Marul yetistirirken nelere dikkat edilmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?​

Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.

1 dönümden ne kadar marul çıkar?​

Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz.
Marul kaç günde çıkar?
İşlenmiş toprağa marul tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla örtünüz. Düzenli olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Marula hangi gübre verilir?​

Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır; Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır.

Marul toprağı nasıl olmalı?​

TOPRAK İSTEKLERİ Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri, kumlu tın ve killi tın arasında kalan topraklardır. Yüzeysel köklü olduğu için toprağın 20-30 cm lik üst kısmının yeterli besin maddesi içermesi gerekir. Toprak besin maddeleri ve organik maddece zengin olmalı, su tutma kapasitesi yerinde olmalıdır.
Kıvırcık marul ne kadar sürede yetişir?
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Çimlenme döneminden hasat evresine kadar marul bol bol suya ihtiyaç duyuyor. Marulların en çok su istediği zaman dilimi ise normal hasat iriliği ile başlıyor. Bu tarihten 15 gün kadar önce başlayan ve hasada kadar devam eden su ihtiyacı, toprağın sürekli nemli tutulması ile karşılanıyor.
Bunun için marul yetiştiriciliğinin sera veya tünellerde yapılması önerilmektedir. Marul tohumu ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında ağustos- aralık ayları arasında yapılmaktadır. Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır.
Maydanoz kaç günde biter?
işlenmiş toprağa maydanoz tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-30 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Ispanağa ne zaman gübre atılır?​

ıspanak yetiştiriciliğinde gübreleme Düşünüldüğünde dekara 10-12 kg N, 8-10 kg P2O5 ve topraktaki miktara bağlı olarak da K2O verilir. Bu gübrelemede P ve K’nun tamamı ile N’lu gübrenin yarısı ekimden önce. diğer yarısı da hasattan en az bir ay önce toprağa verilmelidir.
 
Geri
Üst