Marx uretim iliskileri nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Marx üretim ilişkileri nedir?​

Üretim biçimi ya da başka bir deyişle Üretim tarzı, Marksist teoride genel olarak belirli bir tarihsel dönemdeki üretimin niteliğini ya da üretimin karakteristik formunu ifade etmek anlamında kullanılır. Esas itibarıyla üretim sürecinin nihai sonucuyla üretim araçları arasındaki ilişkiyi belirtir.

Üretim biçimindeki temel değişimi ne ifade eder?​

Endüstrileşme üretim biçimindeki temel değişimi ifade etmektedir. Endüstrileşme ile birlikte artık temel toplumsal üretim biçimi tarımsal üretimden, endüstriyel üretimine doğru bir değişim göstermiştir.
Üretimde kullanılan araçlar nelerdir?
Üretim araçları, somut ve insansız girdilerin -fabrikalar, makineler ve gelir meydana getirmede kullanılan araçlar- üretim sürecinde kullanılması. Marksizm, terim olarak üretim araçları sermaye, toprak, emek ve hammaddeden oluşan ve artık değer üretiminde kullanılan ögelere tekabül eder.
Artık değer teorisi nedir ve kime aittir?
Artı-değer kavramı Karl Marx’tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Genel anlamda, gerekli-zorunlu olandan daha fazlasının üretilmesi anlamındadır. Klasik iktisatçılar olarak bilinen Adam Smith ve David Ricardo gibi isimlerde bu kavramın kullanımda olduğu görülür.

Materyalizme göre altyapı nedir?​

Marksist teoride altyapı, üstyapıyı oluşturan kültür, kurumlar, siyasi iktidar ilişkileri, roller, ritüeller, devlet gibi toplumun diğer ilişkilerini ve düşüncelerini belirler. Üstyapı ve altyapı arasındaki ilişkinin diyalektik olduğu, “dünya”daki gerçek varlıklarla arasında bir ayrım olmadığı düşünülmektedir.

Üretici kimdir?​

Üretici; tarım ürünlerini, gıda maddelerini, madenleri, el sanatları ve sanayi ürünlerini üreten veya işleyen yahut tedarik zincirinde yer alarak ürünün tescile konu özelliklerini etkileyen bir işlem yapan kişiyi; üretici grupları ise kanuni oluşumuna veya bileşimine bakılmaksızın aynı ürünün üreticilerinden oluşan …
Kâr yasası nedir?
meteoroloji genel mudurlugunun cikardigi yasadir.. kabaca tasvir edersek, kar yagi$ orani sabit olarak du$me egilimi gosteren nahiyelerde (mesela erdemir) avlanmayi ve jetski ile dagdan inmeyi yasaklar.. “kapitalizmin en temel yasalarından biri de “kâr oranlarının eğilimsel düşüş yasası”dır.

Geri