AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

May sayisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.486
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

May sayısı nedir?​

Örgü kumaşların boyutsal olarak sabit en küçük birimi ilmektir. Örgü kumaşlarda kumaşın eni boyunca yer alan ilmek çubukları “may”, kumaşın boyu boyunca yer alan ilmek sıraları ise “sıra” olarak adlandırılır. Birim uzunluktaki may ve sıra sayılarının çarpımı birim alandaki teorik ilmek yoğunluğunu (sayısını) verir.

Ormede May ne demek?​

Ormede May ne demek?
May dönmesi, bazı dengesiz örgü yapılarında görülen ve ilmek sıraları ile ilmek çubuklarının birbirine göre 90ºlik açılarından sapma göstererek, paralel kenar biçiminde bir örme kumaş oluşturmasıdır .

4 numara şiş ile ne örülür?​

4 numara şiş ile ne örülür?
Düz örgü şişleri en çok kullanılan şiş türüdür. Düz şişler bir çift olarak gelir ve en yaygın olarak 3 – 3,5 – 4 ve 4,5 uzunluklarında satın alınabilir. Atkılar, bebek battaniyeleri, şallar veya bölümler halinde örülmüş ve daha sonra birlikte dikilmiş parçalar örmek için en mantıklı seçimdir.

Atkılı örme kumaşlar nelerdir?​

Tek iplik besleme sistemine göre ilmeklerin enine yönde hareket ederek bağlantı yapması ile yüzey oluşturma tekniğine dayalı örme çeşidine atkılı örme, bu şekilde elde edilen kumaşlara da atkılı örme kumaşlar denir. Atkılı örme kumaşlar; düz ve yuvarlak örme makinelerinde üretilir.

Atkı sıklığı ne demek?​

Atkı sıklığı ne demek?
ipliği sayısına atkı sıklığı (atkı/cm) ve atkı boyunca bir cm uzunluk içinde bulunan çözgü ipliği sayısına çözgü sıklığı (çözgü/cm) denir.

Ilmek sıklığı May sıklığı nedir?​

Ilmek sıklığı May sıklığı nedir?
May sıklığı, boyuna yönde bir ilmek çubuğu üzerinde birim boydaki ilmek sayısını ifade etmektedir. Kumaş enindeki ilmek çubuğu sayısı ise örme makinesinin iğne sayısı ile belirlendiği için değiştirilme imkanı yoktur.

4 mm şiş kaç numara?​

Şiş ve Tığ Numaraları
Örgü Şişleri | Çelik Tığlar (Dantel Tığları)
Milimetrik Sistem | Amerika Sistemi | Milimetrik Sistem
4 mm | 6 | 1.90 mm
4.25 mm | 6 | 1.80 mm
4.50 mm | 7 | 1.75 mm

Gabardin örme kumaş mıdır?​

Gabardin örme kumaş mıdır?
Gabardin Kumaş Nedir? Bu kumaş türü, yün ya da pamuk ile örgü dokuma ile dokunan güçlü ve dayanıklı bir kumaş türüdür. Gabardin kumaşlar oldukça sık dokunmakta olup bu sayede su geçirmez özellikleri bulunur.

Dokumada atkı sıklığı nasıl ayarlanır?​

Dokumada atkı sıklığı nasıl ayarlanır?
Laboratuvar koşullarında atkı ve çözgü sıklığı bulunurken ölçümler 5 cm üzerinden yapılır ve bulunan değer beşe bölünerek sıklık tespit edilir. Çözgü iplik sayısı için, kumaşın eni ile kenarlar ve zemin çözgü sıklıkları önemlidir. Atkı iplik sayısı için de kumaşın boyu ve atkı sıklığı önem taşımaktadır.

Dokuma kumaşların dikey yönüne ne denir?​

Kareli kağıdın üzerindeki dikey sütunlar çözgü, yatay sütunlar ise atkı iplikleri olarak düşünülür. Bir dokuma kumaşın patronu, desen kağıdına aktarılırken hareket noktası çözgü ipliğidir. Atkı iplikleri tek tek sökülür.

Atkı sıklığı nasıl hesaplanır?​

Atkı sıklığı nasıl hesaplanır?
1 cm.deki çözgü sıklığı tarakta,ham ve bitmiş kumaşta olmak üzere üç ayrı durum için hesaplanır. Çözgü sıklığının tarakta hesaplanması için,kullanılan toplam çözgü tel sayısı tarak enine bölünür. Burada toplam çözgü tel sayısı kumaşın ham enine bölünür.

4 mm ip kaç numara tığ ile örülür?​

4 mm ip kaç numara tığ ile örülür?
Ürün 4 mm 7 numaradır.
 
May sayısı, örgü kumaşların boyutsal olarak sabit en küçük birimi olan ilmekleri ifade eder. Örgü kumaşlarda maylar, kumaşın eni boyunca yer alan ilmek çubuklarını temsil ederken, sıra ise kumaşın boyu boyunca yer alan ilmek sıralarını ifade eder. Birim uzunluktaki may ve sıra sayılarının çarpımı, birim alandaki teorik ilmek yoğunluğunu belirler.

Ormede "may dönmesi" ise bazı dengesiz örgü yapılarında görülen ve ilmek sıraları ile ilmek çubuklarının birbirine göre 90 derecelik açıdan sapma göstermesi sonucu paralel kenar biçiminde bir örme kumaş oluşturulmasıdır.

Atkı sıklığı, ipliği sayısına göre atkı sayısını ifade eder. Atkı sıklığı (atkı/cm) ve çözgü sıklığı (çözgü/cm) kumaşın örülmesinde önemli parametrelerdir.

Gabardin kumaşlar, yün ya da pamuk ile örgü dokuma tekniği kullanılarak üretilen sıkı, dayanıklı ve su geçirmez özelliklere sahip kumaşlardır.

Dokuma kumaşlardaki dikey yöne çözgü, yatay yöne ise atkı denir. Bir dokuma kumaşın patronunun oluşturulmasında çözgü iplikleri temel referans noktası olarak kullanılır.

Atkı sıklığı hesaplanırken, çözgü sıklığı tarakta, ham kumaşta ve bitmiş kumaşta farklı şekillerde hesaplanabilir. Çözgü sıklığı, kullanılan toplam çözgü tel sayısının tark enine bölünmesi ile bulunur.

Ürün 4 mm kalınlığında ve 7 numara tığ ile örülmüştür. Bu bilgiyi dikkate alarak istediğiniz örgü çalışmasını gerçekleştirebilirsiniz. Eğer başka sorularınız varsa, memnuniyetle yanıtlayabilirim.
 
Geri
Üst