AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Masak yukumluluk denetimini kim yapar?

Editör

Yeni Üye

Masak yükümlülük denetimini kim yapar?​

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığının görev ve yetkileri hâlihazırda 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 231. maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır. MADDE 231 – (Değişik:RG-7/8/2019-30855-CK-43/17 md.)

Tedbirler Yönetmeliği kapsamında denetim elemanları kimlerdir?​

Tedbirler Yönetmeliği kapsamında denetim elemanları kimlerdir?
Aktarmalı muhabir hesap, elektronik transfer, finansal kuruluş, malvarlığı, gerçek faydalanıcı, sürekli iş ilişkisi, riskli ülke , tabela banka, uyum görevlisi, yolcu tanımları ilave edilmiş; denetim elemanı tanımına gümrük müfettişleri ve BDDK uzmanları eklenmiştir.

Tüzel kişilerle iş ilişkisi tesis edilirken hangi belgeler?​

Tüzel kişiliğin unvanı, ticaret sicil numarası, faaliyet konusu ve adresinin teyidi ticaret siciline tescile dair belgeler üzerinden, vergi kimlik numarasının teyidi ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler üzerinden yapılır.

Denetim elemanları kimlerdir?​

Denetim elemanları kimlerdir?
MADDE 11 – (1) Bu Kanun ve ilgili mevzuatla getirilen yükümlülüklerin denetimi, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gümrük Müfettişleri, Gelirler Kontrolörleri, Bankalar Yeminli Murakıpları, Hazine Kontrolörleri ve Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanları vasıtasıyla yerine getirilir.
Tüzel kişi MASAK evrakları nelerdir?​
(2) Tüzel kişiliğin unvanı, ticaret sicil numarası, faaliyet konusu ve adresinin teyidi ticaret siciline tescile dair belgeler; vergi kimlik numarasının teyidi ise Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler üzerinden yapılır.

Tüzel kişilerde kimlik tespitinde hangi belgeler istenir?​

Tüzel kişilerde kimlik tespitinde hangi belgeler istenir?
Ad soyad, doğum yeri ve tarihi, anne baba adı,

MASAK nasıl şikayet edilir?​

Aşırı fiyat artışı yapan fırsatçı firmalarının hızla Alo 174 hattına bildirilmesi veya ürün etiketini çekip Ticaret Bakanlığı’nın WhatsApp ihbar hattı 0501 174 01 74 numaralı hatta mesaj olarak gönderilerek hızla harekete geçilerek gerekli bildirimin yapılması istendi.

MASAK denetimi nedir?​

MASAK denetimi nedir?
MASAK suç sonucu ortaya çıkan gelirlerin aklanması çalışmaları ile mücadele etmek, aklama suçlarının ortaya çıkmaması için gerekli çalışmalar ve araştırmalar yapmak, ilgili alan da veri toplamak, toplanan tüm verileri bir araya getirerek analiz etmek, gerektiğinde inceleme yaptırmak için kurulmuş bir kuruluştur.

MASAK yükümlülük denetimini Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yapmaktadır. MASAK, suç sonucu ortaya çıkan gelirlerin aklanmasıyla mücadele etmek ve aklama suçlarının önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmakla sorumludur.

Tedbirler Yönetmeliği kapsamında denetim elemanları arasında, aktarmalı muhabir hesap, elektronik transfer, finansal kuruluş, malvarlığı, gerçek faydalanıcı, sürekli iş ilişkisi, riskli ülke, tabela banka, uyum görevlisi, yolcu tanımları gibi unsurların gözetimiyle gümrük müfettişleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzmanlarının da yer aldığı belirtilmiştir.

Tüzel kişilerle iş ilişkisi kurulurken unvan, ticaret sicil numarası, faaliyet konusu, adres gibi bilgilerin ticaret siciline tescile dair belgeler üzerinden teyit edildiği, vergi kimlik numarasının ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler aracılığıyla teyit edildiği vurgulanmıştır.

Denetim elemanları arasında Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gümrük Müfettişleri, Gelirler Kontrolörleri, Bankalar Yeminli Murakıpları, Hazine Kontrolörleri ve Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanları yer almaktadır.

Tüzel kişi MASAK evrakları arasında unvan, ticaret sicil numarası, faaliyet konusu, adres bilgileri gibi belgelerin bulunduğu belirtilmiştir.

Tüzel kişilerde kimlik tespitinde ad soyad, doğum yeri ve tarihi, anne-baba adı gibi bilgilerin istendiği belirtilmiştir.

MASAK'a şikayetler aşırı fiyat artışı yapan fırsatçı firmalar için Alo 174 hattına bildirilerek veya ürün etiketini çekip Ticaret Bakanlığı'na WhatsApp ihbar hattı olan 0501 174 01 74 numarasına mesaj gönderilerek yapılabilir.

Son olarak, MASAK denetimi suç sonucu elde edilen gelirlerin aklanmasıyla mücadele etmeyi amaçlayan bir kurumdur. Bu kapsamda, aklama suçlarını önlemek için gerekli çalışmaları yapar, ilgili alanlarda veri toplar, bu verileri analiz eder ve gerektiğinde inceleme yapar.

Geri