ederek, berraklığa katkı sağlar.
 
Mayşe ısıtmanın amaçları şunlardır:
1. Doğal enzimlerden yararlanma: Mayşenin ısıtılması, meyvede doğal olarak bulunan enzimlerden kontrol edilmiş bir şekilde ve kısa süre içinde yararlanmayı sağlar.
2. Enzim reaksiyonlarını önleme: Isıtma işlemi, doğal olarak bulunan enzimlerin istenmeyen reaksiyonlarını engeller, böylece istenmeyen tat veya koku değişimlerini önler.
3. Randımanı arttırma: Mayşe ısıtılması genellikle randımanı artırır ve fermantasyon sürecine olumlu etkilerde bulunabilir.

Parçalanmış meyveye mayşe denir. Mayşe, meyvedeki enzimleri etkisiz hale getirerek meyve suyu verimini arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca, ısıtılan renkli meyvelerden elde edilen suya meyve kabuklarında bulunan renk maddelerinin geçmesine de olanak sağlar.

Meyve sularında bulanıklık unsurları arasında nişasta, protein, polifenoller, pektin ve çeşitli mineraller bulunmaktadır. Bu unsurlar, meyve sularında bulanıklığa neden olabilir ve çeşitli kimyasal reaksiyonlar sonucunda kompleks oluşumlar ortaya çıkarabilir.

Portakallarda bulunan acılık bileşenleri genellikle limonoat A-halkası lakton adı verilen bir öncül maddedendir. Bu bileşenler, portakal sularında aşırı acılığa neden olabilirken, meyve dokularından kaynaklanmaktadır.

Deaerasyon, meyve suyu içinde hava kabarcıklarının olmaması amacıyla meyve suyunun deaeratöre geçirilmesi işlemidir. Bu işlem, pastörizasyon gibi işlemlerde istenilen sonucun elde edilmesine yardımcı olur.

Şeftali pulpu, meyvenin kabuk, sap ve lifli dokularının ayrılması sonucu elde edilen, sadece meyve etinden oluşan ezme haline verilen addır. Genellikle şeftali ve kayısı gibi meyvelerden üretilen pulplar, genellikle nektar gibi ürünlere işlenmek üzere kullanılır.

Meyve nektarı; meyve suyuna, konsantreden elde edilen meyve suyuna, meyve püresine ve/veya meyve püresi konsantresine su ilavesiyle elde edilen bir üründür.

Pektolitik enzim, özellikle üzüm ve yüksek pektin içeriğine sahip meyvelerde kullanılan bir enzimdir. Pektinaz enzimi, pektini parçalayarak sıvı ve şeker verimini arttırırken, meyve suyunun berraklığına katkı sağlayarak bulanıklığı azaltabilir.
 
Geri
Üst