AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marketlerde satilan dondurulmus balik zararli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Marketlerde satılan dondurulmuş balık zararlı mı?​

Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, “Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.

Dondurulmuş balık nasıl tüketilmeli?​

Derin dondurucudan donmuş halde çıkarılan balık, bir kap içerisine alınır ve buzdolabına konularak çözülmesi beklenir. Bu şekilde balığı çözdürmek zaman alır. Zamanınız yoksa ve balığı hemen pişirmek istiyorsanız, balığı su dolu bir kap içerisine koyun ve bekleyin. Kısa bir süre içerisinde balık çözülmeye başalar.

Buzu çözülmüş balık kaç gün bekler?​

Buzu çözülmüş balık kaç gün bekler?
Özetle çiğ balık dolapta kaç gün dayanır sorusunun cevabı olarak buzdolabında 5 derecelik rafta yaklaşık 2 gün, -5 derecelik buzluk ortamında 10 – 15 gün, – 25 derecelik deep freze dondurucularda ortalama 6 ay boyunca muhafaza edilebilirsiniz.

Dondurulmuş balık taze mi?​

Dondurulmuş balık taze mi?
Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulur. Dondurulan balıklar daha tutulduğu yer olan gemide iken işlenir, çabuk bozulan iç organları atılır, oysa taze satılan balıkların yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar gerçekte ne kadar beklediğini (gemide, nakliyede, satıcıda vs) bilemezsiniz.

Dondurulmuş balık nasıl canlanır?​

-35 derece soğukluktaki suya konan balık şok geçirdi ve dondu. Donan balık oda sıcaklığındaki suya konduğunda ise canlandı.

Derin dondurucudan çıkan balık kaç saatte çözülür?​

Balığı pişireceğin günden bir önceki gece buzdolabına koy ki yavaşça çözülsün. Bu, balığın tümüyle çözülmesine izin verirken sürekli aynı sıcaklıkta kalmasını da sağlar. Balığın dokusunu ve lezzetini korumanın en iyi yolu, buzdolabında çözülmesine izin vermektir. Balığı buzdolabında çözmek birkaç saat sürer.

Derin dondurucu da balık nasıl saklanır?​

Derin dondurucu da balık nasıl saklanır?
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.

Balık buzluktan çıktıktan sonra tekrar buzluğa konur mu?​

Balık buzluktan çıktıktan sonra tekrar buzluğa konur mu?
Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine sebep olur ki bu bakteri de sağlığınızı tehlikeye atar.

Dondurucudan çıkan balık zehirler mi?​

Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.

Buzluktaki balık yenir mi?​

Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulabilir. Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır.

Dondurulmuş somon balığı nasıl pişirilir?​

Dondurulmuş somon balığı nasıl pişirilir?
Fırını önceden 220 dereceye ısıt ve 2 somon filetosunu soğuk suda yıka. 2 donmuş somon filetosunu paketinden çıkar ve buz parçaları eriyene kadar musluk suyunun altında tut. Unutma ki filetoların çözülmesine gerek yoktur. Buzu eritmek için balıkları suda hızlıca durulamak pişerken hamur gibi yumuşamasını engeller.

Derin dondurucuda balık bozulur mu?​

Derin dondurucuda balık bozulur mu?
Uygun koşullarda (derin dondurucuda –20 ºC ile –30 ºC’lerde) saklanan balıklar 2 yıla kadar tazeliklerini kaybetmeden dayanabilir ve süre sonunda ilk günkü kadar olmasa da besleyici özelliklerini muhafaza edebilirler.

Dondurulmuş balık neden zararlı?​

Dondurulmuş balık nasıl tüketilir?​

Çözdürme sırasında ortam sıcaklığı 20 ºC’yi kesinlikle geçmemelidir. Yapılan araştırmalarda mikrodalga ile hızlı bir şekilde çözdürülen balıklarda kalite kaybı en aza indirgenmiştir. Dolayısı ile tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir.

Derin dondurucudan çıkan balık nasıl çözülür?​

Derin dondurucudan çıkan balık nasıl çözülür?
Balığı güvenli biçimde çözmek için en kolay yöntem, kullanmadan bir gün önce buzdolabına koymaktır. Eğer balığı hemen kullanman gerekiyorsa içi soğuk su dolu bir tencerede de buzunu çözebilirsin. Zamanın gerçekten çok ama çok kısıtlıysa balığı çözmeden pişirmeyi de deneyebilirsin.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze’lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.

Balık ve dondurma zehirler mi?​

Balık ve dondurma zehirler mi?
Şeker ve meyve suyundan hazırlanan dondurma balıktan sonra yenilebilir. Ancak dondurmanın ana malzemesi süt ise balıktan sonra yenmemelidir. Dondurma dolaptan çıktığı anda tüketilmelidir. Eritilip tekrar dondurulursa o zamanda tehlike oluşturmaktadır.
 
Dondurulmuş balık alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Eğer balık doğru koşullarda dondurulmuşsa ve çözme işlemi de uygun şekilde gerçekleştirilirse sağlık açısından herhangi bir zararı olmaz. Balık alırken paketin üzerindeki tavsiye edilen çözme ve kullanma yönergelerine dikkat etmek önemlidir.

Balıkların çözülme işleminde, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabında yavaşça çözülmesi tercih edilir. Böylece balığın dokusu ve lezzeti korunur. Eğer zamanınız kısıtlıysa, balığı su dolu bir kap içerisinde de çözebilirsiniz. Ancak balığı kesinlikle oda sıcaklığında veya sıcak suya koyarak çözdürmekten kaçınmalısınız.

Balığı çözdürdükten sonra buzdolabında saklamalısınız. Buzdolabında +5 derece raflarında 3 gün, 0 ve -5 derece buzluklarda ise ortalama 14 gün boyunca saklayabilirsiniz. Derin dondurucularda ise -18 derece olanlar küçük balıklar için 3 ay, lüfer gibi balıklar için 5-6 ay, büyük balıklar için ise 6-8 ay kadar saklanabilir.

Dondurulmuş balık, mikrodalga ile çözme gibi hızlı çözme yöntemlerinden kaçınmak önemlidir. Çünkü hızlı çözme işlemleri kalite kaybına yol açabilir. Balığı güvenli ve sağlıklı bir şekilde tüketmek için önerilen yöntemler arasında, balığı buzdolabında yavaşça çözülmesine izin vermek gelmektedir. Bu şekilde balığın lezzeti ve besin değerleri korunmuş olacaktır.
 
Geri
Üst