- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Mar dışsallıkları nedir?
MAR dışsallıkları firmaların endüstri içinde güçlü bir yerel uzmanlaşmadan faydalar elde ettikleri zaman ortaya çıkmaktadır. Temel varsayımlarını Marshall dışsallıklarından alan MAR dışsallıkları, işgücü piyasası havuzu, girdi çıktı bağlantıları ve endüstri içi bilgi taşmaları çerçevesinde incelenmektedir.Etkisiz dışsallık nedir?
dışsallığın kaynağı üretim ve tüketim fonksiyonu arasındaki ya da mallar arasındaki bağımlılıktır. üretim ve tüketim fonksiyonu bağımsız olursa dışsallık sıfırdır. dışsallık üretim ve tüketim sürecinde ortaya çıkar. kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına yol açar.
Coase vergisi nedir?
Ronald Coase tarafından 1960 yılında geliştirilen ve Coase teoremi olarak bilinen teoreme göre, dışsal ekonomilerde mülkiyet hakları tesis edilirse mübadele maliyetinin sıfır olması koşuluyla taraflardan biri diğerinin zararını karşılayarak sosyal optimuma ulaşılır ve ekonomik etkinlik sağlanır.Dışsallık nedir örnek?
Başka bir ifadeyle dışsallık, bir ekonomik faaliyetin amaçlarının dışında etki ve sonuç göstermesidir. Örneğin göl kenarında faaliyet gösteren bir fabrikanın kirli atıklarını göle atması sonucuyla göldeki balıkların ölmesi ve balıkçıların zarar görmesi dışsallığa örnektir.
Dışsallıkların içselleştirilmesi ise, üretim veya tüketim faaliyeti sonucunda ortaya çıkan faydaların devamının sağlanması, olumsuzlukların ise giderilmesidir. Literatürde genellikle olumsuz dışsallıklardan bahsedilmekte ve bunların giderilmesine yönelik politika önerileri ileri sürülmektedir.
Dışsallığın içselleştirilmesi ne anlama gelmektedir?
Coase çözümü nedir?
Coase, göre dışsallıkların tarafların karşılıklı anlaşması veya olumsuz dışsallık yayan tarafın zarara uğrayan tarafa tazminat ödemesi yoluyla çözülebileceğini ileri süren teoremdir. Dışsallıkların çözümünde piyasa çözümü olarak da bilinen Coase teoreminde Pigou vergisinde olduğu gibi devlet müdahalesine gerek yoktur.Spor ve ekonomi ilişkisi nedir?
ilişkilerin tümüdür. mal ve hizmetlerin artışına bağlı olarak, bu sektördeki paranın çok yüksek meblağlara ulaşması nedeniyle ön plana çıkmıştır. Spor hem mal üretimi ve tüketimi boyutuyla, hem de hizmet üretimi ve tüketimi boyutuyla, spor ekonomisi biliminin araştırma konusunu oluşturmaktadır.