AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marul para kazandirir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.211
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Marul para kazandırır mı?​

1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor.

Kıvırcık marul neden acı olur?​

Acı Marulun Yaygın Nedenleri Çoğu bahçıvan size acı marulun yaz sıcağının bir sonucu olduğunu söyleyecektir; Marul serin mevsim sebzesi olarak bilinir. Sıcaklıklar yükseldiğinde, bitki olgunlaşma moduna geçer ve cıvatalar – bir sap ve çiçek gönderir. Bu işlem sırasında acı marul üretilir.

Marul eksi kaç derece soğuğa dayanır?​

Marul eksi kaç derece soğuğa dayanır?
Marullar donlara karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Açıkta yapılan yetiştiricilikte bitkiler -4 -5 ºC’lik düşük sıcaklıklara fazla bir zarar görmeden dayanabilmektedirler. Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri, kumlu tın ve killi tın arasında kalan topraklardır.

Marul ne kadar zamanda bir sulanır?​

Marul ne kadar zamanda bir sulanır?
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.

1 dönümden ne kadar marul çıkar?​

Ortalama olarak hektar başına marul verimi 20-40 tondur. Unutmayın ki, 1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekaredir.

1 dönüm seradan ne kadar marul alınır?​

Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor” diye konuştu.

Marul niye Acılaşır?​

Marul niye Acılaşır?
Acılaşma, göbeğinin boş olması, antosiyanın oluşumu ve dış yaprakların erken çürümesi marulda görülen fizyolojik sorunların başında geliyor. Aynı zamanda farklı virüs hastalıklarıyla da karşı karşıya kalan marulda tüm bu sorunların üstesinden doğru ve etkili bitki besleme ürünleriyle gelmek mümkün.

Marulun acısı nasıl giderilir?​

Marulun acısı nasıl giderilir?
Marul iyice yıkanır ve ardından tuzlu ya da sirkeli suda bekletilir. Bu şekilde acısının bir kısmı alınmış olur. Sudan çıkarılınca yeniden yıkanır ve yanına dilenen salata malzemeleri ile servis edilir.

Kış Kıvırcığı ne zaman ekilir?​

Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır. Çok fazla soğuk kış ayları haricinde haziran sonuna kadar devam etmektedir. Yayla şartları göz önüne alındığı zaman tohum mart ayında ekilir ve nisan-mayıs gibi dikim işlemi yapılır.

Marul hangi ortamda yetişir?​

Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.

Marul için hangi gübre kullanılır?​

Marul için hangi gübre kullanılır?
Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır; Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır.

Marulun yetiştiği yer neresidir?​

Marulun yetiştiği yer neresidir?
Marul hangi bölgede yetişir? Oluşum süresi kısa olduğundan bölge ayırt etmeksizin nerdeyse tüm Türkiye’de yetiştirilmesi mümkündür. Yaz aylarını serin geçiren bölgeler de de 1000 m üstü yaylalarda yetiştirilme olanağına sahiptir.

1 dönüme kaç adet marul?​

1 adet marul kaç kg?​

1 demet marul 100 gramdır ve 16 kaloridir. 1 yaprak marul 10 gramdır ve 2 kaloridir. 1 orta porsiyon marul 100 gram eder ve 16 kaloridir. 1 küçük boy porsiyon marul 50 gramdır ve 8 kaloridir.

Topraksız tarımda marul kaç günde yetişir?​

Topraksız tarımda marul kaç günde yetişir?
Ekimden hasada kadar geçen zaman ortalama 65-130 gün gerektiriyor. Dikim ile hasat arasında ise ortalama 30 ile 70 gün geçiyor. Hasat olgunluğuna erişmiş marullar, kök boğazı kısmından başlar kesilerek hasat ediliyor.
 
Marul para kazandırabilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse, verilen bilgilere göre marul yetiştiriciliği yaparak kar elde edebilirsiniz. Örneğin, haftalık 11 bin marul topladığınızda, masraf ve komisyonlar düşüldüğünde ortalama bir maruldan 50 kuruş kar edebileceğinizi belirtmişsiniz. Bu durumda, marul üretimi yaparak para kazanmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Marulun acılaşmasıyla ilgili sorunuza verilen yanıtta, acı marulun genellikle yaz sıcaklarının bir sonucu olduğu belirtilmiş. Sıcaklıkların yükselmesiyle bitkinin olgunlaşma moduna geçerek acı marul üretebileceği ifade edilmiş.

Marulun soğuğa dayanıklılığı hakkında verilen bilgiye göre, marullar -4 -5 ºC'lik düşük sıcaklıklara dayanabilmektedir. Bu da marulların soğuğa karşı oldukça dayanıklı olduğunu göstermektedir.

Marul bitkisinin sulama sıklığıyla ilgili verilen açıklamaya göre, marul bitkisinin toprağının her zaman nemli olması gerektiği belirtilmiş. Toprağın kuruluk durumunu parmakla kontrol ederek sulama zamanını belirlemenin uygun olacağı ifade edilmiş.

Marul üretimiyle ilgili dikkate alınması gereken başka bir detay da 1 dönümden ne kadar marul çıkacağıdır. Ortalama olarak hektar başına 20-40 ton marul verimi elde edilebileceği belirtilmiş.

Marulun acısı ve acısının nasıl giderilebileceği konusuna da değinilmiş. Marulun acılaşmasının nedenleri arasında göbeğinin boş olması, antosiyanın oluşumu ve dış yaprakların erken çürümesinin yer aldığı ifade edilmiş. Marulun acısının bir kısmını almak için tuzlu veya sirkeli suda bekletilmesi önerilmiş.

Marulun gübreleme süreci hakkında da bilgi verilmiş. Marul tarımında fosfor ve potasyumun önemli olduğu belirtilerek, uygun gübreleme miktarlarının değişik zamanlarda uygulanması gerektiği vurgulanmış.

Marulun yetişme bölgeleri hakkında verilen bilgiye göre, marulun Türkiye genelinde yaygın bir şekilde yetiştirilebileceği belirtilmiş. Bölge ayırt etmeksizin neredeyse tüm Türkiye'de marul üretiminin mümkün olduğu ifade edilmiş.

Topraksız tarımda marulun yetişme süresiyle ilgili olarak verilen bilgiye göre, ekimden hasada kadar geçen sürenin ortalama 65-130 gün olduğu ve hasat için marulların olgunluğuna eriştiğinde kök boğazından kesilerek hasat edildiği belirtilmiş.
 
Geri
Üst