- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Mastositoz hastalığı geçer mi?
Çok az mastositoz olgusunda KIT mutasyonu ailelerden (miras yoluyla) geçer. Bununla birlikte, çoğu durumda mutasyon, görünür bir nedenden dolayı (kendiliğinden) gerçekleşir.Mast hücre hastalığı nedir?
Mastositoz, mast hücrelerinin bir ya da birden çok organda anormal çoğalması ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Mast hücrelerinin bir çok işlevi bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonların gelişmesinde rolü olan başta histamin ve diğer birçok madde salgılayarak semptomların gelişmesine neden olurlar.Mastositoz kanser mi?
Bu hastalık genellikle yaklaşık 55 yaşlarındaki kişilerde teşhis edilir, ancak her yaşta insanda ortaya çıkabilir. Erkekleri ve kadınları eşit olarak etkiler. Sistemik mastositoz kanserli hale gelebilir. Bu durumun kansere dönüşme riski çocuklarda %7, yetişkinlerde %30’a kadar çıkmaktadır.
Sistemik mastositoz ölümcül mü?
Mastositoz, nadir görülen, değişik tipleri olan ve sistemik olduğunda ölümcül olabilen bir hastalıktır.D816V nedir?
Mastositozlu hastalardan yapılan cilt, kemik iliği biyopsilerinde D816V mutasyonuna rastlanılır. Bu mutasyon ayrıca yaygın tutulum yapan diğer hematopoetik serilerde de saptanır. Sistemik mastositozun patobiyolojisi birden çok hücre serisinin tutulumu nedeniyle myeloproliferatif hastalıklara benzer.Mast ne işe yarar?
Mast hücreleri aynı zamanda mastosit, yani mikroskobik hücreler olarak ifade edilir. Histamin ve Heparin açısından zengin olan hücreler sahip olması ile beraber, bazik boyalarla boyanan hücrelerden biridir. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde çok önemli bir görevi bulunduğunu ifade etmek mümkündür.
Mast hücreleri aktive olduklarında bir yandan granüllerinde depolanmış olan bu maddeleri salarken ki buna degranülasyon denir, bir yandan da sitokinler, prostoglandinler ve lökotrienler gibi inflamasyonda rol oynayan mediatörleri sentezler ve salgılar.