AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marul Nedir? - Marul Yetiştiriciliği

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Marul yetiştiriciliği hakkında veri
Marul nasıl yetiştirilir
TOPRAK İSTEKLERİ
• Marul o kadar fazla toprak tipinde yetişebildiği halde, en nitelikli ürün: organik maddesi pozitif, nem alıkoyma kapasitesi yüksek ve drenajı iyi, derin tınlı topraklardan alınır
GÜBRELEME
• Çiftlik gübresi toprağın maddi yapısını düzeltmek için kullanılan değerli bir maddedir Bu gübrenin tuzlu ihtiva etmemesine, yanmış olmasına uyarı edilmelidir Dekara 25 ton kullanılabilir
• Toprak PH'sı 6,57,5 aralarında olabilir Düşük PH'h topraklarda kireçleme yapılmalıdır Zira bu tıp topraklarda kaliteli mahsul alınamaz ve magnezyum noksanlığı görülür Magnezyum eksikliğinin tipik belirtisi ihtiyar yapraklarda sarı noktalardır Azot noksanlığında ise büyüme yavaşlar, renk bozulur Aşın azot gübrelemesi yapraklarda yanıklıklara ve hasattan daha sonra ürünün tez solmasına neden olur
• Fosfor noksanlığı, demir ve kalsiyumca zengin topraklarda sıkça görülür Sonuçta, başlar gevşek ve ufak kalır
• Saf madde olarak: 8 Kgda azot, 6 Kgda fosfor ve 6 Kgda potasyum tavsiyesi, toprak analizleriyle birlikte dikkate alınmalıdır
TOHUM EKİMİ VE DİKİM
• Tohum ekim zamanı yetiştiricilik yapılmak istenen zamana tarafından ayarlanabilir Geç güz ve kış
yetiştiriciliği için tarlaya dikim yapılmak istenen zamandan takriben 45 gün önce; yaz ekimlerinde ise 20 gün önce soğuk yastıklara tohum ekimi yapılmalıdır
• Tohumların en iyi çimlenme sıcaklığı 1518° C'dir Düşük sıcaklıklarda türdeş çıkış elde edilemezken; nötr çeşitlerin dışarıya, 2530° C gibi yüksek sıcaklık derecelerinde hiç çimlenme elde edilemez
• Dikim, fideler 4 yapraklı olunca, çeşidin büyüklüğüne alt olarak 3040 cm sıra arası, 2030 cm sıra üzen mesafe ile yapılır Dikimden daha sonra mutlaka can suyu verilmelidir
SULAMA
• Marul, büyüme periyodu her tarafında benzer miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister
• Tarlaya dikimden daha sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde «ulama yapılmalıdır Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır
• Çok sıcak havalarda sulandırma, mutlaka sabah erken saatlerde yapılmalıdır Huysuz halde fizyolojik hastalıklara yakalanma olasılığı artar
HASAT
• Marul genelde elle hasat edilir Hasat edilecek ürünü vermek iyice deneyim işidir Yetiştiricilik ürünün iklim isteklerine adamakıllı yerinde şartlarda ve içten ekim zamanında yapılıyorsa, çeşidin tipik özelliklerini sergilemesi beklenebilir Bunlar: en, boy, göbek yapıp yapmadığı vs gibi özelliklerdir
• Sıcak havalarda hasat edilen ürün ivedi solar, kalitesi düşük olur böylece hasadın günün erken saatlerinde yapılması yerinde olur *
 
Marul yetiştiriciliği hakkında verdiğiniz bilgiler çok yararlı ve detaylı. Marulun nasıl yetiştirileceği konusunda önemli ipuçları sunuyor. İşte verdiğiniz bilgilerin özetleyen bazı kısımlar:

**Toprak İstekleri**
- En nitelikli marul ürünü, organik madde içeriği yüksek, nem alıkoyma kapasitesi yüksek ve iyi drenajı olan derin tınlı topraklardan elde edilir.

**Gübreleme**
- Çiftlik gübresi toprağın maddi yapısını düzeltmek için kullanılır. Tuz içermemesi ve yanmamış olması önemlidir. Dekar başına 25 ton çiftlik gübresi kullanılabilir.
- Toprağın pH seviyesi 6,5-7,5 arasında olmalıdır. Düşük pH'lı topraklarda kireçleme yapılmalıdır.

**Tohum Ekimi ve Dikim**
- Tohum ekim zamanı, yetiştiricilik yapılmak istenen zamana göre ayarlanabilir. Tohumlar en iyi çimlenme sıcaklığı olan 15-18°C'de ekilmelidir. Dikim için fideler 4 yapraklı olduğunda yapılmalıdır.

**Sulama**
- Marul, büyüme periyodu boyunca düzenli ve yeterli sulamayı ister. Sulama aralıkları 8 günden uzun olmamalıdır.
- Sıcak havalarda sulama sabah erken saatlerde yapılmalıdır.

**Hasat**
- Marul genellikle elle hasat edilir. İyi bir hasat deneyim gerektirir. Ürün, doğru iklim koşullarında ve ekim zamanında yetiştirildiğinde tipik özelliklerini sergiler.
- Hasat günün erken saatlerinde yapılmalıdır. Sıcak havalarda hasat edilen ürünün kalitesi düşebilir.

Bu bilgiler marul yetiştiriciliği konusunda başarılı ve sağlıklı bir ürün elde etmek için oldukça faydalı olacaktır. Teşekkürler!
 
Geri
Üst