AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Masal edebiyatimiza ne zaman girdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Masal edebiyatımıza ne zaman girdi?​

Türk edebiyatında masal, sözlü edebiyat geleneğinin eski ve en önemli ürünlerinden biridir. 19. yüyıldan itibaren yazıya geçirilmiştir. “Masal” sözcüğü Arapça “mesel” kelimesinden Türkçeye geçmiştir.

Masal nazım şeklinde yazılır mı?​

Masal Türünün Özellikleri Masallar tamamiyle hayal gücü ürünüdür. Gerçekle organik bir bağ söz konusu değildir. Mensur bir yapıya sahiptir. Nazım-nesir karışık olan masal örnekleri de vardır.

Masal ve Hikaye aynı şey mi?​

Masal ve Hikaye aynı şey mi?
Masal umutsa, hikaye umutsuzluktur. Bireye odaklanır hikaye, bir hadiseyi sana inandırmaktan çok, onu sana anlatarak etkilemeye çalışır.

Naki Tezel kaç yaşında öldü?​

65 yaşında (1915–1980)Naki Tezel / Öldüğü zamanki yaşı

Naki Tezel nasıl biri?​

1915, İstanbul – ö. 1980, İstanbul) Araştırmacı, yazar. 1915 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Naki Tezel bir folklor (halk bilimi) araştırmacısıdır. PTT Müdürü İbrahim Cemal Bey’in oğlu olan Naki Tezel, yazılarını “Tezel Amca, Şerif Halil Başa, N.T., T.A., M. Korkusuz” takma adlarla da yayımladı.

Ilk masal ne zaman ortaya çıktı?​

Ilk masal ne zaman ortaya çıktı?
Masalların tarihinde bazı önemli referans noktaları vardır. Batıda Charles Perrault’un 1697 tarihli Eski Zaman Hikâyeleri ile Grimm Kardeşler’in 1812-57 tarihli Çocuk ve Yuva Masalları gibi. Doğuda ise Binbir Gece Masalları.

Ziya Gökalp nazma çektiği ilk masal nedir?​

İçlerinde manzum kısımlar olan masallar ise Ziya Gökalp’ın özellikle manzum kısımlar eklemesiy- le edebî bir çeşni katılmış metinlerdir. Türk masallarını nazma çekmenin ilk örnekleri olan manzum masal me- Page 9 14 •AlTıN ışıK tinleri ise Ziya Gökalp tarafından şiir diliyle yeniden ya- zılmış ürünlerdir.

Masal ne şekilde yazılır?​

Masallarda belli başlı kalıplar kullanılır. Örneğin her masal ”bir varmış bir yokmuş” şeklinde başlar. Bunun dışında tüm cümleler -mış’lı geçmiş zaman kipiyle yazılır. Masallarda veciz sözlerden ve tekerlemelerden faydalanılır.

Masal ahlaka dayalı mıdır?​

Masal ahlaka dayalı mıdır?
a- Konu: Masallarda her insanı ilgilendiren evrensel değerler ve konular anlatılır. Özellikle çocuklara doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlâklı olmak, erdemli olmak, yardımseverlik gibi duygular verilmek istenir. Ayrıca çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirileri de yapılır.

Masal nasıl yazılır?​

Masal Yazmak İçin Bilmeniz Gerekenler
- Masala başlarken “bir varmış bir yokmuş” ya da “evvel zaman içinde..” diye tekerlemeler ile başlayın.
- Daha sonra masaldaki iyi ve kötü kahramanları belirleyin.
- Masalınızda neyi anlatacağınızı belirleyin.
- Bu problemi nasıl çözeceğinize karar verin.

Naki Tezel ne zaman öldü?​

1980Naki Tezel / Ölüm tarihiYücel, Varlık, Ülkü, Hisar dergilerinde yazdı. Naki Tezel’in bazı eserleri şunlardır. Keloğlan masalları/Türk masalları/Çocuk masalları/Bilmeceler ve Maniler gibi eserler yazmıştır 1980 yılında İstanbul’da ölmüştür.

Naki Tezel kaç yaşında?​

Naki Tezel kaç yaşında?
Naki Tezel (d. 1915, İstanbul – ö. 1980, İstanbul) Araştırmacı, yazar. 1915 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Naki Tezel bir folklor (halk bilimi) araştırmacısıdır.

Masal ilk nerede ortaya çıktı?​

Masalların kaynağı Böylece Arap, İran ve Orta çağ Avrupa masallarının kaynağını da Hindistan’a bağlar. Antropolojik görüşe göre ise, masallar insanların bir arada yaşamaya başlamasıyla oluşan komünlerin artıklarıdır. Kültürlerin paralel olarak gelişmesi sonucu benzer masalların ortaya çıktığını savunur.
 
Masal edebiyatımıza ne zaman girdi sorusuna cevap verirken, Türk edebiyatında masalların sözlü edebiyat geleneğinin eski ve en önemli ürünlerinden biri olduğunu belirtmek önemlidir. Masalların 19. yüzyıldan itibaren yazıya geçirilmeye başlandığını ve "masal" sözcüğünün Arapça "mesel" kelimesinden Türkçeye geçtiğini ifade edebiliriz.

Masalın nazım şeklinde yazılıp yazılmadığına gelince, genellikle masalların mensur bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Ancak bazı masal örneklerinde nazım ve nesirin karışık olarak kullanıldığı da görülebilir.

Masal ile hikaye arasındaki farka gelince, masalın umudu simgelediği, hikayenin ise daha umutsuz bir atmosfere sahip olduğu belirtilmektedir. Hikayenin bireye odaklandığı ve bir hadiseyi anlatarak etkilemeye çalıştığı vurgulanırken, masalların ise evrensel değerleri ve konuları ele aldığı ve genellikle çocuklara ahlaki değerleri öğretmeye yönelik olduğu ifade edilmektedir.

Ilk masalın ne zaman ortaya çıktığına dair ise, Batı ve Doğu kültürlerinde önemli referans noktalarının olduğu belirtilmektedir. Batıda Charles Perrault'un 1697 tarihli eserleri ve Grimm Kardeşler'in masalları ile Doğu'da Binbir Gece Masalları bu noktalara örnek gösterilebilir.

Ziya Gökalp'ın nazma çektiği ilk masalın da Türk masallarını nazma çekmenin ilk örnekleri olduğu belirtilirken, masalların genellikle belirli kalıplar kullanılarak yazıldığı, örneğin her masalın "bir varmış bir yokmuş" şeklinde başladığı ve cümlelerin genellikle "-mış"lı geçmiş zaman kipiyle yazıldığı ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra masallarda veciz sözlerden ve tekerlemelerden de faydalanıldığı belirtilmektedir.

Masalın ahlaki değerlere dayalı olduğu ve genellikle evrensel değerleri vurgulayan konuları işlediği ifade edilmektedir. Masalların çocuklara doğruluk, dürüstlük, iyilik, ahlak gibi değerleri öğretmeye yönelik olduğu vurgulanırken, masallarda aynı zamanda çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirilerinin de yapılabileceği belirtilmektedir.
 

Similar threads

Geri
Üst