AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Marka olabilecek isaretler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Marka olabilecek işaretler nelerdir?​

Marka olabilecek işaretler “Markanın İçereceği İşaretler” konu başlığını taşıyan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin[1] 5. maddesinde düzenlenmiştir….
- Kişi Adları
- Sözcükler.
- Şekiller.
- Resimler ve Fotoğraflar.
- Logo ve Armalar.
- Harf ve Sayılar.
- Üç Boyutlu Cisimler.
- Renkler.

Tescil edilemeyecek markalar nelerdir?​

Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez. Kamuyu ilgilendiren, tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer **armalar**, amblemler veya nişanları içeren işaretler marka olarak tescil edilemez.

Marka işareti nedir?​

Marka işareti nedir?
Şirketler, tüketiciyi ve başvuru sahiplerini ticari markanın tescili konusunda bilgilendirmek için “®” sembolünü kullanmaktadır. Tipik olarak çizginin sağ tarafına yerleştirilir, ofset ve işaretten daha düşüktür. “®” açıkça tescilli ticari markalar için kullanılır. İşareti kaydetmeden önce ‘®’ kullanılması yasaktır.

Marka neler olabilir?​

Marka neler olabilir?
Ayırt edici nitelikte olma ve • Sicilde gösterilebilir olmadır. Bu şartları sağlayan kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi marka olarak tescil edilebilir.

Aşağıdakilerden hangisi marka olamaz?​

Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler tescillenemez.

Bir buluşa patent verilebilmesi için taşıması gereken kriterler nelerdir?​

Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için ‘yeni’ ve ‘sanayiye uygulanabilir’ olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu’nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.

Faydalı model başvurusu nedir?​

Faydalı model başvurusu nedir?
Faydalı Model , Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.

Neler tescil edilir?​

Neler tescil edilir?
Tescil edilebilecek markaların içerisine logolar, amblemler, fotoğraflar, grafik tasarımları, armalar, hologramlar, mühürler, etiketler ve buna benzer şekiller girmektedir. Şekillerle sözcüklerin bir arada kullanıldığı kombinasyonlar da marka olarak tescil edilebilirler.

Renkler marka olarak tescil edilebilir mi?​

Renkler, söz konusu 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de marka olarak tescil dilip edilemeyeceği netleştirilmemiştir. Eğer ki, bir üründe kullanılacak rengin ayırt edici bir özelliği varsa tescil edilebilir.
 
Marka olabilecek işaretler genellikle 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de belirtilen çeşitli unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurlar arasında kişi adları, sözcükler, şekiller, resimler, fotoğraflar, logo ve armalar, harf ve sayılar, üç boyutlu cisimler ve renkler bulunmaktadır. Bu unsurlar markanın ayırt edici nitelik taşımasını sağlayarak marka olma özelliğine sahip olurlar.

Tescil edilemeyecek markalar ise genellikle kullanım izni alınmamış işaretler ve kamuyu ilgilendiren, tarihi veya kültürel değerler taşıyan armalar, amblemler veya nişanları içeren işaretler olarak belirtilmektedir. Bu tür işaretler marka olarak tescil edilemezler.

Marka işareti olarak ise şirketler genellikle ticari markalarının tescili konusunda tüketicileri ve diğer başvuru sahiplerini bilgilendirmek için "®" sembolünü kullanmaktadırlar. Bu sembol tescilli markalar için kullanılmakta olup, markanın tescil edildiğini belirtir. Ancak, işaretin tescil edilmeden önce "®" sembolü kullanılması yasaktır.

Marka olarak tescil edilebilecek unsurlar arasında ayırt edici niteliğe sahip kişi adları, sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve ürünlerin veya ambalajlarının biçimleri gibi unsurlar yer almaktadır. Bu unsurlar belirli şartları sağladıkları takdirde marka olarak tescil edilebilirler.

Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten işaret veya adlandırmaların münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler ise genellikle tescil edilemezler.

Renklerin marka olarak tescil edilip edilemeyeceği konusu ise belirli bir netlik kazanmamıştır. Eğer bir üründe kullanılacak renk ayırt edici bir özellik taşıyorsa tescil edilebilir. Bu durumda renk, markanın ayırt edici özelliklerinden biri olarak kabul edilir ve tescil edilebilir.
 
Geri
Üst