AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Maturidilik mezhebinin gelismesine katki saglayan isimler kimlerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Maturidilik mezhebinin gelişmesine katkı sağlayan isimler kimlerdir?​

İsmail el-Hakim es-Semerkandî (ö. 951), Ebu’l-Hasan Ali Saîd er-Rüstüğfenî (ö. 956), Ebu Ahmed b. Ebi Nasr Ahmed b. Abbas el-İyâzî (ö.?), Ebu Muhammed Abdülkerim b. Musa el-Pezdevî (ö.

Imam Maturidi hangi alanda çalışmalar yapmıştır?​

Mâtürîdî, başta kelâm ilmi olmak üzere, hadis, fıkıh, tefsir, mezhep- ler tarihi, cedel, usûl-ü fıkıh, Kur’an-tecvid ve diğer ilimlerde, temel kaynak niteliği taşıyan birbirinden değerli eserler telif etmiştir.
Maturidiler kimdir?​
Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, Hanefi mezhebinden olanların itikad imamı, İslam alimi. Kurucusu olduğu kabul edilen i’tikadî mezhep “Matûridilik” olarak anılır.

Maturidilik mezhebi nedir kısaca bilgi?​

Maturidilik mezhebi nedir kısaca bilgi?
Mâtüridîlik (Arapça: الماتريدية), Matüridî’nin kurduğu, Hanefî Mezhebi’nin kurucusu İmam-ı A’zam’ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.

Maturidilik hangi bölgede yayıldı?​

Maturidilik hangi bölgede yayıldı?
Mâtürîdiyye, Türkiye, Balkanlar, Orta Asya, Çin, Hindistan, Pakistan ve Eritre’de yayılmıştır. Genellikle Türkler fıkıhta Hanefî, inançta Mâtürîdî’dirler.

Maturidiliğin temel görüşleri nelerdir?​

Maturidiliğin temel görüşleri şunlardır:
- Allah vardır, birdir, eşi ve benzeri yoktur.
- Allah Teâlâ’nın diğer sıfatları gibi Tekvin (yaratma) sıfatı da ezelidir.
- Peygamberler olmasa da kişi aklıyla Allah’ı (c.c.) bulabilir.
- Kur’an-ı Kerim Allah kelamıdır ve Allah’ın (c.c.)

Maturidiliğin görüşleri nedir?​

Allah insana akletme, aklını kullanma ve temyiz gücünü bahşetmiştir. Maturidilik bu görüşü ile vehb ve mükâşefeyi bir bilgi ve irfan yolu olarak öne alan tasavvufçulardan ayrılır. Allah’ın dilemesi, ilmi, kazası, takdiri ve Levh-i Mahfuz’daki yazısı olmadan, dünya ve ahirette hiçbir şey vaki olmaz.
Mutezile ekolünün ilk fikir önderi ve imamı kimdir?​
Hasan-ı Basrî’den ayrıldıktan sonra kendisine Vasıl bizden ayrıldı (itizal etti) demiş ve kendisi ile birlikte ayrılan Amr bin Ubeyd ile Vâsıl bin Atâ başka bir ders meclisi kurmuş ve zamanla bir genel düşünce ve topluluk oluşmuştur. İlk Mutezile mezhebine bu sebeple Vasıliyye de denir.
 
Maturidilik mezhebinin gelişmesine katkı sağlayan isimler arasında bulunan İsmail el-Hakim es-Semerkandî, Ebu’l-Hasan Ali Saîd er-Rüstüğfenî, Ebu Ahmed b. Ebi Nasr Ahmed b. Abbas el-İyâzî ve Ebu Muhammed Abdülkerim b. Musa el-Pezdevî gibi alimler, Maturidilik düşüncesinin yayılmasında ve derinleşmesinde önemli roller üstlenmişlerdir.

Mâtürîdî, genellikle kelâm ilmi olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapmıştır. Hadis, fıkıh, tefsir, mezhepler tarihi, cedel, usûl-ü fıkıh, Kur’an-tecvid gibi disiplinlerde de eserler vermiş ve temel kaynak niteliğinde eserler telif etmiştir.

Maturidilik, İslam düşünce tarihinde önemli bir yer tutan bir akidedir. Matûridilik, İmam-ı A'zam tarafından ortaya konulmuş ve Hanefi Mezhebi'nin itikadî yönünü oluşturan bir mezheptir.

Mâtüridî'nin kurucusu olduğu Maturidilik mezhebi, Hanefi Mezhebi ile ilişkili olan ve akla büyük bir önem veren bir İslam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya gibi bölgelerde yaygın olarak benimsenmiştir.

Maturidilik, Allah'ın birliğine, sıfatlarının ezeliliğine ve Kur'an'ın Allah kelamı olduğuna vurgu yapar. Ayrıca, Maturidilik'e göre insanlar akıl yoluyla Allah'ı bulabilirler ve Allah'ın dilemesi, ilmi, kazası, takdiri ve Levh-i Mahfuz'daki yazısı olmadan hiçbir şey olmaz.

Mutezile ekolünün ilk fikir önderi ve imamı Hasan-ı Basrî'den ayrılarak Vasıl bin Atâ ve Amr bin Ubeyd ile birlikte ayrı bir ders meclisi kuran Vasıl'dır. Bu ayrılık sonrasında oluşan Mutezile mezhebine "Vasıliyye" de denir.
 
Geri
Üst