Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mavi balina hangi okyanusta yasar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mavi balina hangi okyanusta yaşar?​

Cetacea (balinalar) takımının Mysticeti (dişsiz balinalar) alt takımına dahil türlerden olan gök balina, Arktik Okyanus dışındaki tüm dünya denizlerinde yayılım gösterir.

Balinalar neden ölür?​

Balinalar neden ölür?
Yunus ve balina gibi memeliler, vücut sıcaklıklarını sucul ortamdaki ısıya göre ayarlar. Karasal yollarda ısı transferi çok daha fazladır ve bu sebeple bu canlıların vücutları buna alışık olmadığı için çok hızlı ısınır. Bu da dehidrasyon; yani su kaybına neden olur.

Mavi balinanın kaç dişi var?​

Dünyanın en büyük hayvanı mavi balina dünyanın en büyük sesine sahip olan 2. hayvandır.(1.Yine bir balık türünün olduğu söyleniyor, adı ise İspermeçet’tir.) Dişleri yoktur. 1966 yıllarında mavi balinaların avlanmaları yasaklanmıştır.

Mavi balinaların nesli neden tükeniyor?​

Mavi balinaların nesli neden tükeniyor?
Dünyanın birçok yerindeki yara almış balina popülasyonları, av yasağı sayesinde toparlanma şansı bulduysa da, günümüzde insan kaynaklı kirlilik, yaşam alanlarının kaybolması ve küresel iklim değişikliği gibi nedenlerle ciddi tehdit altındalar.
Balinalar hangi denizlerde olur?​
Mavi balinalar yoğunlukla kutup denizlerinde yaşar. 1950 yılına kadar Uzak Doğru denizlerinde de yaşayan gök balinaları, 2015 yılında ”nesli tükenmekte olan hayvanlar” listesine alındı. Bunun en büyük nedeni ise Japonya ve çevre ülkelerinin balina avcılığıdır.

Balina denizde yaşar mı?​

Balina denizde yaşar mı?
Balinalar grubunda yaşayan doksan tür bulunur. Tatlısu yunusu olan beş türü hariç hepsi deniz ve okyanuslarda yaşar.

Balinalar ölünce ne olur?​

Balina cesedi çürümeye başladığı zaman içerisinde çürümeye sebep olan bakteriler ölü hayvanı yerken dışarı gaz salarlar. Bu gazların içeride birikmesi sonucu ve artan sıcaklıkla beraber de bu gazın genleşmesiyle birlikte fazla şişen balon misali, basınç dayanılmak bir noktaya ulaşınca ceset patlayabilir.

Bir balina bir insanı yutabilir mi?​

Bir balina bir insanı yutabilir mi?
Sanılanın aksine kambur balinalar insan yiyemez Ancak balinaların boğazı, çocuk ya da yetişkin, herhangi bir insanı yutabilecek büyüklükte değildir. Balinaların boğazına sadece bir insan kolu sığabilir, yani balinaların bizleri yiyebilmesi için ilk önce insanları parçalamaya yarayacak dişlere sahip olması gereklidir.

Mavi balinaların nesli tükeniyor mu?​

Kapsam. Pasifik Okyanusunda yaşarlar. 10,000 adet mavi balina bulunmaktadır. Ve bu mavi balinalar 1960′ tan beri nesli tükenmekte olan hayvanlardır.

Bir mavi balinanın yutabileceği en büyük şey nedir?​

Bir mavi balinanın yutabileceği en büyük şey nedir?
a. Çok büyük bir mantar.
Türk denizlerinde balina var mı?​
Dünya denizleri ve tatlı sularında 85’ten fazla cetacea (yunus ve balina) türü bulunuyor. Türkiye’de ise günümüze kadar 12 tür kayıt edilmiş durumda.

Balinalar boğulur mu?​

Balinalar boğulur mu?
9. Balinalar suyun altında 30 dakikadan fazla kalırlarsa boğulurlar. Balıklar ve diğer su canlılarına kıyasla balinaların solungaç yerine akciğerleri olduğundan arada bir hava almak için bizim gibi dalıp çıkmaları gerekmekte.

Akdenizde balina var mı?​

Her deniz memelisinin kendine has bir frekansı var. Akdeniz’de en sık şişe burunlu ve çizgili yunuslara rastlıyoruz, ispermeçet, oluklu ve gagalı balinalar da çok nadir görüyoruz.” diye konuştu.
 
Mavi balina, dünyanın en büyük hayvanı olup, genellikle kutup denizlerinde yaşar. Ancak Arktik Okyanus dışındaki tüm dünya denizlerinde de yayılım gösterebilir. Diğer birçok balina türü gibi mavi balinaların nesli insan kaynaklı kirlilik, yaşam alanlarının kaybolması ve küresel iklim değişikliği gibi tehditler sebebiyle zayıflamaktadır.

Mavi balinanın dişi sayısı konusunda bilgi vermek gerekirse, mavi balinanın dişi sayısı yoktur çünkü dişsiz balinalar alt takımına dahil bir türdür. Mavi balinaların avlanması 1966 yılında yasaklanmıştır ve bu yasağın amacı nesillerinin korunmasıdır.

Mavi balinaların genellikle 10,000 civarında bir popülasyona sahip oldukları bilinmektedir. Ancak bu sayılar, geçmişte yoğun avlanma ve günümüzdeki tehditler sebebiyle azalmıştır. Mavi balinalar uzun yolculuklar yaparak besin buldukları için, yaşam alanlarının kirlenmesi ve iklim değişikliği gibi sorunlar ciddi tehlikeler oluşturmaktadır.

Akdeniz'de ise genellikle şişe burunlu ve çizgili yunuslar sıkça görülürken, ispermeçet, oluklu ve gagalı balinalar daha nadir şekilde karşımıza çıkar. Türk denizlerinde ise 12 farklı yunus ve balina türü kaydedilmiştir.

Balinaların boğulması konusunda ise, balinaların akciğer solunumu yaptığı ve su altında uzun süre kalırlarsa boğulabileceklerini belirtmek önemlidir. Solungaç yerine akciğerleri olan balinalar, belirli bir süreden sonra su altında hava almak için yüzeye çıkmak zorundadırlar.

Son olarak, bir balinanın bir insanı yutabilecek büyüklükte olmadığını belirtmek gerekir. Balinaların boğazına sadece bir insan kolu sığabileceği için, insanları yiyebilmeleri için dişlere ve sindirim sistemine sahip olmaları gerekir ki bu durumda da balinalar insanları parçalamak zorunda kalır.
 
Geri
Üst