AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marksizm neye karsi gelir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Marksizm neye karşı gelir?​

Marksizm, ideolojik alanda esas olarak sınıflar savaşımı teorisini ortaya atan ve bu savaşımın zorunlu sonucu olarak proletarya diktatörlüğüne ve oradan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası komünizme varılacağını öngören bir öğreti olarak tanımlanır.

Proleter kime denir?​

Proletarya (Latince proles kelimesinden gelir) alt sosyal sınıfı tanımlamak için kullanılan terim, bu sınıfa mensup kişilere proleter denir.
Marksist ve sosyalist nedir?
Marksist teoride sosyalizm, kapitalizmin yerini alacak ve daha sonra sosyalist yapı kendiliğinden söneceğinden komünizme dönüşecek bir topluma işaret eder. Marksizm komünizmin teorik ve felsefi zemini, komünizm sosyalizmin ardılı olarak gelişecek toplumsal sistemdir.
Marksist görüşe göre sanat nedir?
İlkin Marksist kuram açısından sanatın, insanlık tarihi ve toplum bağlamında nasıl bir yeri olduğu tanımlanmaktadır. Sanat, yaratıcılık ve üretim Marksizm için bir üst-yapı faaliyetidir. Bu anlamda sanat, toplumsal yaşamı belirleyen maddi üretim koşullarıyla belirlenen bir tinsel faaliyet alanıdır.

Lümpen sınıf ne demek?​

Lümpen sınıf, tüketim alışkanlıklarının esir aldığı; tüketme dışında, başkasının üretimini mirasyedi misâli tüketen; mevcûdiyetlerinin hiçbir anlamı olmayan, irâdelerinin üzerine yatarak münzevileşmeyi tercih eden; hiçbir duruşu, tavrı, projesi olmayan insanlardan oluşmaktaydı.

Proleter devlet ne demek?​

Proletarya diktatörlüğü, Marksizmdeki tarihsel ve siyasalproleter düşünceye göre, kapitalizmle komünizm arasında uzanan geçiş döneminin siyasal biçimini ifade eder. Sosyalizm dönemi, komünizme yani sınıfsız topluma geçiş dönemi olması itibarıyla proletarya diktatörlüğü dönemidir.
Sınıf kavramı nedir?
Bize de Arapçadan ulaşan bu kelime, eğitim hayatındaki yıllardan, biyolojik alt dallara kadar pek çok anlamda kullanılıyor Türkçede. Bizim inceleyeceğimiz sınıf kavramı, en basit haliyle, insan toplumunun bölünmesiyle ortaya çıkan geniş halk grupları olarak tanımlanabilir.

Geri