- Konu Yazar
Masalın tanımı için terbiye ve ahlaka faydalı yararlı olan hikaye cümlesini kullanan yazar kimdir?
“ Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat’inde “me- sel” maddesi şöyledir: “Terbiye ve ahlâka faydalı, yararlı olan hikâye.” Türkçe söz- lük hazırlayan yabancılar da masalın tanımına yer vermişlerdir.Masalsı anlatım nedir?
Masalsı anlatım nedir?Genellikle halk tarafından oluşturulup sözlü olarak yayılan, olağanüstü olaylarla süslenmiş ve gerçek dışı hayali olayların anlatıldığı anlatı türüne masal denir. Sözlü gelenekte anonim olarak yayılan masallara ise halk masalı denir.
Anadolu masalları derleyen kimdir?
Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir. Albert Wesselski, George Jakob, Thedor Menzel ve Friedrich Giese Türk masalları üzerine çalışma yapan diğer kişilerdir. Türkiye’de konuyla ilgili ilk çalışma, K.D. imzası ile yayımlanan Türk Masalları’dır.Türk Masalcıları kimlerdir?
Türk Masalcıları kimlerdir?Birinci grup masalları yeniden üretmektedirler. Bunlar arasında Ziya Gökalp, Eflatun Cem Güney, Naki Tezel, Pertev Naili Boratav, Oğuz Tansel, Muhsine Helimoğlu Yavuz yer alır. İkinci grupta ise Saim Sakaoğlu, Bilge Ercilasun, Umay Günay gibi akademisyenler vardır.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Anadolu masalları projesi nedir?
Anadolu masalları projesi nedir?Anadolu Masalları Projesi milletimizin kültürel birikimlerinin ve ortak değerlerinin ülkemize ait motiflerle nesilden nesillere aktarılması, çocuklarımızın hayal güçlerinin geliştirilmesi amacıyla Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve Unesco Türkiye Millî Komisyonu Eğitim ve Somut Olmayan Kültürel Miras …