AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mavi kollektor vanasi ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mavi kollektör vanası ne işe yarar?​

Kırmızı renk volanlı mini küresel vanaların takılı olduğu kolektör gidiş, mavi renk volanlı mini küresel vanaların takılı olduğu kolektör ise dönüş kollektörüdür. Aşağıdaki şekilde altı ayrı mahallin kontrolü yapılan gidiş ve dönüş kolektörü gösterilmiştir.

Kollektör nasıl çalışır?​

Kollektör nasıl çalışır?
Kollektörler küçük kesitli birkaç borudan gelen bir sıvının toplandığı boru ya baruların toplandığı ana borudur. Kollektörler büyük çaplı bir giriş ve küçük çaplı çok sayıda çıkış yapılmasını sağlamaktadır. Kollektörlerde tek bir büyük kolon çıkılır ve buradan yatayda çok sayıda istenilen yerlere dağıtım yapılır.

Petek kollektör nedir?​

Petek kollektör nedir?
Kollektör basit bir ifadeyle dağıtım elemanıdır. Büyük çaplı olabilecek bir girişe ve küçük çaplı diyebileceğimiz çıkışı olan dağıtım aletidir. Kolektörler döşeme betonun birçok yerden delinerek birçok kolon çıkılmasının önüne geçmektedir. Daha çok yerden ısıtma ve radyatör bağlantı sistemlerinde kullanılır.

Kollektör vanaları hangi yöne açılır?​

Petek vanası her zaman saat yönüne doğru çevrilirse kapanır. Saat yönünde çevirmek aslında sağa çevirmek demektir. Ancak sağa veya sola çevirin dendiğinde yine karışıklık çıkacağı için saat yönünü kullanmak en sade anlatım yoludur. Petek vanasını açmak için de saat yönünün tersine çevrilmelidir.

Sıcak su kollektörü nedir?​

Sıcak su kollektörü nedir?
Kolektör sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ndeki karşılığı şudur: “Atık suların akmasını sağlayan boru.” Kolektör ya da yaygın olan bir diğer kullanımıyla kollektör, akışkan transferinde dağıtım görevi gören büyük çaplı boru ve vanalardan oluşan basit bir sistemdir.

Kombi kollektör ayarı nasıl yapılır?​

Kombi kollektör ayarı nasıl yapılır?
Sizde mobil sistem olması nedeniyle ana kollektör üzerinde kısmak istediğiniz odaların dönüş vanalarını uzaktan yakına doğru (yarım tur, 1 tur, 2 tur vs.) kısarak işlem yapabilirsiniz. Reglaj yaparak basıncı da arttırmış olursunuz. Kombi basıncının da 1,5- 2 bar arasında olmasına dikkat ediniz.

Elektrik motorlarında kollektör nedir?​

Kollektör, doğru akım motorlarında yani DC olarak bilinen elektrik motorlarında bulunan, bir sargının bobinlerine bağlanmış olan, üzerine çeşitli fırçalar dayanan, birbirinden yalıtılmış halde bulunan levhaların tümüne denmektedir.

Arabada kollektör ne işe yarar?​

Arabada kollektör ne işe yarar?
Konjektör araçların en önemli parçalarından biridir. Alternatör ile beraber üretilen elektriğin volt ve akım üzerinden ayarlamayı sağlar. Pek çok araçta alternatör yerine şarj dinamosu olarak bulunmaktadır ve kullanılmaktadır.

Kas kollektör ne işe yarar?​

Kas kollektör ne işe yarar?
Her odanın sıcaklığını farklı bir değere ayarlama imkanı sunar. Oransal kontrol sistemi için mükemmel sonuç verir. Kolay açma-kapama ve tam sızdırmazlık sağlar, yüksek performansa sahiptir.

Merkezi sistem kırmızı mavi vana ne işe yarar?​

Kırmızı renkli kılıf boruları radyatöre gidiş hattında, mavi renkli kılıf boruları radyatörden çıkış hattında kullanılır. Şap altından radyatöre gelen borular köşe düzelticiden geçerek kromajlı uzatma çubuğu ile radyatör giriş vanasına bağlanır. Radyatör çıkışında ise vana ucuna bağlantı rekoru ile pe-x boru bağlanır.
 
Mavi kollektör vanası, dönüş kollektöründe kullanılan bir tür mini küresel vanadır. Genellikle peteklerin dönüş hattında yer alır ve sıcak suyun radyatörlerden geçerek geri dönüşünü sağlar.

Kollektörler, birçok borunun toplandığı ana borular olarak işlev görür. Bu borular genellikle farklı mahallerdeki sıvının toplanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Büyük çaplı giriş borularından alınan sıvı, kolektördeki çıkış boruları aracılığıyla istenilen yerlere dağıtılır.

Petek kollektörü ise sıcak suyun radyatörlerde dolaşımını sağlayan dağıtım elemanıdır. Büyük çaplı girişe sahip olan petek kollektörü, küçük çaplı çıkışlarıyla sıcak suyun radyatörlere ulaşmasını sağlar. Bu sayede, birçok yerden ısıtma ve radyatör bağlantı sistemlerinde kullanılarak verimli ısıtma sağlanabilir.

Kollektör vanaları genellikle saat yönünde açılır ve kapanır. Petek vanaları için genel bir kural olarak saat yönünün tersine çevirilerek açılır. Bu sayede vanaların kontrolü sağlanabilir ve istenilen sıcaklık ve debi ayarlaması yapılabilir.

Sıcak su kollektörü, ana boru ve vanalardan oluşan bir sistemdir ve akışkan transferinde dağıtım görevi görür. Bu sistem, genellikle sıcak suyun dağıtımını sağlamak için kullanılır ve büyük çaplı boru ve vanalardan oluşur.

Kombi kollektör ayarı, odaların dönüş vanalarının uzaktan yakına doğru ayarlanması ile gerçekleştirilir. Bu sayede istenilen odaya sıcak suyun ulaşımı kontrol edilir ve kombinin basıncı da dikkat edilerek ayarlanır.

Elektrik motorlarında ise kollektör, doğru akım motorlarında bulunan ve sargı bobinleriyle bağlantılı levhaların tümüne verilen isimdir. Bu levhalar üzerine fırçalar temas eder ve motorun çalışmasını sağlar.

Arabalarda ise kollektör, elektriğin üretiminin ve voltaj kontrolünün sağlandığı bir parçadır. Özellikle alternatör ile birlikte çalışarak aracın elektrik sistemini düzenler ve volt/akım ayarını yapar.

Son olarak, kas kollektörü ise her odanın sıcaklığını farklı bir değere ayarlama imkanı sunar. Oransal kontrol sistemi için idealdir ve açma-kapama işlemlerinde tam sızdırmazlık sağlar. Yüksek performans sunar ve odaların istenilen sıcaklığa ulaşmasını sağlar.

Merkezi sistemlerde kırmızı ve mavi vanalar genellikle radyatörlerin gidiş ve dönüş hatlarında kullanılır. Kırmızı vanalar genellikle gidiş hattında, mavi vanalar ise dönüş hattında yer alır. Bu vanalar, sıcak suyun dolaşımı ve kontrollü akışını sağlar, radyatörlere su ulaşımını düzenler.
 
Geri
Üst