Matbaa Osmanliyi nasil etkiledi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Matbaa Osmanlıyı nasıl etkiledi?​

Asker toplamak, tımar yoklamaları, kazanılan toprakların iskanı, vergi sayımları, dış politika gibi konuların yanı sıra matbaanın gündeme gelmesi çok zordu. Bunlarla birlikte, matbaa karşısında ilgisiz kalındıysa da söz konusu devirde kültür-sanat alanının daima canlılığını koruduğu bilinmektedir.

Ortaya çıktığı dönemde matbaanın ne gibi etkileri olmuştur?​

Avrupa’da matbaanın icadı sonrasında kitap üretimi hızla arttı. Özellikle matbaa sayısının artması sonrasında 16. yüzyılda üretilen kitap sayısı matbaanın icadı öncesi ile kıyaslanamayacak duruma gelmiştir. 16. yüzyılda Avrupa’da basılan toplam kitap sayısının 200 milyonu geçtiği tahmin edilmektedir.
Matbaacılık hangi Türklere geçiş yapmıştır?
İtalik hurufatı, sayfa düzeni, folyo işaretleme tekniği, metin başının büyük harfle belirtilmesi gibi yenilikleri matbaa sanatına kazandıranlar da 1530’da İtalya yolu ile İstanbul’a gelip yerleşen Sonsino ailesidir. Osmanlı’daki ilk Ermeni matbaasını 16. yy’da Apkar Tıbir kurmuştur.

Matbaanın gelişimi nasıl olmuştur?​

İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 593’te Çin’de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700’de Pekin’de çıkmıştır. 8. yüzyılda Japonya’da baskı yapıldığı, İmparatoriçe Shotoko’nun Budizm’in kutsal metinlerini Sanskrit dilinde Çin alfabesiyle bastırdığı bilinmektedir.

Matbaa icat edildikten kaç yıl sonra Osmanlıya geldi?​

Matbaa, Gutenberg’in icadından 33 yıl sonra Osmanlı’ya girmiştir ve bu da o dönemin şartları göz önüne alındığında gayet normal sayılabilir.
Matbaa Osmanlıya ne kadar geç geldi?
Müteferrika’ ya orduda özel bir görev verilmesinden dolayı matbaa gelişmedi. Öldükten sonra 1745’de matbaa kapatıldı. » 1747 de devlet matbaanın imtiyazını eski Rumeli kadısı İbrahim ve eski Anadolu kadısı Ahmet’e verildi. » 1749 yılında Osmanlı’da kağıt üretimi başladı.
Avrupa’da matbaanın bulunması ve kâğıdın çok ucuza mal edilmesi önemli gelişmelere yol açmıştır. Bu gelişmeler şunlardır: 1. Daha önceleri elle yazılan ve pahalıya mal olan kitaplar, bu alandaki gelişmeler sonucunda ucuzladı. Halk kitap okuma imkânını elde etti.
Tarihte ilk matbaayı bulan ve icat eden Johan Gutenberg’dir. Yapmış olduğu matbaa icadı tüm dünyada kullanılabilir hale gelmiştir. Johan Gutenberg, tek tek metal harfler ile birlikte baskı tekniği oluşturmuştur. Bu teknik matbaanın ilk çalışma tekniğini oluşturdu.
Osmanlı Devleti’ne matbaanın getirilmesini sağlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlı topraklarına matbaanın ilk olarak gelişi 1493 ya da 1503 şeklinde tarihlendirilmektedir. Bu tarih İspanya’dan sürülüp Osmanlı’ya sığınan Yahudi David ve Samuel Nahmias kardeşlerin Sultan II. Beyazıt’tan aldıkları izinle İstanbul’da ilk matbaayı açtıkları tarihti.

Matbaa Osmanlıya kim tarafından getirildi?​

Kısacası Osmanlı’da kurulan ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından kurulmamış, İbrahim müteferrika’ya ilk Türk Matbaacı diyebiliriz.İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaa ise yine Osmanlı İmparatorluğu topraklarında 1729 yılında açılmış ve faaliyete girmiştir.

Osmanlı Devletine matbaa neden geç gelmiştir?​

Dönemin insanlarının kulluktan çıkıp, bilgi sahibi olmasını engellemek için matbaaa özellikle Osmanlı’ya geç getirilmiştir. Çünkü matbaa sayesinde kul, matbaanın çoğalttığı bilgiyle kulluktan çıkacak, birey olacaktır. O dönemde bu istenmiyordu. Çünkü bilgi yok, buyruklar vardı.
 
Geri
Üst