AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marx a gore ucret oranini ne belirler?

Editör

Yeni Üye

Marx a göre ücret oranını ne belirler?​

ÜCRETİ BELİRLEYEN NEDİR? Ücret, en geniş tanımıyla emek gücüne biçilen değerin parasal ifadesidir. Ücretlerin ne kadar yüksek ya da ne kadar düşük olacağını ise, tek yönlü olarak kapitalistlerin “iradesi” değil, kapitalist ile işçi arasındaki mücadele belirler.

Marxa göre ücret oranı nedir?​

Marksist bakış açısına göre ücret Ücret, Marksist ekonomi politik anlayışta, Klasik iktisat’tan farklı olarak emeğin değeri ya da fiyatı değildir. Aksine Marks, bu noktada klasik iktisadın eleştirisini yapmak üzere, “emek gücünün değeri ya da fiyatının ücrete dönüşmesinden” sözeder.

Artık değer teorisi nedir ve kime aittir?​

Artık değer teorisi nedir ve kime aittir?
Artı-değer kavramı Karl Marx’tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Genel anlamda, gerekli-zorunlu olandan daha fazlasının üretilmesi anlamındadır. Klasik iktisatçılar olarak bilinen Adam Smith ve David Ricardo gibi isimlerde bu kavramın kullanımda olduğu görülür.

Marx a göre artı değer nasıl oluşur?​

Marx a göre artı değer nasıl oluşur?
Artı-değer kavramı Karl Marx’tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Artı-değer burada, başkaları tarafından el konulmak üzere, emek gücünün gerekli-zorunlu-ürünün ötesinde, belirli bir ücret ile satın alınarak fazla üretim yapmasıdır.

Marx a göre artık değerin artması neye bağlıdır?​

Kapitalizmi karakterize ederek Marx, şöyle yazdı: “Artı-değer üretimi ya da kazanç elde etme, bu üretim tarzının mutlak yasasıdır.”* Bu yasa, kapitalist üretimin özünü belirler. Ücretli işçinin ödenmeyen emeğinin yarattığı artı-değer, tüm burjuva sınıfının emekle elde edilmeyen gelirinin genel kaynağıdır.

Marx a göre artık değer oranı nedir?​

Artı-değer kavramı Karl Marx’tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Artı-değer burada, başkaları tarafından el konulmak üzere, emek gücünün gerekli-zorunlu-ürünün ötesinde, belirli bir ücret ile satın alınarak fazla üretim yapmasıdır. …

Marx'a göre artık değerin artması, kapitalist üretim tarzının mutlak yasası olan artı-değer üretiminin sonucudur. Artı-değer, kapitalizmin temelinde yatan bir kavramdır ve kapitalistlerin kâr elde etmelerinin kaynağını oluşturur. Ücretli işçilerin emeğinin karşılığının altında bir ücretle çalıştırılmaları sonucunda ortaya çıkan fazla değer, bu artı-değeri yaratır. Bu durum, tüm burjuva sınıfının elde ettiği gelirin temel kaynağını oluşturur.

Marx'a göre artık değer oranı, işçilerin emek gücünün değeri ile ürettikleri değer arasındaki farktır. Bu fark, işverenlerin işçilere ödediği ücret ile işçilerin ürettiği değer arasındaki çelişkiden kaynaklanır. İşçilerin emek gücünün değeriyle ürettikleri değer arasındaki bu fark, işverenlerin kâr elde etmelerini sağlar. Marx'a göre bu, kapitalist ekonomik sistemin temel çelişkilerinden biridir.

Geri