AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Manzum hikaye nedir ve ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Manzum hikaye nedir ve özellikleri nelerdir?​

Nazım (şiir) şeklinde yazılan hikâyelere manzum hikâye denir. Manzum hikâyelerin öykülerden tek farkı şiir biçiminde yazılmış olmalarıdır. Bu tür hikâyelerde didaktik şiir özelliği görülür. Hikâyede bulunan bütün özellikler (olay, yer, zaman, kişiler) manzum hikâyede de bulunur.

Manzum biçimde yazılmış ne demek?​

Manzum, düz olmayan, belirli bir uyak ve ölçü içerisinde olan yazı türleri olarak bilinir. Şiir biçiminde yazılan, düzenli anlamı taşıyan bir sözcüktür. Manzum hikaye ise nazım şeklinde yazılmış olan hikayelere verilen isimdir.

Hayat hikayesi ne demek?​

Hayat hikayesi ne demek?
Bir kişinin hayatı boyunca geçirdiği önemli olaylar ve evreler. Öz geçmiş.

Edebiyatımızda ilk manzum hikaye yazan şair kimdir?​

Edebiyatımızda manzum hikayelerin ilk örneklerine Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci’de rastlarız. Ancak bu türü dikkat çekici bir şekilde kullanan, bir tür haline getiren ilk isim ise Servet-i Fünun sanatçısı Tevfik Fikret olmuştur.

Manzum hikayeler ve fabllar hangi şiir türüne örnektir?​

Aynı zamanda Türk Edebiyatında da didaktik şiir türünde şiir yazmış pek çok şairle karşılaşmak mümkündür. Edebiyatımızda ”ta’limi” terimi bulunmaktadır. Bu terim didaktik şiir yerine kullanılmıştır. Edebiyatımızda bulunan manzum hikayeler ve fabllar da bu tür içerisinde yer almaktadır.

Manzum hikaye yazarları kimlerdir?​

Manzum hikaye yazarları kimlerdir?
Manzum hikaye temsilcileri: Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Ziya Gökalp, Orhan Veli…
Manzum ve nesir ne demek?​
Mensur adıyla da bilinen düz yazılar roman, öykü, masal gibi kurgusal metinlerden oluşur. Makale, deneme ve anlatı gibi düşünce yazıları da mensur eserlere örnek gösterilebilir. Beyit ve kıta gibi nazım şekilleriyle yazılan ve birçok farklı türü bulunan edebi eserlere ise manzuma denir.
Bir Hayat Hikayesi Nasıl Yazılır?​
Bireyin iş hayatındaki başarısı, benimsediği değerler ve özel yaşamı biyografinin içeriğinde yer edinmektedir. Biyografide kronolojik sıra, takip edilmelidir. Açık ve sade dil kullanılır. Biyografide anlatıcı hayali biri değil, yazarın kendisi olmalıdır.

Bergen hikayesi nedir?​

Bergen hikayesi nedir?
BERGEN GERÇEK HAYAT HİKAYESİ NEDİR? Bergen, 1977 yılında bir evlilik yaptığı ve çocuğu olduğu iddiası ailesi tarafından yalanlanmıştır. 1979 yılında arkadaşlarıyla eğlenmek için gittiği Feyman Gece Kulübü’nde öylesine sahneye çıktı. Kulüp sahibi İlhan Feyman tarafından beğenilince orada çalışması için teklif aldı.

Manzumdur ne demek?​

Manzum, “nazımla yazılmış, şiir biçiminde” anlamındadır. Manzum eser dendiğinde, nazımla yazılmış eser anlaşılır. Nazım yoluyla yazılmış esere manzume denir.

Manzum şiir nedir özellikleri?​

Manzumede söyleyiş güzelliği, sanat kaygısı yoktur. Şiirde ise söyleyiş güzelliği, sanat kaygısı vardır; imge ve çağrışım önemlidir. Manzumeler, estetik boyutu olmayan nazım parçalarıdır. Şiirin ise estetik boyutu ön plandadır, okura estetik zevk vermek amaçlanır.

Manzum şiir nasıl yazılır?​

Manzum şiir nasıl yazılır?
Şiir; dilin, sözcüklerin kullanımına, imgeye, şiirsel söyleme özgü bir olgudur. Manzume ise günlük konuşma dilinin ölçülü ve uyaklı söylenişidir. Bu özelliği ile her şiir bir manzumedir; ancak her manzume şiir değildir. Bu dizelerde, günlük konuşma dilinin ölçülü ve uyaklı biçimi kullanılmıştır.
 
Manzum hikaye, nazım şeklinde yazılmış hikayelere verilen addır. Bu tür hikayeler, öykülerden farklı olarak şiir biçiminde kaleme alınmıştır. Manzum hikayelerde didaktik şiir özelliği bulunur ve hikayede yer alan tüm öğeler (olay, mekan, zaman, karakterler) manzum hikayelerde de mevcuttur.

Manzum biçimde yazılan metinler, belirli bir uyak ve ölçü içeren yazı türleridir. Şiir formunda yazılan ve düzenli anlam taşıyan metinler manzum olarak adlandırılır. Manzum hikaye ise nazım şeklinde yazılmış hikayeleri ifade eder.

Hayat hikayesi, bir kişinin yaşamı boyunca geçirdiği önemli olayları ve evreleri anlatan öz geçmişini ifade eder.

Edebiyatımızda manzum hikayelerin ilk örneklerine Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci'de rastlanır. Ancak manzum hikayeleri dikkat çekici bir şekilde kullanan ve bir tür haline getiren ilk isim Servet-i Fünun şairi Tevfik Fikret'tir.

Manzum hikayeler ve fabllar, didaktik şiir türüne örnek olarak gösterilebilir. Türk edebiyatında didaktik şiir olarak adlandırılan türde pek çok şair manzum hikayeler ve fabllar kaleme almıştır.

Manzum hikaye yazarları arasında Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Ziya Gökalp, Orhan Veli gibi önemli isimler bulunmaktadır.

Manzum ve nesir terimleri edebiyatta farklı yazı türlerini ifade eder. Manzum, nazım şekilleriyle yazılan edebi eserleri tanımlarken, nesir ise düz yazı türleri olan roman, öykü, deneme gibi metinleri ifade eder.

Manzum hikayelerin genel özellikleri arasında söyleyiş güzelliği ve sanat kaygısının olmaması yer alır. Şiirde ise söyleyiş güzelliği ve sanat kaygısı ön plandadır, imge ve çağrışım önemlidir. Manzumelerde estetik boyut bulunmazken, şiirin estetik boyuta önem verdiği ve okura estetik zevk vermeyi amaçladığı görülür.

Manzum şiir yazarken dilin, sözcüklerin kullanımına, imgeye ve şiirsel söyleme dikkat edilir. Günlük konuşma dilinin uyaklı ve ölçülü bir şekilde kullanılması manzume yazılmasını sağlar. Her şiir manzumedir ancak her manzume şiir olmayabilir, çünkü manzumeler estetik boyutu olmayan nazım parçalarıdır.
 
Geri
Üst