AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marmelat kelimesinin anlami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.755
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Marmelat kelimesinin anlamı nedir?​

Marmelat kelimesi Türkçe’de “reçel” anlamına gelir. Fransızca marmelade “reçel” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Portekizce marmelo “ayva” sözcüğünden türetilmiştir.

Marmelat çeşitleri nelerdir?​

Marmelat Yapımı: Kahvaltı ve Tatlılar İçin 20 Tarif
- #1 Şeftali Marmelatı (Tam Kıvamında Nefis) Chef Zeytin.
- #2 Çilek Marmelatı Yapılışı Pınar Kaya.
- #3 Taze İncir Marmelatı Hatice’nin Mutfağı..☕
- #4 Mis Kokulu Pratik Kayısı Marmelatı
- #6 Mandalina Marmelatı
- #7 Kızılcık Marmelatı Tarifi.
- #8 Armut Marmelatı
- #9 Alıç Marmelatı

Marmelat Türkçe mi?​

Marmelat Türkçe mi?
Fransızca marmelade “reçel” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Portekizce marmelada “ayva reçeli” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Portekizce marmelo “ayva” sözcüğünden türetilmiştir.

Marmelat hangi dil?​

Marmelat hangi dil?
Ayva peltesi anlamına gelen ve Portekizce bir sözcük olan marmelada kelimesinden türemiştir.

Marmelat nasıl yapılır?​

Yapılışı: Şeftalileri iyice yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp dörde bölün. Bir sıra şeker, bir sıra şeftali olacak şekilde tüm malzemeyi tencereye koyun ve bu şekilde 10 saat kadar bekletin. Sonra tencereyi ateşe oturtup tahta bir kaşık yardımıyla şeftalileri hafifçe ezerek karıştırın ve bir süre pişirin.

Hangi meyvelerden marmelat yapılır?​

Aklınıza gelen, mevsiminde hemen her meyveden marmelat yapılabilir. Elma, vişne, armut, ayva, kayısı, şeftali, erik, portakal, kızılcık, nar bunlardan bazıları…

Marmelatı nasıl yapılır?​

Marmelatı nasıl yapılır?

Reçel hangi dil?​

Reçel hangi dil?
Farsça aynı anlama gelen rīçāl veya riçāl ريچال/رچال z sözcüğünden alıntıdır. Reçel kelimesi tarihte bilinen ilk kez rīçāl vulg. reçel Meninski, Thesaurus (1680) eserinde yer almıştır.
Ilk marmelatı nasıl yapılır?​
Erik Marmelatı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Erikler yıkanıp yarım çay bardağı su ilavesiyle bir tencereye alınır.
- Yumuşayınca altı kapatılıp kevgirden geçirilir.
- Ara sıra karıştırılarak tekrar kaynatılır ve şekeri ilave edilir.
- 5 dakika sonra limon eklenir, altı kapatılır.
- Sıcak sıcak kavanozlara konulur.
Marmelat yerine reçel olur mu?​
Çilek reçelinden marmelat yapılabilir ancak marmelattan reçel yapılmaz. Tekniği ve yapım aşaması birbirine benzeyen reçel ile marmelattan esas fark, meyvelerin tane ya da püre haline getirilmesi. Taneli olarak hazırlanan reçel, blender yardımıyla ezilip suyu boza kıvamına gelene kadar pişirilir.

Şekersiz marmelat nasıl yapılır?​

Şekersiz marmelat nasıl yapılır?
Hazırlanışı
- Erikleri yıkayıp çekirdeklerini ayırın,
- Derin bir tencereye alıp kısık ateşte pişmeye bırakın,
- Bu sırada elmaları yıkayıp kabuklarıyla birlikte rendenin kalın tarafıyla rendeleyin,
- Rendelediğiniz elmaları eriklere ekleyin,
- Arada karıştırarak sulanana kadar pişirin,

Reçel Türkçe kökenli midir?​

Reçel Türkçe kökenli midir?
Farsça aynı anlama gelen rīçāl veya riçāl ريچال/رچال z sözcüğünden alıntıdır. Reçel kelimesi tarihte bilinen ilk kez rīçāl vulg.

Evde marmelat nasıl yapılır?​

 
Marmelat kelimesi Türkçe'de "reçel" anlamına gelir. Fransızca kökenli olan marmelat kelimesi, Portekizce "marmelada" kelimesinden türetilmiştir, bu kelime de "ayva reçeli" anlamına gelmektedir.

Marmelatın çeşitleri arasında genellikle farklı meyvelerle yapılan çeşitler bulunmaktadır. Örneğin şeftali marmelatı, çilek marmelatı, incir marmelatı, kayısı marmelatı gibi çeşitler yapılabilir. Marmelat genellikle kahvaltıda kullanılan ve tatlılarda tercih edilen bir lezzettir.

Marmelat yapımı oldukça kolaydır. Genellikle meyveler, şeker ve suyu bir araya getirerek kaynatılarak yapılır. Örneğin şeftali marmelatı yaparken; şeftalileri çekirdeklerini çıkarıp dörde bölerek tencereye koyabilir, üzerine şeker ekleyerek bekletebilir ve daha sonra pişirerek marmelat kıvamına getirebilirsiniz.

Marmelat genellikle mevsiminde hemen her meyveden yapılabilecek bir tarif olarak bilinir. Elma, vişne, armut, ayva, kayısı, şeftali, erik, portakal, kızılcık, nar gibi meyvelerden marmelat yapabilirsiniz. Her meyvenin kendine özgü lezzetiyle marmelat yapmak mümkündür.

Şekersiz marmelat da yapabilirsiniz. Örneğin erik marmelatı gibi meyvelerle doğal şekilde tatlandırarak şekersiz marmelat elde edebilirsiniz. Erikleri yıkayıp çekirdeklerini ayırarak, rendelenmiş elmalar ekleyerek de şekersiz ve doğal marmelat yapabilirsiniz.

Son olarak reçel ve marmelat arasındaki farka da değinmek gerekirse; tekniği ve yapım aşamaları birbirine benzemesine rağmen reçel genellikle taneli olarak yapılırken, marmelat daha püre kıvamında hazırlanır. Dolayısıyla çilek reçelinden marmelat yapılabilirken, marmelattan reçel yapılmaz.
 
Geri
Üst