AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mastektomi de neden tansiyon olculmez?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.839
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mastektomi de neden tansiyon ölçülmez?​

Amerikan Meme Cerrahları Derneği Uzman Paneli, meme cerrahisi ile birlikte koltuk altı lenf nodu/nodları çıkarılmış hastaların aynı taraf koluna damar yolu açılması veya tansiyon ölçülmesi için bir engel/yasak olmadığını bildirmektedir.

Mastektomi sonrası radyoterapi şart mı?​

Işın tedavisi, memenin tümünün alındığı (mastektomi) durumlarda bazı hastalar için gerekiyor, bazıları için ise gerekmiyor. Memenin tamamının alınmasına rağmen radyoterapi gerektiren durumlar; Tümör çapı 5 cm den büyükse. Koltuk altı lenf düğümlerinde kanserin atladığı lenf düğümü sayısı 4 veya daha fazla ise.

Mastektomi kimlere yapılır?​

Mastektomi kimlere yapılır?
Meme kanseri teşhisi alan veya memede kanser gelişme riski yüksek olan hastalarda tedavi olarak meme dokusunun çıkarılması için mastektomi operasyonunun yapılması gerekir. Bir memenin çıkarılması tek taraflı mastektomi, iki memenin birden çıkarılması ise bilateral mastektomi olarak adlandırılır.

Meme kanserinde lenf bezleri neden alınır?​

Meme kanserinin vücutta meme dokusundan sonra lenf sisteminde ilk gidebileceği bölge koltuk altı lenf bezleridir. Bu bölgede hastalık olup olmaması ayrıca hastalığın seyrini ve evresini belirler. Bu nedenle de neredeyse her meme kanseri ameliyatına koltuk altı lenf bezleri dâhil edilir.

Meme radyoterapi saç döker mi?​

Koltuk altı veya göğüste tüylerin dökülmesi: Bir doktor koltuk altı ve göğüs bölgesindeki lenf düğümlerine radyasyon uygulandığında, bu bölgelerde tüylerin dökülmesine neden olabilir (radyoterapi, baş bölgesine uygulandığından da geçici saç dökülmesine neden olur).

Mastektomi ameliyatını kim yapar?​

Mastektomi ameliyatını kim yapar?
Bu ameliyatlar genel cerrahlar tarafından yapılmaktadır.

Mastektomi ameliyatı riskli mi?​

Meme kanseri erken yakalandığında koltuk altı lenf nodlarına gitme ihtimali ve modifiye radikal mastektomi gerekliliği azalmaktadır. Modifiye radikal mastektomi sonrası, koltuk altı lenf nodlarının bir bölümü alındığı için aynı taraf kolda şişlik (lenfödem) riski arta bilmektedir.

Lenf bezleri alınırsa ne olur?​

Koltuk altı lenf bezleri çıkarıldıktan sonra, kol iç kısmında uyuşukluk, his azalması, uyuşukluk ve duyu kaybı omuzda hareket kısıtlığı ve kolda ödem (lenfödem) ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar, bekçi lenf bezi biyopsisi yapıldığında daha azdır.

Memede ışın tedavisi ne kadar sürer?​

Memede ışın tedavisi ne kadar sürer?
Bu hastalarda tedavi yaklaşık 6.5 hafta sürüyor. Ek doz operasyon sırasında tek doz verildikten sonra tüm meme ışınlaması da yapılarak yine toplam tedavi süresi azaltılmış oluyor. Ancak koruyucu cerrahi de bazı hastalar için uygun olmayabiliyor.
 
Mastektomi sonrası tansiyon ölçümü yapılmaması konusu oldukça önemli bir konudur. Amerikan Meme Cerrahları Derneği Uzman Paneli'nin bildirdiği gibi, meme cerrahisi ile birlikte koltuk altı lenf nodu/nodları çıkarılmış hastalarda aynı taraftaki kolun damar yolu açılması veya tansiyon ölçülmesi için bir engel veya yasak bulunmamaktadır. Bu durumda tansiyon ölçümü rahatlıkla yapılabilir.

Mastektomi sonrası radyoterapi konusu da önemlidir. İşın tedavisi, memenin tamamının alındığı durumlarda bazı hastalar için gerekebilirken bazıları için gerekli olmayabilir. Özellikle tümör çapı 5 cm'den büyükse veya koltuk altı lenf düğümlerinde kanserin atladığı lenf düğümü sayısı 4 veya daha fazlaysa radyoterapi gerekebilir.

Mastektomi operasyonu, meme kanseri teşhisi alan veya meme kanseri gelişme riski yüksek olan hastalarda tedavi amacıyla gerçekleştirilir. Bir memenin çıkarılması tek taraflı mastektomi, iki memenin birden çıkarılması ise bilateral mastektomi olarak adlandırılır. Bu operasyonlar genel cerrahlar tarafından gerçekleştirilir.

Lenf bezlerinin alınması ise meme kanseri tedavisinde önemli bir adımdır. Meme kanserinin lenf sisteminde yayılma eğiliminde olması nedeniyle koltuk altı lenf bezlerinin alınması sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Bu sayede hastalığın seyri ve evresi belirlenebilir.

Son olarak, mastektomi ve lenf bezleri alındıktan sonra bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Örneğin, koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılmasından sonra kol iç kısmında uyuşukluk, his azalması, omuzda hareket kısıtlılığı ve kolda ödem gibi durumlar görülebilir. Bu nedenle bu operasyonlar sonrası hastaların dikkatli bir şekilde izlenmesi ve gerektiğinde tedavi edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst