Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Maydanoz nerede meshur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.353
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Maydanoz nerede meşhur?​

Türkiye’deki maydanoz üretiminde yüzde 40’lık paya sahip Hatay, bu ürünün yetiştiriciliğinde de ilk sırada yer alıyor. Hatay’ın Samandağ, İskenderun ve Arsuz ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen ve pazarı yüksek olan maydanoz ekimi, her geçen yıl artıyor.

Maydanoza benzeyen yeşilliğin adı ne?​

Aş otu da denir ona: Kişniş nedir? Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan kişniş, halk arasında “aş otu” olarak da biliniyor. Yeşil yapraklarıyla maydanoza oldukça benzeyen kişniş, tek yıllık otsu bir bitki.

Kişniş otu maydanoz mu?​

Kişniş otu maydanoz mu?
Uzaktan bakınca maydanoz ile karıştırılan, daha çok Meksika mutfağından aşina olduğumuz kişnişin aslında bizim mutfağımızda da yerini alması için pek çok sebep var. Maydanozgiller familyasından olan kişniş; 30-80 cm boyunda bir bitkidir ve kendine has kokuya sahiptir.

Maydanoz güneşi sever mi?​

Maydanoz güneşi sever mi?
Maydanozları mümkünse sabah güneşi alan yerlerde büyütmeyi, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamayı unutmamalısınız. Maydanoz tohumlarınızı ektikten sonra yapmanız gerekenlerse çok basit. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını mümkünse sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin.

Maydanoz kaç günde bir sulanır?​

Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.

Kişniş tohumu hangi yemeklerde kullanılır?​

Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir. Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve hatta sakatat yemeklerine de oldukça yakışır.

Kişniş nedir maydonoz?​

Kişniş nedir maydonoz?
Kizni diye de bilinen kişniş, bilimsel adıyla Coriandrum sativum L’dir. Aynı zamanda Çin maydanozu olarak da bilinir. Daha çok rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç niyetiyle kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.

Maydanozu ilk kim buldu?​

Maydanozu ilk kim buldu?
Ancak kesin olmayan bilgilere göre ilk olarak MÖ 3. yüzyılda Sardunya’da (Sardinia – Akdeniz bölgesi) yetiştirildiği düşünülüyor. Maydanozun tarihinde en eski zamanlara baktığımızda 2.000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilmiş ve gıda olarak tüketilmeden önce tıbbi olarak kullanıldığını görüyoruz.
 
Evet, toprağı nemli ve humuslu ortamları seven maydanoz, genellikle sabah güneşi alan yerleri tercih eder. Ancak aşırı sıcak güneş altında kalan maydanoz bitkisi yapraklarını yakabilir, bu yüzden aşırı sıcak havalarda gölge bir alana taşınması veya sulamanın arttırılması gerekebilir.

Maydanoz genellikle az miktarda ve sık aralıklarla sulanmalıdır. Toprağın sürekli nemli kalması önemlidir, ancak suların birikmemesi ve köklerin çürümemesi için dikkatli sulama yapılmalıdır. Maydanozunuzun sulama sıklığı, doğrudan yetiştirme koşullarına ve toprağın nem seviyesine bağlı olacaktır.

Kişniş tohumları ise genellikle soslar, makarnalar, yoğurtlu çorbalar, turşular, hamur işleri, körili soslarda, tavuk yemeklerinde, hamburgerlerde ve hatta sakatat yemeklerinde kullanılır. Taze kişniş yaprakları salata olarak da tüketilebilir ve genellikle mutfaklarda lezzet verici ve aromatik bir baharat olarak kullanılır. Yaprakları maydanozu andırsa da, bu iki bitki türü farklı tatlara sahiptir ve farklı yemeklere karakteristik lezzetler katar.

Maydanozun tarihi ise oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Kesin olmamakla birlikte, maydanozun ilk olarak MÖ 3. yüzyılda Sardunya'da yetiştirildiği düşünülmektedir. Maydanoz binlerce yıldır insanlar tarafından tüketilmekte olup, özellikle tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Günümüzde evlerde sıkça kullanılan bir ot olduğu gibi genellikle salatalarda, yemeklerde ve garnitür olarak tercih edilmektedir.
 
Geri
Üst