AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Manyetik alan birimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.523
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Manyetik alan birimi nedir?​

SI birimi bilim adamı Nikola Tesla’nın soyadı Tesladır. Manyetik alan Lorentz kuvveti kullanılarak ölçülür. Bundan dolayı manyetik alan birimi coulumb-metre/saniye başına Newton’ dur. Saniye başına coulomb’ a bir amper dendiğinden T = N(Am)-1 olarak da geçer.

Manyetik alan şiddeti bulunduğu ortama göre değişir mi?​

Manyetk Geçirgenlik. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir. Mıknatısın oluşturduğu manyetik alanı içine konulan bazı maddeler, manyetik alan çizgilerini ya sıklaştırır ya ada seyrekleştirir. Yani madde içinde manyetik alan şiddeti değişir.

Manyetik alan çizgileri nelerdir?​

Manyetik alan çizgileri nelerdir?
Manyetik alan çizgileri, bir manyetik alandaki görünmez kuvvet çizgilerinin görsel bir temsilidir. Geleneksel olarak, çizgiler bir mıknatısın kuzeyden güney kutbuna olan kuvveti izler. Çizgiler arasındaki mesafe, manyetik alanın göreceli gücünü gösterir. Çizgiler ne kadar yakınsa, manyetik alan o kadar güçlüdür.

Hoparlörde elektromıknatıs kullanılır mı?​

Elektrik jeneratörü bir mıknatısın içinde sarılı iletkenler tellerin dönmesi ile elektrik akımı üreten makinedir. Hoparlör ve mikrofon gibi ses cihazlarında da mıknatıs kullanılmaktadır. Hızlı manyetik trenler elektro mıknatıs özelliğine göre oluşturulmuştur.
Manyetik alan çizgileri birbirlerini kesmezler. Herhangi bir noktada ki manyetik alan vektörünün yönü, manyetik alan çizgisine teğettir. Manyetik alan çizgileri, kutup şiddetinin büyük olduğu yerde sık, manyetik alanının zayıf olduğu yerde ise seyrektir. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir.

Manyetik alan içine halka konulur mu?​

Manyetik alan içine halka şeklinde ferromanyetik madde (demir, nikel, kobalt gibi…) konulduğunda, manyetik alan çizgileri madde içinden geçmek isteyecek. Bu durumda halkanın iç kısmında manyetik alan sıfır olur.

Manyetik alan şiddeti (B) nedir?​

Manyetik alan şiddeti (B) nedir?
Manyetik alan şiddeti (B), ortamın cinsine bağlı manyetik geçirgenlik katsayısı ( μ) ile manyetik maddenin mıknatıslayıcı alan (H) büyüklüğüne bağlıdır. Buna göre manyetik alan şiddeti; B=μ.H bağıntısı ile ifade edilir. Boşluğun manyetik alan şiddeti ise; B 0 =μ 0 .H şeklinde ifade edilir.

Nikel veya nikel gibi manyetik maddelerden elde edilen mıknatıslar?​

manyetik maddeler (Demir, Nikel, Kobalt ve ya bunların oluşturduğu alaşımlar) farklı şekillerde geçici ve ya sürekli mıknatıslık özelliği kazanabilir. Demir, nikel, kobalt gibi manyetik maddelerden elde edilen bu türdeki mıknatıslara yepey mıknatıs denir. Bu mıknatıslık özelliğinin bir süre sonra özelliğinin kaybolmasına geçici mıknatıslanma denir.
 
Manyetik alan birimi olarak coulomb-metre/saniye başına Newton kullanılır. Bu birim manyetik alanın Lorentz kuvveti ile ölçülmesine dayanır. Manyetik alan şiddeti bir maddenin manyetik alan özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Mıknatısın bulunduğu ortama göre manyetik geçirgenlik etkisiyle alanın şiddeti değişiklik gösterebilir.

Manyetik alan çizgileri, manyetik bir alanın görünmez kuvvet çizgilerinin görsel bir temsilidir. Bu çizgiler genellikle bir mıknatısın kuzeyden güney kutbuna olan kuvvetini izler. Manyetik alan çizgileri arasındaki mesafe, manyetik alanın gücünü gösterir. Çizgiler ne kadar yakınsa, manyetik alan o kadar güçlüdür. Ayrıca manyetik alan çizgileri birbirlerini kesmez ve manyetik alan vektörünün yönüne teğet olacak şekilde yer alırlar.

Hoparlör, mikrofon gibi ses cihazlarında elektromıknatıs kullanılır. Elektrik jeneratörü gibi hızlı manyetik trenler ve diğer cihazlarda da elektro mıknatıs kullanımı yaygındır.

Manyetik alanın içine halka şeklinde ferromanyetik madde (örneğin demir, nikel, kobalt) konulduğunda, manyetik alan çizgileri madde içinden geçmeye çalışır. Bu durumda halkanın iç kısmında bu manyetik alan sıfırlanır.

Manyetik alan şiddeti (B), ortamın manyetik geçirgenlik katsayısı (μ) ve manyetik maddenin mıknatıslayıcı alanı (H) büyüklüğüne bağlı olarak ifade edilir. Boşluğun manyetik alan şiddeti ise B₀ = μ₀H olarak belirlenir.

Demir, nikel, kobalt gibi manyetik maddelerden elde edilen mıknatıslara "yep yeni mıknatıs" denir. Bu maddelerden yapılan mıknatıslar geçici veya sürekli mıknatıslık özellikleri gösterebilir ve bu özelliklerine bağlı olarak farklı alanlarda kullanımları vardır.
 
Geri
Üst