Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Manzum hikaye edebiyatimiza ne zaman girdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.821
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Manzum hikaye edebiyatımıza ne zaman girdi?​

Türk edebiyatında manzum hikâye Edebiyatımızda kafiyeli ve redifli, şiir biçiminde hikâye yazma Tanzimat’tan itibaren ortaya çıktı. Türün ilk temsilcileri Recaizade Mahmud Ekrem ile Muallim Naci’ydi. Servet-i Fünûn döneminde manzum hikâye en etkili hale geldi.

Manzum hikaye nedir ve özellikleri nelerdir?​

Manzum hikaye nedir ve özellikleri nelerdir?
Nazım (şiir) şeklinde yazılan hikâyelere manzum hikâye denir. Manzum hikâyelerin öykülerden tek farkı şiir biçiminde yazılmış olmalarıdır. Bu tür hikâyelerde didaktik şiir özelliği görülür. Hikâyede bulunan bütün özellikler (olay, yer, zaman, kişiler) manzum hikâyede de bulunur.

Dini hikâyelere ne denir?​

Dinde kıssa, Allah tarafından dini tebliğ etmekle görevlendirilmiş olan nebilerin yaşadıkları olaylardır. Kuran’ı Kerimde anlatılan kıssalar, hikaye değil gerçektir. İnsanların ders çıkarmaları ve ibret almaları için birçok ayette kıssalara yer verilmiştir.

Manzum hikaye yaygın olarak nerede kullanılır?​

Manzum hikaye yaygın olarak nerede kullanılır?
Manzum hikayeler şiir şeklinde yazılır. Olay, yer, kişi ve zaman gibi kavramlar da manzum hikayede yer alır. Bu türün Edebiyatta ilk adımlarını Recaizade Mahmut Ekrem atmıştır. Bu yazı türü, Servet-i Fünun Dönemi’nde kullanılmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır.
Edebiyatımızda ilk manzum hikaye yazan şair kimdir?​
Edebiyatımızda manzum hikayelerin ilk örneklerine Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci’de rastlarız. Ancak bu türü dikkat çekici bir şekilde kullanan, bir tür haline getiren ilk isim ise Servet-i Fünun sanatçısı Tevfik Fikret olmuştur.

Manzum hikaye yazarları kimlerdir?​

Manzum hikaye yazarları kimlerdir?
Manzum hikaye temsilcileri: Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Ziya Gökalp, Orhan Veli…

Manzum ne dir?​

Manzum, düz olmayan, belirli bir uyak ve ölçü içerisinde olan yazı türleri olarak bilinir. Şiir biçiminde yazılan, düzenli anlamı taşıyan bir sözcüktür. Manzum hikaye ise nazım şeklinde yazılmış olan hikayelere verilen isimdir.

Peygamber kıssası ne demek?​

Peygamber kıssası ne demek?
Dini olarak geçmişten ders çıkaran hikayelere denir. İşte Kur’an’da geçen kıssalar ve içeridği mesajlar. Kur’an-ı Kerim’de insanların ders almaları için Allah tarafından bazı öğütler verilmiştir. Bu öğütler geçmiş yıllarda yaşayan kavimlerin ve peygamberlerin hayat hikayeleridir.

Kuranı Kerimde geçen kıssalar nelerdir?​

Kur’an’ın nüzûlü sırasında meydana gelen olaylar. Kur’an’da bu olaylar da kıssa formunda anlatılmıştır: İsrâ, mi’rac, hicret, Ahzâb, Bedir, Uhud, Hendek, Huneyn, Hamrâü’l-esed, Tebük savaşları ve seferleri, Bey’atürrıdvân ve Hudeybiye Antlaşması gibi. 3. Gaybî kıssalar.

Manzum nerelerde kullanılır?​

Manzum nerelerde kullanılır?
Manzum eseri ne demek?​
Manzum Eser Nedir Mısralardan meydana gelen ölçülü ve kafiyeli ürünlere nazım dendiğini hatırlayınız. Nazımla ortaya konmuş kısa ürünlere manzume, uzun ürünlere de manzum eser denir.

Manzum biçimde yazılmak ne demek?​

Manzum biçimde yazılmak ne demek?
Manzum, düz olmayan, belirli bir uyak ve ölçü içerisinde olan yazı türleri olarak bilinir. Şiir biçiminde yazılan, düzenli anlamı taşıyan bir sözcüktür. Manzum hikaye ise nazım şeklinde yazılmış olan hikayelere verilen isimdir. Bu hikaye türlerinin öyküden farkı şiir biçimde yazılmış olmasıdır.
 
Manzum hikaye, kafiyeli ve redifli, şiir biçiminde yazılan hikayelerdir ve Türk edebiyatında Tanzimat'tan itibaren ortaya çıkmıştır. Bu tür hikayelerde olay, yer, zaman, ve karakterlerin yanı sıra didaktik şiir özelliği de görülebilir. Manzum hikaye, genellikle nazım şeklinde hikayeleri ifade etmek için kullanılır ve özellikle Servet-i Fünun döneminde oldukça etkili olmuştur. Edebiyatımızda manzum hikayenin ilk temsilcileri Recaizade Mahmud Ekrem ve Muallim Naci olmasına rağmen, bu türü başarılı bir şekilde kullanan ve yaygınlaştıran isim Tevfik Fikret olarak bilinmektedir.

Manzum hikaye yazarlarının arasında Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Ziya Gökalp ve Orhan Veli gibi önemli isimler yer almaktadır. Manzum, belirli bir uyak ve ölçü içerisinde yazılan düz olmayan yazı türlerini ifade eder. Uzun veya kısa olabilen manzum eserler, Mısralardan meydana gelen ölçülü ve kafiyeli ürünlerdir. Manzum biçimde yazılmak ise düzenli anlamı taşıyan yazıların şiir biçiminde yazılması anlamına gelir.

Dini hikayelere "Peygamber kıssası" denir ve Allah tarafından dini tebliğ etmekle görevlendirilmiş olan peygamberlerin yaşadıkları olayları ifade eder. Kur'an-ı Kerim'de yer alan kıssalar, insanlara ders çıkarmaları ve ibret almaları için anlatılmış gerçek olaylardır. Kuran'da kıssa formunda anlatılan olaylar arasında İsrâ, mi'rac, hicret, Ahzâb, Bedir gibi önemli olaylar bulunmaktadır.

Manzum türü, genellikle edebiyatta hikaye ve şiir arasında bir köprü olarak kullanılır. Bu tür, hikaye anlatımını şiirsel bir dille yapmak isteyen yazarlar tarafından tercih edilir ve kıssa şeklinde dini öğretileri de ifade etmek için kullanılabilir.
 
Geri
Üst