AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mantarlarda hangi organeller vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mantarlarda hangi organeller vardır?​

Küf hücrelerinde hücre duvarı, protoplast, sitoplazma, hücre çekirdeği, vakuol, mitakondria, endoplazmik retikulum, ribozom bulunur.

Mantarda lizozom var mı?​

Lizozomlar, Eritrositler dışındaki tüm memeli hücrelerinde görülürler. Bitki ve mantar türlerinde lizozomların işlevleri litik kofullar tarafından görülür.
Mantarlar da mitokondri var mı?
Ökaryot hücre tipi ise diğer bir hücre tipi olan prokaryot hücre tipinden, zarlı organeller bulundurması bakımından ayrılmaktadır. Mitokondri, lizozom, hücre çekirdeği ve kloroplast bunlardan yalnızca birkaç tanesidir. Bitki, hayvan ve mantar hücreleri bahsi geçen tüm zarlı organelleri ortak olarak bulundurmazlar.

Mantarı nerede bulunur?​

Mantar en çok ve en iyi ormanlarda, dağlarda, kısacası doğal ortamlarında yetişir. Bunun dışında mantar yetiştiriciliği için özel kurulmuş tesislerde de üretim kalitesi oldukça yüksektir.

Mantarlarda zarlı organel var mı?​

Prokaryot hücreler sadece zarsız organel olan ribozom bulundururlar. Hepsi tek hücrelidir. Ökaryot Hücre: Çift katlı zarla çevrili çekirdek ile mitokondri, Golgi, endoplazmik retikulum gibi farklı görevleri olan zarlı organellere sahip hücrelerdir. Protistler, mantar, bitki ve hayvan hücreleri ökaryottur.
Mantarların hücre yapısında ne bulunur?
Mantar hücresinde bulunan organeller:
Genç hücrelerin radyal çeperlerinde ince bir şerit halinde süberin ve lignin karışımı bir madde birikir ve daha sonra bu şerit alt ve üst çeperlerde de oluşur. Endodermiste görülen bu süberin şerite kaspari şeridi (Casparian strip) denir.
Var: mitokondri, lisozom, endoplazmik retikulum v.b. Prokaryotik hücre, ökaryotik hücrenin aksine, bölümlere ayrılmış değildir. Yani prokaryot hücrede, nükleer membranlar, mitokondri, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı, fagozomlar ve lizozomlar (Şekil 1b, 2 ve 3) mevcut değildir.
Mitokondri kimde bulunmaz?
Mitokondriler, oksijenli solunum yapan ökaryotik hücrelerde bulunur. Prokaryotik hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz.

Mantarlar hangi ortamda yaşar?​

Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler.

Vücutta mantar enfeksiyonu neden olur?​

Uzun süre antibiyotik kullanımı, bağışıklığın zayıflaması, diyabet rahatsızlığı, derinin uzun süre nemli tutulması kuru halde tutulmaması, obezite hastalığı, kişinin metobolik hastalıklar geçirmesi olmaktadır. Vücut mantarı oluşmasında diğer çevre etmenleri de mantar oluşumunu hızlandırmaktadır.
Protistler ne demektir?
Protistler (Latince: Protista, bazen Latince: Protoctista), ayrışık (heterojen) bir canlı grubudur ve hayvan, bitki ya da mantar olarak değerlendirilemeyen ökaryot canlılardan oluşur.

Mantarların hücre membranında bulunan bileşen nedir?​

Hücre duvarının altında üç katmanlı ünit membran özelliğinde bir yapıdır. Fosfolipid, protein ve sterol’den (ergosterol) oluşur.
 
Geri
Üst